Business & Finance Παρασκευή 10/06/2022, 23:00
ΑΓΟΡΕΣ

Wall Street: Sell off μετά τον πληθωρισμό – Η χειρότερη εβδομάδα από τον Ιανουάριο

Wall Street: Sell off μετά τον πληθωρισμό – Η χειρότερη εβδομάδα από τον Ιανουάριο

Νέο sell off έφεραν στη Wall Street τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ που ξεπέρασαν τις προσδοκίες των αναλυτών και εκτινάχθηκαν σε νέο ιστορικό υψηλό το Μάιο. 

Ο Dow Jones υποχώρησε 880 μονάδες ή 2,7%, ο S&P 500 βούλιαξε 2,9%, ενώ ο Nasdaq έκλεισε με απώλειες 3,5%. 

Και οι τρεις δείκτες παρουσίασαν την χειρότερη εβδομαδιαία επίδοση από την εβδομάδα που έκλεισε στις 21 Ιανουαρίου: ο S&P 500 κατέγραψε απώλειες 5,06%, ο Nasdaq 5,6% και ο Dow Jones 4,58%. 

Το sell off διευρύνθηκε σε ολόκληρη την αγορά με όλες τις μετοχές του Dow Jones να βρίσκονται στο «κόκκινο». Η Apple βούλιαξε 3,9%, ενώ η Microsoft και η Dow 4,5% και 6,1% αντίστοιχα. Η μετοχή της Salesforce βούλιαξε 4,6% και της Amazon περισσότερο από 5%.  

Σε πτώση και οι τράπεζες μαζί με τις κυκλικές μετοχές, κυρίως εξαιτίας των ανησυχιών για ύφεση. Η μετοχή της Wells Fargo υποχώρησε 6%, της Goldman Sachs άνω του 5%, ενώ της Boeing 5%. 

Τα στοιχεία για τις τιμές καταναλωτή Μαίου έδειξαν ότι εκτινάχθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο από το 1981, ασκώντας πιέσεις στις μετοχές. Ο πληθωρισμός ξέφυγε στο 8,6% σε ετήσια βάση και 6% εξαιρουμένων των τιμών ειδών διατροφής και ενέργειας. «Επιβεβαιώνουν κάποιους από τους φόβους των αναλυτών αυτή την εβδομάδα», αναφέρει η Lori Calvasina, επικεφαλής του τμήματος για τις μετοχές της RBC Capital Markets.

«Επιπλέον, τα στοιχεία θα έχουν σίγουρα αντίκτυπο στην ψυχολογία του καταναλωτή. Υποθέτουμε ότι θα περιοριστούν στο μέλλον οι καταναλωτικές δαπάνες. Πρόκειται για σοκαριστικά νούμερα, όμως αυτή ακριβώς είναι η συνέπεια όταν ο πληθωρισμός κινείται σε τόσο υψηλά επίπεδα», αναφέρει ο Peter Boockvar της Bleakley Advisory Group.

Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό κάνουν τους συναλλασσομένους να προεξοφλούν περισσότερες επιτοκιακές αυξήσεις από τη Fed. Η απόδοση του διετούς αμερικανικού κρατικού ομολόγου ξέφυγε πάνω από το 3%, στο υψηλότερο επίπεδο από το 2008. 

 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

ΗΠΑ – πληθωρισμός: Παρέμεινε σε υψηλό 40 ετών με ελαφρά επιτάχυνση 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News