Business & Finance Τρίτη 28/06/2022, 15:49
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρώπη: Κέρδη στα χρηματιστήρια στη σκιά της ΕΚΤ

Ευρώπη: Κέρδη στα χρηματιστήρια στη σκιά της ΕΚΤ

Ανοδικά κινούνται οι μετοχές και τα χρηματιστήρια στην Ευρώπη, σε μια ημέρα που η Κίνα ανακοίνωσε χαλάρωση της καραντίνας για τους ταξιδιώτες που εισέρχονται στη χώρα από το εξωτερικό. Κι όλα αυτά εξελίσσονται στη σκιά της ετήσιας συνόδου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στη Σίντρα της Πορτογαλίας, από όπου σήμερα η επικεφαλής της απέστειλε μήνυμα εφησυχασμού. 

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro STOXX 600 σημειώνει άνοδο της τάξεως του 0,56%, έχοντας σχεδόν όλους τους βασικούς του κλάδους με θετικό πρόσημο. 

Τα χρηματιστήρια σε Λονδίνο, Παρίσι και Μιλάνο έχουν υπερβεί το +1%, ενώ αυτό της Φρανκφούρτης κινείται υψηλότερα κατά 0,64%. 

Ξεχωρίζει ο κλάδος του πετρελαίου και αερίου καθώς αγγίζει το +3%, εκμεταλλευόμενος την άνοδο των τιμών του πετρελαίου σήμερα. Στο +1,70% βρίσκεται ο κλάδος των πρώτων υλών και στο +1,50% της αυτοκινητοβιομηχανίας.

Στον αντίποδα μετά την απόφαση του Πεκίνου να μειώσει τις ημέρες καραντίνας στις επτά από τις 14 που ίσχυε, ενώ θα ήταν λογικό να επηρεάσει θετικά τον κλάδο των ταξιδίων και αναψυχής, αντιθέτως δεν τον έχει ευνοήσει από τη στιγμή που υποχωρεί κατά 0,63%.

Πτωτικά κινούνται και οι κλάδοι της τεχνολογίας και της υγείας διαγράφοντας 0,57% και 0,33% αντίστοιχα. 

Τα βλέμματα όλα είναι στραμμένα στην Πορτογαλία και στις αρχαιρεσίες της ετήσιας συνόδου της ΕΚΤ. 

Από το βήμα της συνόδου, η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ εξήγγειλε ότι από την 1η Ιουλίου θα αρχίσει η επανεπένδυση των τίτλων που αγοράσθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος αγορών έκτακτης ανάγκης για την πανδημία (ΡΕΡΡ), η οποία θα έχει ευελιξία προκειμένου να βοηθηθούν οι χώρες με υπέρογκα χρέη όπως η Ελλάδα και η Ιταλία. 

Παράλληλα, σύμφωνα με πηγές τις οποίες επικαλείται το Reuters, το νέο εργαλείο της ΕΚΤ κατά του κατακερματισμού της Ευρωζώνης θα συνοδεύεται από όρους για τις χώρες που ωφελούνται από αυτό, σύμφωνα με πηγές.

«Το νέο εργαλείο θα είναι αποτελεσματικό, ενώ θα είναι ανάλογο και θα περιλαμβάνει επαρκείς δικλείδες ασφαλείας για να διατηρήσει το κίνητρο των χωρών-μελών για υγιείς δημοσιονομικές πολιτικές», είπε η Κριστίν Λαγκάρντ από τη Σίντρα της Πορτογαλίας.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

ΕΚΤ: Οι όροι για τις χώρες που θα ωφεληθούν από το νέο εργαλείο

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News