Business & Finance Τετάρτη 29/06/2022, 15:48
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γερμανία: Σημάδια αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού τον Ιούνιο

Γερμανία: Σημάδια αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού τον Ιούνιο

Να αποκλιμακωθεί αναμένεται ο πληθωρισμός στη Γερμανία τον Ιούνιο, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία της Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία (Destatis) της χώρας. Ένα ενδεχόμενο που αν γίνει πραγματικότητα, τότε τα μέτρα του Βερολίνου για την αναχαίτιση των τιμών των καυσίμων και της ενέργειας θα έχουν δράσει στον πρώτο κιόλας μήνα εφαρμογής τους. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Destatis, οι τιμές καταναλωτή τον τρέχοντα μήνα εκτιμώνται ότι θα τρέξουν με ρυθμό 7,6% σε ετήσια βάση, χαμηλότερα από το 7,9% του Μαΐου. Ακόμη πιο δραστική προβλέπεται η υποχώρηση των τιμών σε μηνιαία βάση, στο 0,1% τον Ιούνιο από 0,9% τον Μάιο. 

΄Ιδια η εικόνα και για τον εναρμονισμένο στη μέθοδο υπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης πληθωρισμό, καθώς σε ετήσια βάση αναμένεται να επιβραδυνθεί στο 8,2% τον Ιούνιο από 8,7% και σε μηνιαία να συρρικνωθεί στο -0,1% από 1,1% τον Μάιο. 

Οι τιμές της ενέργειας, συνεχίζουν να αυξάνονται από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία έχοντας σοβαρό αντίκτυπο στο υψηλό ποσοστό του πληθωρισμού. Τον Ιούνιο οι τιμές της ενέργειας αυξήθηκαν κατά 38% σε ετήσια βάση, μια αύξηση παρόμοια με αυτές των προηγούμενων μηνών. Οι τιμές των τροφίμων επίσης αυξήθηκαν πάνω από το μέσο όρο στο +12,7%. 

moneyreview.gr

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News