Business & Finance Τρίτη 21/06/2022, 16:51
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λίντνερ: Όλα τα φώτα στραμμένα στον πληθωρισμό – Όχι στην κατάργηση των μηχανών εσωτερικής καύσης

Λίντνερ: Όλα τα φώτα στραμμένα στον πληθωρισμό – Όχι στην κατάργηση των μηχανών εσωτερικής καύσης

Για «ανατροπή» της δημοσιονομικής πολιτικής της κυβέρνησης μίλησε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ, ενόψει της αύξησης των επιτοκίων, ενώ σημείωσε ότι σύντομα θα πρέπει να μπει ένα απότομο φρένο. Ως απόλυτη προτεραιότητα της γερμανικής κυβέρνησης ανέδειξε τη μείωση του πληθωρισμού.

Το κράτος θα πρέπει να υπολογίσει 30 δισεκατομμύρια ευρώ για τόκους, ενώ πέρυσι το αντίστοιχο ποσό ήταν 4 δισεκατομμύρια. «Αυτό είναι ένα μήνυμα. Δεν μπορούμε πια να αντέξουμε επιπλέον χρέος», δήλωσε ο κ. Λίντνερ, μιλώντας στην «Ημερίδα Βιομηχανίας» που διοργανώνει η Ένωση Γερμανικής Βιομηχανίας (BDI) και απέρριψε εκ νέου τα αιτήματα για χαλάρωση του «φρένου χρέους».

«Η προτεραιότητά μας αυτόν τον καιρό είναι η καταπολέμηση του πληθωρισμού. Πολλοί άνθρωποι το καταλαβαίνουν καλά όταν ανοίγουν το ψυγείο τους», είπε χαρακτηριστικά ο Λίντνερ και σημείωσε ότι μετά την «εξαιρετικά επεκτατική» πολιτική που ασκήθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ο πληθωρισμός βρίσκεται σε επίπεδο-ρεκόρ για τη Γερμανία. «Δεν γίνονται όλα μαζί, πρέπει να γίνει ιεράρχηση προτεραιοτήτων. Πρέπει πρώτα να δημιουργηθεί ευημερία, προκειμένου να μπορέσουν να την διοχετεύσουν οι πολιτικοί», ανέφερε.

Ο κ. Λίντνερ απέρριψε ακόμη εκ νέου τα αιτήματα για φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών πετρελαίου, τονίζοντας ότι «έτσι θα παραδίδαμε τη γερμανική φορολογική νομοθεσία στην αυθαιρεσία», ενώ δήλωσε και ότι δεν θα υπάρξει αύξηση του ανώτατου φορολογικού συντελεστή για τη χρηματοδότηση ελαφρύνσεων για τα χαμηλότερα εισοδήματα. «Αυτό δεν θα ήταν παρά σαμποτάζ της οικονομικής ανάκαμψης της χώρας μας», είπε σχετικά, αναφερόμενος σε ανάλογες προτάσεις από τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD) και τους Πράσινους.

Κινητήρες εσωτερικής καύσης

Ο υπουργός δήλωσε επίσης ότι η Γερμανία δεν θα συμφωνήσει με τα σχέδια της Ε.Ε. για κατάργηση των πωλήσεων νέων αυτοκινήτων με κινητήρες εσωτερικής καύσης από το 2035. Πρόκειται για πρόταση της Κομισιόν, στο πλαίσιο της μείωσης των εκπομπών αέριων ρύπων κατά 55% μέχρι το 2030 σε σχέση με τα επίπεδα του 1990. Η πρόταση αυτή θα σήμαινε ότι από το 2035 θα ήταν αδύνατο να πουλά κανείς εντός της Ε.Ε. οχήματα με κινητήρες εσωτερικής καύσης.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε επίσης:

Η Γερμανία πληρώνει τα λάθη της: Θα γίνει και πάλι ο «μεγάλος ασθενής» της Ευρώπης;

«Η κατάσταση είναι σοβαρή»: Το Plan B της Ευρώπης για το φυσικό αέριο αναβιώνει τον άνθρακα

Σολτς: Ήταν λάθος η γερμανική ενεργειακή πολιτική

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News