Business & Finance Τρίτη 28/06/2022, 21:40
ΑΓΟΡΕΣ

Αναδυόμενες αγορές: Η χειρότερη πτώση πρώτου εξαμήνου σε διάρκεια 24 ετών

Αναδυόμενες αγορές: Η χειρότερη πτώση πρώτου εξαμήνου σε διάρκεια 24 ετών

Οι μετοχές των αναδυόμενων αγορών οδεύουν προς το χειρότερο πρώτο εξάμηνο σε διάρκεια 24 ετών, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν για τον υψηλό πληθωρισμό και το πιθανό πλήγμα στην παγκόσμια οικονομία από την πιο αυστηρή νομισματική πολιτική. 

Ο δείκτης MSCI για τις μετοχές αναδυόμενων έχει υποχωρήσει 17% από τις αρχές του έτους έως τη συνεδρίαση της Δευτέρας, στη δεύτερη μεγαλύτερη πτώση για την περίοδο αυτή από το 1993. Ο δείκτης είχε υποχωρήσει περισσότερο από 20% στο πρώτο εξάμηνο του 1998, οπότε η ασιατική χρηματοοικονομική κρίση είχε προκαλέσει κλυδωνισμούς στις αγορές. Λίγους μήνες αργότερα, η Ρωσία είχε κηρύξει στάση πληρωμών στο εσωτερικό χρέος της. 

Τώρα, για μία ακόμη φορά τα σύννεφα πληθαίνουν πάνω από τις αναπτυσσόμενες χώρες: εκφράζονται έντονες ανησηυχίες ότι οι επιθετικές επιτοκιακές αυξήσεις της Φέντεραλ Ριζέρβ για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού θα οδηγήσουν τη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη σε ύφεση, σκορπίζοντας τη δυσπραγία στις αναδυόμενες αγορές. 

Δύσκολο  Έτος

Υψηλότερα επιτόκια, αύξηση των τιμών και προβλήματα στην προσφορά προκαλούν sell off στις μετοχές αναδυόμενων

Πηγή: Bloomberg

 

«Ξεκάθαρα, τα υψηλότερα επιτόκια στις ΗΠΑ, η ισχύς του αμερικανικού δολαρίου και οι μεγάλες αυξήσεις καυσίμων και ειδών διατροφής αποτελούν ένα τοξικό κοκτέιλ για τις φτωχότερες και πιο υπερχρεωμένες χώρες του αναδυόμενου κόσμου», αναφέρει ο Hasnain Malik, στρατηγικός αναλυτής της Tellimer στο Ντουμπάι.

Ο δείκτης MSCI για τις μετοχές αναδυόμενων έχει υποχωρήσει τα τελευταία τέσσερα διαδοχικά τρίμηνα στο πιο παρατεταμένο καθοδικό σερί από το 2008 και τώρα διαπραγματεύεται σε επίπεδα περίπου 11,9 φορές πάνω από τα προσδοκώμενα κέρδη, πολύ κοντά στις χαμηλότερες αποτιμήσεις από το Μάρτιο του 2020. 

EM equities have the longest streak of quarterly declines since financial crisis
  

«Εξακολουθούμε να βλέπουμε ένα δύσκολο περιβάλλον για τις μετοχές των αναδυόμενων στο δεύτερο εξάμηνο και γι΄αυτό συστήνουμε υψηλότερο βαθμό επιλεκτικότητας σε αυτές τις αγορές», αναφέρει ο Leonardo Pellandini, στρατηγικός αναλυτής της Bank Julius Baer. 

Η JPMorgan Chase & Co. είναι πιο αισιόδοξη με τον στρατηγικό αναλυτή Marko Kolanovic να αναμένει ότι οι μετοχές των αναδυόμενων θα ξεπεράσουν σε επιδόσεις αυτές των ανεπτυγμένων αγορών στο δεύτερο εξάμηνο, κάνοντας λογο για αύξηση 20% από τα σημερινά επίπεδα έως το τέλος του έτους. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

Διαβάστε επίσης:

UBS: Τα τέσσερα σενάρια για τις αγορές το 2022

Morgan Stanley – Goldman Sachs: Προσοχή ο κατήφορος των μετοχών δεν έχει τελειώσει

Bullish η JP Morgan: Γιατί βλέπει άνοδο 7% στη Wall Street

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News