Business & Finance Τετάρτη 15/06/2022, 15:15
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Συντηρείται σε άνοδο – Ανέβασε ελαφρώς ταχύτητα

Χρηματιστήριο: Συντηρείται σε άνοδο – Ανέβασε ελαφρώς ταχύτητα

Σε ανοδική τροχιά παραμένει το Χρηματιστήριο Αθηνών, ανεβάζοντας ταχύτητα ελαφρώς σε σχέση νωρίτερα, εν αναμονή των ανακοινώσεων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μετά το πέρας της σημερινής έκτακτης συνεδρίασης. 

Η ΕΚΤ συνεδριάζει εκτάκτως σήμερα προκειμένου οι υπεύθυνοι χάραξης να συζητήσουν τις αναταράξεις που έχουν προκληθεί στην αγορά κρατικών ομολόγων και το αθρόο κύμα ρευστοποιήσεων. Ρευστοποιήσεις που έχουν φέρει τις αποδόσεις των ομολόγων σε υψηλά ετών σε πολύ μικρό διάστημα σε σχέση με μηδενικά ή και αρνητικά επίπεδα που βρίσκονταν εν μέσω της πανδημίας. 

Μία ευρύτερη στρατηγική για την προστασία της ενότητας της Ευρωζώνης, καθώς και τη χρήση της ευελιξίας στις επανεπενδύσεις του προγράμματος αγοράς ομολόγων PEPP σαν πρώτη γραμμή άμυνας, θα εξετάσει στη σημερινή, έκτακτη συνεδρίασή της η ΕΚΤ, έπειτα από το sell off στα ομόλογα της περιφέρειας.

Σύμφωνα με πηγές τις οποίες επικαλείται το Bloomberg, το δ.σ. της ΕΚΤ εξετάζει μία ευρύτερη προσέγγιση κατά του κατακερματισμού της Ευρωζώνης, καθώς καλείται να αντιμετωπίσει κυρίως την εκτίναξη των ιταλικών spreads.
Να σημειωθεί ότι για τη διαμόρφωση αυτών των μηδενικών ή αρνητικών επιπέδων των αποδόσεων που δεν είχε προηγούμενο, τον σημαντικότερο ρόλο διαδραμάτισε το πρόγραμμα αγορών ομολόγων έκτακτης ανάγκης για την πανδημία της ΕΚΤ (ΡΕΡΡ) ύψους 1,8 τρισ. ευρώ. 

Όμως από την 1η Ιουλίου η ΕΚΤ σταματάει τις αγορές ομολόγων και πλέον το δημόσιο χρέος της Ευρωζώνης θα πορευθεί δίχως τη στήριξη των αγορών είτε του προγράμματος ΡΕΡΡ είτε του ΑΡΡ (πρόγραμμα που έχει ήδη σταματήσει και στο τέλος το ύψος του ανερχόταν στα 20 δισ. ευρώ τον μήνα). 

Η προοπτική αυτή όπως φαίνεται τρομάζει τους επενδυτές οι οποίοι από καιρό αποδομούν τα χαρτοφυλάκιά τους από τα κρατικά ομόλογα.

Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να θεωρήσει κάποιος πως η αποστροφή αυτή γίνεται προς τέρψιν των μετοχών, από τη στιγμή που και στα χρηματιστήρια η ίδια κατάσταση επικρατεί, ειδικότερα μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. 

Η εικόνα στη Λεωφόρο Αθηνών 

Το ελληνικό χρηματιστήριο έχει ανοίξει ελαφρώς ταχύτητα σε σχέση το πρωί, με τον Γενικό Δείκτη να σημειώνει άνοδο 1,60% και να έχει ανέβει στις 835,98 μονάδες. 

Ο τζίρος έχει αγγίξει τα 43 εκατ. ευρώ και ο όγκος συναλλαγών έχει ανέλθει στα 17 εκατ. τεμάχια. 

Οι μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης έχουν αναλάβει τον ρόλο του οδηγού σήμερα, με αποτέλεσμα ο FTSE 25 να ενισχύεται κατά 1,90%, σε αντίθεση με τον Δείκτης της Μεσαίας Κεφαλαιοποίησης, ο οποίος οριακά βρίσκεται άνω του μηδενός. Από τη μεριά του ο τραπεζικός δείκτης καταγράφει κέρδη περί του 1,40%. 

Η μετοχή του ΟΤΕ πραγματοποιεί άλμα 5,47%, ενώ ξεχωρίζουν ακόμη οι μετοχές των Σαράντης (+4,69%), Coca Cola (3,59%), Alpha Bank (3,17%) και Motor Oil (2,71%).

Στην άλλη άκρη του ταμπλό βρίσκονται οι μετοχές των ΓΕΚ Τέρνα (-2,40%), Τέρνα Ενεργειακή (-1,29%), ενώ Quest, Τιτάν, Ελβαλχαλκόρ και ΕΥΔΑΠ παρουσιάζουν απώλειες μικρότερες του -1%. 

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς.

Διαβάστε επίσης:

Έκτακτη συνεδρίαση της ΕΚΤ για το sell off στις αγορές – Ράλι στα ομόλογα

Προϋπολογισμός: Φορολογικά έσοδα 4,6 δισ. ευρώ τον Μάιο

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News