Business & Finance Τετάρτη 19/01/2022, 13:38
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γερμανία: Σε υψηλό σχεδόν 30 ετών ο πληθωρισμός το 2021 

Γερμανία: Σε υψηλό σχεδόν 30 ετών ο πληθωρισμός το 2021 

Οι υψηλές πτήσεις του πληθωρισμού ιδιαίτερα κατά το δεύτερο μισό του 2021, είχε σαν αποτέλεσμα να κλείσει την περυσινή χρονιά κατά μέσο όρο στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριάντα ετών στη Γερμανία

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η γερμανική ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία, Destatis, οι τιμές καταναλωτή στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης έτρεξαν κατά μέσο όρο με ρυθμό 3,1%, το υψηλότερο επίπεδο από το 1992, όταν είχαν ανέλθει στο 4,5%. Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, ο πληθωρισμός για το σύνολο του 2020 κινήθηκε στο 0,5%. 

Τον Δεκέμβριο του 2021, ο πληθωρισμός ανήλθε στο 5,3%, φθάνοντας έτσι στο υψηλότερο επίπεδό του για πέρυσι στο τέλος τους έτους.

«Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για την εξέλιξη των τιμών το 2021, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται οι βασικές επιδράσεις που προκλήθηκαν από τις χαμηλές τιμές το 2020. Ειδικά η προσωρινή μείωση του φόρου προστιθέμενης το δεύτερο εξάμηνο του 2020 και η απότομη πτώση των τιμών των προϊόντων ορυκτελαίων το προηγούμενο έτος είχαν ανοδική επίδραση στον τρέχοντα συνολικό ρυθμό του πληθωρισμού», δήλωσε ο δρ. Γκέοργκ Τιλ, πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας. «Εκτός από τις προσωρινές βασικές επιπτώσεις του παρελθόντος, ολοένα και περισσότερες επιδράσεις σχετίζονται με την κρίση, όπως τα προβλήματα στις εφοδιαστικές αλυσίδες  και οι σημαντικές αυξήσεις των τιμών στα προηγούμενα στάδια της οικονομικής διαδικασίας. Αυτά αντανακλώνται εν μέρει στον δείκτη των τιμών καταναλωτή».

Οι τιμές στην ενέργεια αυξήθηκαν σημαντικά πέρυσι κατά 10,4% σε ετήσια βάση, μετά από μείωση 4,8% που σημείωσαν το 2020. Οι καταναλωτές έπρεπε να πληρώσουν σημαντικά περισσότερα για το πετρέλαιο θέρμανσης (+41,8%) και τα καύσιμα κίνησης (+22,6%). Σύμφωνα με τη Destatis, αυξήθηκαν επίσης οι τιμές για την οικιακή ενέργεια, όπως το φυσικό αέριο (+4,7%) και η ηλεκτρική ενέργεια (+1,4%). Εξαιρουμένων των ευμετάβλητων τιμών της ενέργειας, ο ετήσιος ρυθμός αύξησης των τιμών καταναλωτή το 2021 θα ήταν +2,3%.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε επίσης:

Ανάπτυξη 2,7% για τη Γερμανία το 2021 – Έχει δρόμο για να φθάσει τα προ-Covid επίπεδα

Γερμανία: Ξεπερνάει κάθε πρόβλεψη ο νέος δανεισμός

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News