Business & Finance Πέμπτη 26/05/2022, 07:42
ΑΓΟΡΕΣ

Reuters: Ελάχιστα τα περιθώρια κέρδους των ευρωπαϊκών μετοχών για το 2022

Reuters: Ελάχιστα τα περιθώρια κέρδους των ευρωπαϊκών μετοχών για το 2022

Οι ευρωπαϊκές μετοχές καταγράφουν απώλειες της τάξεως του 10% από την αρχή του έτους, στο χειρότερο ξεκίνημά τους από το 2020 όταν ξέσπασε η πανδημία και το δεύτερο χειρότερο από το 2008.

Ωστόσο, οι απώλειες αυτές αναμένεται να περιορισθούν σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση του Reuters, καθώς η μέση εκτίμηση από 21 διαχειριστές κεφαλαίων και αναλυτές κάνει λόγο για κλείσιμο του έτους των ευρωπαϊκών μετοχών κατά 3,1% υψηλότερα, σε σχέση με το κλείσιμο της περασμένης Δευτέρας, με τον πανευρωπαϊκό δείκτη Euro STOXX 600 να κλείνει στις 436,54 μονάδες. 

Όπως επισημαίνουν οι μετέχοντες στο poll, η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής των κεντρικών τραπεζών, οι φόβοι για ύφεση αλλά και για τον αντίκτυπο του πολέμου στην Ουκρανία, δεν θα επιτρέψουν στις ευρωπαϊκές μετοχές να ανακάμψουν πλήρως από τις απώλειες που έχουν υποστεί. 

Μπορεί τα αποτελέσματα των ευρωπαϊκών εισηγμένων για το α΄ τρίμηνο του 2022 να κρίνονται άκρως ικανοποιητικά, καθώς εκτιμάται ότι τα κέρδη θα είναι αυξημένα κατά 41,5% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα ένα χρόνο νωρίτερα (εξαιρουμένου του ενεργειακού κλάδου το ποσοστό αναμένεται να διαμορφωθεί στο 22,4%), ωστόσο στο τρέχον τρίμηνο η αβεβαιότητα έχει κάνει πιο αισθητή την παρουσία της, καθιστώντας τις προοπτικές για μετοχές και εταιρικά έσοδα αβέβαιες επίσης.

Όπως τονίζει ο Στεφάν Εκολό, στρατηγικός για τις μετοχές στην Tradition, ο εξελισσόμενος πόλεμος στην Ουκρανία, ο επίμονος πληθωρισμός και ο αυξανόμενος κίνδυνος για ύφεση είναι παράγοντες που ενισχύουν την αβεβαιότητα.

«Εξακολουθούμε να είμαστε επιφυλακτικοί σχετικά με τις μετοχές, δεδομένου του πολύ δύσκολου γεωπολιτικού και μακροοικονομικού περιβάλλοντος σε συνδυασμό με τον κίνδυνο για πιέσεις που μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις να φθάσουν στα όρια», αναφέρει, ο Εκολό, ο οποίος θεωρεί ότι ο STOXX 600 θα ολοκληρώσει το 2022 αποδυναμωμένος κατά 56 μονάδες, στις 380 μονάδες.

Σε ένα σημείο που στέκονται οι συμμετέχοντες, είναι ο ρυθμός με τον οποίο οι κεντρικές τράπεζες συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα επιλέξουν να προχωρήσουν σε σύσφιξη της νομισματικής τους πολιτικής προκειμένου να αντιμετωπίσουν τον πληθωρισμό. 

Μόλις χθες Τρίτη, η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός, εμφανίσθηκε θετική σε ένα επιτόκιο στο μηδέν ή ελαφρώς υψηλότερα από το επίπεδο αυτό στα τέλη Σεπτέμβρη, με το δεύτερο ενδεχόμενο να υποδηλώνει ότι τα επιτόκια θα αυξηθούν περισσότερο από 50 μονάδες βάσης, από τη στιγμή που το βασικό επιτόκιο βρίσκεται στο -0,50%. 

Οι χρηματαγορές πλέον τοποθετούνται για αυξήσεις επιτοκίων περισσότερο των 100 μονάδων βάσεως έως το τέλος του τρέχοντος έτους.

«Μια επιθετική κίνηση στη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ, ειδικότερα όταν αναμένεται η ανάπτυξη να επιβραδυνθεί θα επιβαρύνει αρνητικά την περιοχή», υπογραμμίζει ο Φιλίπ Λισιμπάχ, επικεφαλής στρατηγικός στην Credit Suisse, ο οποίος επίσης υπέδειξε τις υψηλές τιμές της ενέργειας, την επιδείνωση ή την κλιμάκωση της σύγκρουσης στην Ουκρανία και το ισχυρότερο ευρώ, ως σημαντικούς κινδύνους για τις προοπτικές των ευρωπαϊκών μετοχών. 

Από τα επιμέρους χρηματιστήρια, ο γερμανικός DAX αναμένεται να κλείσει το έτος στις 14.000 μονάδες, οριακά χαμηλότερα σε σχέση με την περασμένη Δευτέρα, όπως επίσης σχεδόν αμετάβλητος από τις 7.494 μονάδες αναμένεται να παραμείνει ο βρετανικός FTSE 100, ενώ ο γαλλικός CAC 40 εκτιμάται ότι θα ολοκληρώσει το 2022 ελαφρώς υψηλότερα στις 6.400 μονάδες. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

UBS: Τι να κάνετε σε ένα bear market

Κορυφαίοι CEO στο Νταβός: Το τεχνολογικό sell off δεν θα οδηγήσει σε γενικό κραχ

Αγορές: Τα διλήμματα των επενδυτών, περιμένοντας καλύτερες ημέρες

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News