ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Capital Economics: Πότε θα αναλάβει δράση για τη στήριξη της περιφέρειας η ΕΚΤ

Capital Economics: Πότε θα αναλάβει δράση για τη στήριξη της περιφέρειας η ΕΚΤ

Τα spreads της περιφέρειας θα διευρυνθούν και άλλο, προτού η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποφασίσει να αναλάβει δράση για τη στήριξη των ομολόγων, εκτιμά η Capital Economics, την ώρα που η απόδοση του ελληνικού 10ετούς τίτλου ξεπέρασε και το 4,7% (και κινείται στο 4,65% αυτή την ώρα).  

Η Capital Economics προβλέπει ότι το spread μεταξύ των 10ετών κρατικών ομολόγων Ιταλίας και του αντίστοιχου bund της Γερμανίας θα πρέπει να διευρυνθεί κατά 100 μονάδες βάσης ακόμα, περίπου στις 350 μονάδες βάσης, για να αναγκάσει την ΕΚΤ να προβεί σε μια ισχυρότερη επίσημη δήλωση στήριξης για τα ομόλογα της περιφέρειας. Και ακόμη και τότε, οι αρχικές ανακοινώσεις της ΕΚΤ πιθανότατα θα απογοητεύσουν, εκτιμούν οι αναλυτές. 

Η Capital Economics είχε επισημάνει από την περασμένη Πέμπτη ότι η πιο σημαντική είδηση ​​από τη συνεδρίαση της ΕΚΤ ήταν ότι η τράπεζα δεν είπε τίποτα σχετικά με τα σχέδιά της να αποτρέψει την υπερβολική διεύρυνση των spreads της περιφέρειας. Από τότε, το spread του ιταλικού 10ετούς διευρύνθηκε από τις 210 μονάδες βάσης περίπου στις 250 μονάδες  βάσης. Το ερώτημα πλέον είναι ως πού θα αφήσει η ΕΚΤ να φτάσουν τα spreads αλλά και τι μπορεί να κάνει για να τα περιορίσει.

Capital Economics: Πότε θα αναλάβει δράση για τη στήριξη της περιφέρειας η ΕΚΤ-1

Οι αναλυτές δεν πιστεύουν ότι η ΕΚΤ θα άφηνε τα spreads να επιστρέψουν στα υψηλά της εποχής της κρίσης χρέους. Τότε, το spread του ιταλικού 10ετούς ήταν στις 500 μονάδες βάσης και εκείνα των άλλων χωρών της περιφέρειας πολύ υψηλότερα. 

Από την άλλη πλευρά, η Capital Economics πιστεύει ότι η ΕΚΤ θα αφήσει τα spreads να αυξηθούν περισσότερο από το 2020, όταν ανακοίνωσε το PEPP. Και αυτό, για τρεις βασικούς λόγους: 

–          Πρώτον, τα spreads δεν απέχουν ήδη πολύ από αυτά τα επίπεδα και όμως οι policymakers δεν φαίνονται να ανησυχούν. 

–          Δεύτερον, το οικονομικό περιβάλλον είναι θεμελιωδώς διαφορετικό σήμερα. Σε αντίθεση με το τεράστιο εξωγενές σοκ των lockdowns που απαιτούσε πιο χαλαρή νομισματική πολιτική, τώρα το πρόβλημα είναι ο πληθωρισμός, που απαιτεί πιο σφικτή πολιτική. 

–          Και τρίτον, δεν παρουσιάζεται ακόμα σημαντική σύσφιγξη στις συνθήκες χρηματοδότησης στον ιδιωτικό τομέα στις οικονομίες της περιφέρειας. 

Σε αυτό το περιβάλλον, η Capital Economics εκτιμά ότι η ΕΚΤ θα αναλάβει δράση όταν το ιταλικό spread φτάσει περίπου στις 350 μονάδες βάσης, με την απόδοση του 10ετούς στο 5%. 

«Ωστόσο, η προηγούμενη εμπειρία, καθώς και η δυσκολία επίτευξης συμφωνίας στο Διοικητικό Συμβούλιο, δείχνει  ότι υπάρχουν πολλές πιθανότητες οι αρχικές ανακοινώσεις να αποτύχουν να κατευνάσουν τους φόβους των επενδυτών και να σταματήσουν το sell off στα ομόλογα της περιφέρειας», καταλήγουν οι αναλυτές της Capital Economics. 

Διαβάστε επίσης: 

Το διεθνές sell-off σφίγγει τον κλοιό στην ελληνική οικονομία

Moody’s για αύξηση των αποδόσεων: Δεν εκτροχιάζει το χρέος – μειώνει τον δημοσιονομικό χώρο

Γιατί τα ελληνικά ομόλογα είναι τα πρώτα «θύματα» της ΕΚΤ;

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News