Business & Finance Τετάρτη 15/06/2022, 23:00
ΑΓΟΡΕΣ

Wall Street: Ράλι μετά τη δέσμευση Πάουελ να «πολεμήσει» τον πληθωρισμό

Wall Street: Ράλι μετά τη δέσμευση Πάουελ να «πολεμήσει» τον πληθωρισμό

Σε ράλι επιδόθηκαν οι μετοχές στη Wall Street στη σημερινή συνεδρίαση, μετά την απόφαση της Φέντεραλ Ριζέρβ να αυξήσει το βασικό επιτόκιό της κατά 75 μονάδες βάσης – στη μεγαλύτερη αύξηση από το 1994 – δίδοντας ταυτόχρονα το σήμα ότι θα συνεχίσει με ανάλογη αύξηση και τον Ιούλιο, σε μία αποφασιστική κίνηση που δείχνει ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ είναι αποφασισμένη να θέσει υπό έλεγχο τον πληθωρισμό. 

Ο Dow Jones «έσπασε» το καθοδικό σερί των τελευταίων πέντε συνεδριάσεων, παρουσιάζοντας άνοδο 303,70 μονάδων ή 1%, ο S&P 500 έκλεισε με κέρδη 1,46%, ενώ ο Nasdaq κατέγραψε άνοδο 2,5%. 

Αμέσως μετά την ανακοίνωση της Fed, οι μετοχές παρουσίασαν κάποια νευρικότητα για να σταθεροποιηθούν όμως και να αγγίξουν υψηλό συνεδρίασης από τη στιγμή που ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, δήλωσε ότι είναι πιθανή μία ακόμη αύξηση των επιτοκίων κατά 75 ή 50 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση του Ιουλίου. 

Να σημειωθεί ότι η αγορά είχε ήδη προεξοφλήσει την επιτοκιακή αύξηση των 75 μονάδων βάσης, όμως ήταν η αποφασιστικότητα του Πάουελ να προχωρήσει σε μία ακόμη αύξηση ανάλογου μεγέθους που εξέπληξε τις αγορές θετικά. 

«Η πιο επιθετική στάση εξακολουθεί να συνάδει με μια ομαλή προσγείωση της οικονομίας, όμως ο δρόμος γίνεται πιο δύσκολος. Εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι η Fed θα μπορέσει να υπαναχωρήσει από τη νέα της πρόβλεψη για ένα επιτόκιο στο 3,4% έως τα τέλη του έτους, όμως αυτό που προέχει αυτή τη στιγμή είναι η επίδειξη αποφασιστικότητας», ανέφερε ο Μπάρι Γκίλμπερτ, στρατηγικός αναλυτής της LPL Financial. 

H Boeing και άλλες μετοχές που είναι περισσότερο συνυφασμένες με τον κύκλο της οικονομίας σημείωσαν άνοδο στην προσδοκία ότι τα επιτόκια μπορούν να αυξηθούν χωρίς να οδηγήσουν την οικονομία σε ύφεση. Η μετοχή της Boeing ενισχύθηκε 9,5%. 

Την ανάκαμψη της αγοράς καθοδήγησαν ωστόσο οι μετοχές τεχνολογίας, με τις Amazon και Tesla να καταγράφουν κέρδη άνω του 5% και τη Netflix 7,5%. 

Σε ριμπάουντ και ο κλάδος ταξιδίων, με τις μετοχές των εταιρειών κρουαζιέρας Carnival και Norwegian Cruise Line να σημειώνουν άνοδο 2,5% και 4,2% αντίστοιχα. Κατά 2% ενισχύθηκαν και οι μετοχές του αεροπορικού κλάδου, συμπεριλαμβανομένων των Delta και United.

Όλοι οι κορυφαίοι κλάδοι, με εξαίρεση την ενέργεια που υποχώρησε 2%, έκλεισαν τη συνεδρίαση ανοδικά. Ο κλάδος υπηρεσιών επικοινωνίας σημείωσε τη μεγαλύτερη άνοδο, της τάξης του 3%. 

 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News