Business & Finance Δευτέρα 24/01/2022, 13:35
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χωρίς ρεύμα για τρεις ημέρες τα εργοστάσια στην Τουρκία

Λόγω της διακοπής των ροών ιρανικού αερίου

Χωρίς ρεύμα για τρεις ημέρες τα εργοστάσια στην Τουρκία

Κλιμακώνεται το ενεργειακό πρόβλημα στην Τουρκία, μετά την απόφαση του Ιράν να διακόψει προσωρινά την παροχή φυσικού αερίου. 

Γι’ αυτό τον λόγο, η κυβέρνηση της γειτονικής χώρας ανακοίνωσε ένα ευρύ πρόγραμμα διακοπών ηλεκτρικής ενέργειας, προκειμένου να κάνει «συντήρηση δυνάμεων» έως ότου αποκατασταθεί η ροή του αερίου. 

Συγκεκριμένα, για τρεις ημέρες μέσα στην εβδομάδα, όλα τα εργοστάσια και οι βιοτεχνίες στις περίπου 300 βιομηχανικές περιοχές της Τουρκίας θα υφίστανται εκ περιτροπής διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος. 

Όπως είναι φυσικό, η παραπάνω απόφαση έχει προκαλέσει αντιδράσεις στον βιομηχανικό κόσμο, με τη γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία Renault να ανακοινώνει το «πάγωμα» της παραγωγής για 15 ημέρες. 

Ας σημειωθεί ότι οι αυτοκινητοβιομηχανίες συνεισφέρουν το 11% των συνολικών εξαγωγών της χώρας, αποτελώντας τον Νο.1 εξαγώγιμο κλάδο της Τουρκίας. 

Πάντως, το πρόγραμμα των διακοπών δεν θα περιλαμβάνει νοικοκυριά ή επιχειρήσεις σε αστικές ή αγροτικές περιοχές. 

Περισσότερο από το 50% των ηλεκτροπαραγωγικών εργοστασίων στην Τουρκία χρησιμοποιεί φυσικό αέριο ως πρώτη ύλη, γεγονός το οποίο καταδεικνύει το μέγεθος του προβλήματος. Ιδίως σε μια περίοδο, κατά την οποία το κόστος εισαγωγής αερίου έχει εκτιναχθεί, εξαιτίας της κατάρρευσης της λίρας. 

Στις 18 Ιανουαρίου του 2022, τα αποθέματα αερίου της γειτονικής χώρας ανέρχονταν σε 1,2 δισ. κυβικά μέτρα, δηλαδή 42% λιγότερα σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2021.  

Το Ιράν αποτελεί τον μεγαλύτερο προμηθευτή αερίου της Τουρκίας και το «πάγωμα» των ροών αποτέλεσε απόρροια τεχνικών προβλημάτων, όπως ανακοίνωσε επισήμως η Τεχεράνη. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Γιατί η Τουρκία «επαναπατρίζει» τις ενεργειακές εταιρείες;

Βαρυχειμωνιά στην ενέργεια – Άλμα σχεδόν 60% στην τιμή ρεύματος

Γιατί η Τουρκία έκοψε το ρεύμα στον Λίβανο

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News