Business & Finance Παρασκευή 27/05/2022, 20:49
ΑΓΟΡΕΣ

Goldman Sachs: Τα σημάδια ότι ο πληθωρισμός φτάνει σε υψηλά μπορεί να είναι θετικά για τις μετοχές

Goldman Sachs: Τα σημάδια ότι ο πληθωρισμός φτάνει σε υψηλά μπορεί να είναι θετικά για τις μετοχές

Τα σημάδια ότι ο πληθωρισμός αρχίζει τουλάχιστον να υποχωρεί από το υψηλό 40 ετών θα μπορούσαν να είναι θετικά για τις μετοχές, σύμφωνα με την Goldman Sachs.

Οι αγορές σημείωσαν άνοδο την Παρασκευή, καθώς τα τελευταία στοιχεία στις ΗΠΑ έδειξαν ότι ο ρυθμός του πληθωρισμού επιβραδύνθηκε λίγο τον Απρίλιο, κυρίως λόγω της πτώσης των τιμών του φυσικού αερίου, αλλά και άλλων παραγόντων που υποδήλωναν ότι ο ρυθμός του πληθωρισμού επιβραδύνεται.

Οι αναλυτές της Goldman είπαν ότι η ιστορία δείχνει ότι η αγορά θα αντιδράσει θετικά όταν ο πληθωρισμός δείξει ότι έχει φτάσει σε υψηλά.

«Η αγορά συνήθως πέφτει εν όψει της κορύφωσης του πληθωρισμού, όπως ακριβώς έχουμε δει τους τελευταίους μήνες», ανέφερε σε σημείωμά της μια ομάδα αναλυτών με επικεφαλής τη Σάρον Μπελ. «Αλλά μετά τα υψηλά, υπάρχει λίγο μεγαλύτερη διαφοροποίηση και κατά μέσο όρο η αγορά ανακάμπτει».

Σε 13 κύκλους πληθωρισμού από το 1951, η αγορά σημείωσε άνοδο 12 μήνες αργότερα κατά εννέα φορές. Το μεγαλύτερο κέρδος ήταν μια αύξηση 33,2% από τα υψηλά του Μαρτίου 1980. Η χειρότερη επίδοση ήταν μια πτώση 17,3% από τα υψηλά του Ιανουαρίου 2001, στην περίοδο ύφεσης που ακολούθησε το σπάσιμο της φούσκας dotcom.

«Στην πραγματικότητα, το να αγγίξει ιστορικά υψηλά ο πληθωρισμός μπορεί να είναι χρήσιμο, αλλά οι μετοχές χρειάζονται πραγματικά άλλη στήριξη, ειδικά εάν οι επενδυτές φοβούνται μια πιο έντονη ύφεση», έγραψε η ομάδα της Goldman.

Τα βασικά στοιχεία που απαιτούνται για την τόνωση της δυναμικής της αγοράς περιλαμβάνουν ισχυρή οικονομία, χαμηλές αποτιμήσεις και πτώση των επιτοκίων.

Όλα αυτά τα ζητήματα αποτελούν πρόκληση στο σημερινό περιβάλλον.

Καθώς η οικονομία συνηθίζει στον πληθωρισμό, οι μετοχές θα αυξηθούν, λέει ο Thomas Peterffy της Interactive Brokers. Η οικονομία συρρικνώθηκε με ετήσιο ρυθμό 1,5% στο πρώτο τρίμηνο, οι χρηματιστηριακές αποτιμήσεις έχουν μειωθεί σημαντικά, αλλά παραμένουν λίγο πάνω από τον μέσο όρο των 10 ετών και τα επιτόκια αυξάνονται, αν και οι αποδόσεις των ομολόγων βρίσκονται χαμηλότερα από τα υψηλά τους.

Ο Οκτώβριος του 1990 ήταν θετικός και στις τρεις εκτιμήσεις και σημείωσε αύξηση 29,1% στον S&P 500 τον επόμενο χρόνο, μια «πολύ διαφορετική ρύθμιση από αυτή που έχουμε σήμερα», αναφέρει η Goldman.

Ενθαρρυντικά για τις αγορές ήταν αυτή την εβδομάδα και τα μηνύματα από την Federal Reserve. Πρακτικά από τη συνεδρίαση νωρίτερα αυτόν τον μήνα έδειξαν ότι οι αξιωματούχοι της είναι πρόθυμοι να επανεξετάσουν τον ρυθμό των αυξήσεων των επιτοκίων αργότερα φέτος, αλλά σημείωσαν επίσης την πιθανότητα τα επιτόκια να πάνε σε «περιοριστικό» επίπεδο με στόχο την επιβράδυνση της οικονομίας.

Οι αναλυτές της Goldman αναφέρουν ότι η εικόνα για την Ευρώπη και τις ΗΠΑ είναι παρόμοια.

Η τράπεζα επενδύσεων επανέλαβε τη θετική της προοπτική για τις ευρωπαϊκές μετοχές εταιρειών με ισχυρούς ισολογισμούς, υψηλά και σταθερά περιθώρια κέρδους και εταιρείες που επωφελούνται από τις αυξανόμενες κεφαλαιουχικές δαπάνες και τις κρατικές επενδύσεις. Η Goldman εξακολουθεί να είναι επιφυλακτική στις μετοχές του κλάδου καταναλωτικών αγαθών, ακόμη και σε πιθανή πτώση του πληθωρισμού.

moneyreview.gr με πληροφορίες από cnbc

Διαβάστε επίσης:

Ομόλογα: Σε τροχιά αποκλιμάκωσης οι αποδόσεις – Στο 3,48% στην ελληνική 10ετία

Εμπορεύματα: Θα είναι η επόμενη μεγάλη αγορά που θα υποκύψει;

Bank of America: Υποβαθμίζει τις ευρωπαϊκές τράπεζες σε underweight

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News