Business & Finance Τρίτη 14/06/2022, 16:59
ΑΓΟΡΕΣ

Wall Street: Κόντρα στα προγνωστικά καταγράφει κέρδη

Wall Street: Κόντρα στα προγνωστικά καταγράφει κέρδη

Ανοδική αντίδραση έχει καταφέρει να βγάλει η Wall Street σήμερα, μία ημέρα μετά το μαζικό sell-off, το οποίο έφερε τον S&P 500 σε bear market, δηλαδή να καταγράφει απώλειες ίσες ή μεγαλύτερες από 20% από το υψηλό των τελευταίων 12 μηνών. Για τη συγκεκριμένη περίπτωση, το τελευταίο υψηλό του δείκτη υψηλή κεφαλαιοποίησης καταγράφηκε στις 3 Ιανουαρίου και ήταν ιστορικό ρεκόρ στις 4.796,56 μονάδες.

Στη σημερινή συνεδρίαση, ο Dow Jones σημειώνει άνοδο περί του 0,40%, ο S&P 500 ενισχύεται κατά 0,48%,υψηλότερα του μηδενός κατά 0,34% κινείται ο τεχνολογικός Nasdaq, οι απώλειες του οποίου από την έναρξη της τρέχουσας χρονιάς πλησιάζουν σχεδόν το 30%.

Στις διεθνείς αγορές επικρατεί ένα αίσθημα ανασφάλειας μετά την αλλαγή πλεύσης των κεντρικών τραπεζών και την απόσυρση των υπέρμετρα υποστηρικτικών μέτρων προκειμένου να διασώσουν τις οικονομίες τους μετά την πανδημία.

Ωστόσο, ο διαρκώς επιταχυνόμενος πληθωρισμός τις ανάγκασε να δρομολογήσουν πιο γρήγορα τα σχέδια για σύσφιγξη της  νομισματικής τους πολιτικής, καθώς πλέον οι ιπτάμενες τιμές καταναλωτή εγκυμονούν τον κίνδυνο να βάλουν φρένο στην ανάκαμψη και στην ανάπτυξη.

Ο προβληματισμός των επενδυτών επικεντρώνεται σε ένα θέμα: πόσο επιθετική θα είναι η σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής, καθώς όταν περιορίζεται ο χώρος που έχουν δημιουργήσει οι κεντρικές τράπεζες, περιορίζονται μαζί τους και ποσοστά κερδών και η αξία των περιουσιακών στοιχείων.

Υπό αυτό τον φόβο, τα χρηματιστήρια και εν προκειμένω η Wall Street έχουν ματώσει φέτος και πλέον φαντάζει ορατό το ενδεχόμενο το 2022 να είναι μία χρονιά η οποία θα κλείσει με αρνητικό πρόσημο και το ζητούμενο είναι πόσο «βαρύ» θα είναι αυτό.

Η τρέχουσα εβδομάδα είναι εξόχως σημαντική, καθώς σήμερα αρχίζει και αύριο ολοκληρώνεται η συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, με τις χρηματαγορές κατά 90% να τοποθετούνται σε αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News