Business & Finance Κυριακή 23/01/2022, 22:04
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

‘Ολι Ρεν: Βλέπει τον πληθωρισμό στο 2% σε δύο χρόνια

‘Ολι Ρεν: Βλέπει τον πληθωρισμό στο 2% σε δύο χρόνια

Οι κινητήριες δυνάμεις που καθοδηγούν τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη θα αποδυναμωθούν κατά τη διάρκεια του έτους και ο πληθωρισμός θα επιστρέψει στο στόχο του 2% της ΕΚΤ τα επόμενα δύο χρόνια, δήλωσε ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Φινλανδίας Όλι Ρεν.

Σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt που αναμένεται να δημοσιευθεί αύριο Δευτέρα, ο Ρεν είπε ότι ο μελλοντικός ρυθμός ομαλοποίησης της χαλαρής νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ θα εξαρτηθεί από τα οικονομικά δεδομένα.

«Προσωπικά περιμένω ότι τα οικονομικά μακροοικονομικά θα παραμείνουν σχετικά καλά παρόλο που έχουν επηρεαστεί από τη μετάλλαξη Όμικρον», είπε ο Ρεν, προσθέτοντας ότι θεωρεί τις αυξήσεις των επιτοκίων το 2023 ως λογικό βήμα, τουλάχιστον όσο δεν υπάρχουν νέοι οικονομικοί κραδασμοί.

Αναφερόμενος στη σταδιακή κατάργηση των πυρηνικών από τη Γερμανία έως το τέλος του έτους, ο Όλι Ρεν σημειώνει ότι η εξέλιξη αυτή θα αυξήσει την εξάρτησή της από τις ρωσικές εισαγωγές φυσικού αερίου και θα
επιφέρει μεγαλύτερη αστάθεια στις αγορές ενέργειας. 

«Οι αποφάσεις για την ενεργειακή πολιτική στη Γερμανία επηρεάζουν τις τιμές και κατά συνέπεια και την αβεβαιότητα για τον πληθωρισμό», συμπλήρωσε ο Ρεν. «Για μένα, η μετάβαση από τον άνθρακα στο φυσικό αέριο δεν είναι πράσινη μετάβαση και αυτή η μεταβατική φάση θα διαρκέσει πολύ Γερμανία».

Στη συζήτηση για τους δημοσιονομικούς κανόνες της Ε.Ε., ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Φινλανδίας και μέλος του δ.σ. της ΕΚΤ υποστηρίζει το αίτημα για μεταρρύθμιση έτσι ώστε το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης να γίνει πιο ρεαλιστικό και ευέλικτο.

«Ένα όριο χρέους περίπου στο 60% του ΑΕΠ, όπως ορίζει το υφιστάμενο πλαίσιο, είναι σαφώς μη ρεαλιστικό», είπε ο Ρεν, επικαλούμενος την αναλογία χρέους προς ΑΕΠ της Ιταλίας που προβλέπεται να εκτοξευθεί στο 160% μετά την πανδημία. «Εάν οι στόχοι είναι ανέφικτοι, δεν θα πετύχουν απολύτως τίποτε», τόνισε ο Ρεν. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε επίσης:

Η ΕΚΤ δεν χρειάζεται να ανταποκριθεί στον πληθωρισμό όπως η Fed

Eurogroup: Τα ρίσκα για την οικονομία παραμένουν παρά την ισχυρή ανάκαμψη

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News