Business & Finance Τετάρτη 15/06/2022, 10:02
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έκτακτη συνεδρίαση της ΕΚΤ για το sell off στις αγορές – Ράλι στα ομόλογα

Έκτακτη συνεδρίαση της ΕΚΤ για το sell off στις αγορές – Ράλι στα ομόλογα

Το κύμα μαζικών πωλήσεων που καταγράφεται στην αγορά κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης θα απασχολήσει το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που πρόκειται να συνεδριάσει εκτάκτως σήμερα, δήλωσε εκπρόσωπος της ΕΚΤ, σύμφωνα με το Reuters. 

Σήμερα στις 12 το μεσημέρι (ώρα Ελλάδας), το Διοικητικό Συμβούλιο θα συζητήσει την αναταραχή στις αγορές ομολόγων, υπογραμμίζοντας την ανησυχία της για την έκρηξη του κόστους δανεισμού ορισμένων χωρών της Ευρωζώνης.

Οι αποδόσεις των ομολόγων αυξήθηκαν πολύ μετά την προαναγγελία από την ΕΚΤ την περασμένη Πέμπτη μίας σειράς αυξήσεων των επιτοκίων της, ενώ το spread μεταξύ των αποδόσεων των γερμανικών ομολόγων και εκείνων των χωρών του Νότου με υψηλότερο χρέος, ιδιαίτερα της Ιταλίας, εκτινάχθηκε στο υψηλότερο επίπεδο δύο και πλέον ετών.

Η είδηση προκαλεί ράλι στις τιμές των κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης, με την απόδοση του ιταλικού 10ετούς να πέφτει ξανά κάτω από το 4%, αφότου ξεπέρασε το φράγμα αυτό χθες, για πρώτη φορά από το 2014.

Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς αποκλιμακώνεται στο 4,57% λίγο μετά τις 10 το πρωί, αφότου ξεπέρασε και το 4,7%.

Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων αυξήθηκαν σημαντικά μετά από την δέσμευση της ΕΚΤ να προχωρήσει σε μια σειρά αυξήσεων των επιτοκίων την προηγούμενη Πέμπτη. Το spread μεταξύ των ομολόγων της Γερμανίας και των πιο χρεωμένων χωρών του ευρωπαϊκού νότου, ειδικά της Ιταλίας, εκτινάχθηκε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο ετών. 

«Το διοικητικό συμβούλιο θα έχει μια ad-hoc συνεδρίαση την Τετάρτη για να συζητήσει τις συνθήκες της αγοράς», δήλωσε εκπρόσωπος της ΕΚΤ. Σύμφωνα με το Reuters δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο το αν θα υπάρξει κάποια ανακοίνωση μετά τη συνεδρίαση. 

Υπενθυμίζεται ότι η Moody’s έχει προειδοποιήσει ότι η αύξηση των αποδόσεων που σημειώνεται ως αποτέλεσμα των προσδοκιών ομαλοποίησης της νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δεν επιβραδύνει ουσιαστικά τη μείωση του χρέους των χωρών της περιφέρειας, αλλά μειώνει τον δημοσιονομικό χώρο. 

Από την πλευρά της, η Capital Economics περιμένει μεν μία παρέμβαση της ΕΚΤ στις αγορές (αν και πιστεύει ότι αυτή θα γίνει όταν το ιταλικό spread φτάσει περίπου στις 350 μονάδες βάσης, με την απόδοση του 10ετούς στο 5%), ωστόσο εκτιμά ότι αυτή ίσως να μην είναι πολύ αποτελεσματική, αρχικά. 

«Η προηγούμενη εμπειρία, καθώς και η δυσκολία επίτευξης συμφωνίας στο Διοικητικό Συμβούλιο, δείχνει  ότι υπάρχουν πολλές πιθανότητες οι αρχικές ανακοινώσεις να αποτύχουν να κατευνάσουν τους φόβους των επενδυτών και να σταματήσουν το sell off στα ομόλογα της περιφέρειας», σημειώνουν οι αναλυτές της Capital Economics.

Υπενθυμίζεται ότι την τελευταία φορά που πραγματοποιήθηκε έκτακτη συνεδρίαση σε αντίστοιχη κατάσταση αναβρασμού των αγορών, η ΕΚΤ αποφάσισε την δημιουργία του έκτακτου προγράμματος αγοράς ομολόγων (PEPP) αξίας 1,7 τρισ. ευρώ, το οποίο και αποτέλεσε βασικό εργαλείο της κεντρικής τράπεζας κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

Capital Economics: Πότε θα αναλάβει δράση για τη στήριξη της περιφέρειας η ΕΚΤ 

Moody’s για αύξηση των αποδόσεων: Δεν εκτροχιάζει το χρέος – μειώνει τον δημοσιονομικό χώρο

Γιατί τα ελληνικά ομόλογα είναι τα πρώτα «θύματα» της ΕΚΤ;

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News