Business & Finance Δευτέρα 24/01/2022, 13:58
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Bundesbank: Πιθανή συρρίκνωση του γερμανικού ΑΕΠ το δ΄ τρίμηνο του 2021

Bundesbank: Πιθανή συρρίκνωση του γερμανικού ΑΕΠ το δ΄ τρίμηνο του 2021

Πολλές είναι οι πιθανότητες η γερμανική οικονομία να συρρικνώθηκε κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2021, όπως αναφέρει στην τακτική μηνιαία έκθεσή της κεντρική τράπεζα της Γερμανίας την οποία δημοσιοποίησε σήμερα Δευτέρα, υποδεικνύοντας τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα και τη μειωμένη ζήτηση εξαιτίας της αναζωπύρωσης των φόβων για τον κορωνοϊό, ως επιβραδυντικούς παράγοντες.

Η ανάπτυξη της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης κατέβασε ταχύτητα το φθινόπωρο, καθώς οι ελλείψεις στον εφοδιασμό και τα προβλήματα στη ναυτιλία επηρέασαν τον ισχυρό κλάδο της μεταποίησης, παρόλο που η κατανάλωση διατηρήθηκε σε σχετικά ικανοποιητικά επίπεδα.

Ωστόσο οι καταναλωτικές δαπάνες δέχθηκαν πλήγμα στα τέλη του περασμένου έτους , εξαιτίας των φόβων προερχόμενων από την εξάπλωση της μετάλλαξης Όμικρον, η οποία ανάγκασε τις επιχειρήσεις να επαναφέρουν περιορισμούς στη δραστηριότητά τους.

«Οι προσαρμογές στη συμπεριφορά και τα περιοριστικά μέτρα που ενεργοποιήθηκαν σε ορισμένες περιπτώσεις είχαν σημαντικό αντίκτυπο στην οικονομική δραστηριότητα στον τομέα των υπηρεσιών, ειδικά τον Δεκέμβριο», επισημαίνει στην έκθεσή της η Bundesbank, συμπληρώνοντας ότι «το πραγματικό ΑΕΠ είναι πιθανό να έχει υποχωρήσει ελαφρώς το τελευταίο τρίμηνο του 2021».

Οι προοπτικές για το νέο έτος δείχνουν να είναι πιο αισιόδοξες, καθώς σημερινά στοιχεία έδειξαν ότι η ισχυρή αύξηση της παραγωγής των εργοστασίων, η οποία βοηθήθηκε από την υποχώρηση των προβλημάτων στην προσφορά, ώθησε τη δραστηριότητα στη μεταποίηση σε υψηλό πέντε μηνών τον Ιανουάριο.

Οι προοπτικές για τον πληθωρισμό, ωστόσο, μπορεί να χρειαστούν περισσότερο χρόνο για να βελτιωθούν, ανέφερε η Bundesbank, προειδοποιώντας ότι η αύξηση των τιμών θα μπορούσε να παραμείνει «εξαιρετικά υψηλή» στις αρχές του 2022 λόγω του αυξανόμενου κόστους της ενέργειας και των προβλημάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Ο πληθωρισμός στη Γερμανία τον Δεκέμβριο έφτασε στο 5,7% και η Bundesbank αναμένει να κινηθεί υψηλότερα από τον στόχο του 2% της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας τουλάχιστον έως το 2024.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News