Business & Finance Τετάρτη 15/06/2022, 11:17
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Νηνεμία μετά τη χθεσινή καταιγίδα – Ανακτήθηκαν οι 830 μονάδες

Χρηματιστήριο: Νηνεμία μετά τη χθεσινή καταιγίδα – Ανακτήθηκαν οι 830 μονάδες

Προς τη σωστή κατεύθυνση κινείται το Χρηματιστήριο Αθηνών στη σημερινή συνεδρίαση, μία ημέρα αφότου είχε τη δεύτερη χειρότερη ημέρα για το 2022 στην οποία κατέγραψε απώλειες της τάξεως του 4,60%, σε συνέχεια της πτώσης 2,72% την περασμένη Παρασκευή. 

Οι αγορές στην Ευρώπη έχουν καλμάρει από τη χθεσινή καταιγίδα, μετά τη σημερινή ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ότι συγκαλεί έκτακτη συνεδρίαση μετά το μαζικό κύμα φυγής των επενδυτών από τα κρατικά ομόλογα. 

Η κίνηση αυτή της ΕΚΤ έχει επιδράσει θετικά στην ψυχολογία των επενδυτών οι οποίοι επιστρέφουν στις μετοχές και εν μέρει στα κρατικά ομόλογα, οι αποδόσεις των οποίων καταγράφουν υποχώρηση μεν, της τάξεως της μίας με δύο μονάδες βάσεως δε. 

Η εικόνα στο ελληνικό χρηματιστήριο

Πίσω στη Λεωφόρο Αθηνών, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει άνοδο περί του 1,33% και έχει υπερβεί τις 830 μονάδες οριακά (833,23 μονάδες).

Το χθεσινό κατρακύλισμα στοίχισε στο ελληνικό χρηματιστήριο 40 μονάδες (από τις 862 μονάδες έκλεισε στις 822 μονάδες), ενώ στο χαμηλό ημέρας άγγιξε τις 818 μονάδες. 

Η κατακόρυφη αυτή πτώση σε δύο συνεδριάσεις έφεραν τον Γενικό Δείκτη από τις 900 μονάδες στις 6 Ιουνίου, να έχει θέσει στόχο την ανάκτηση των 830 μονάδων. 

Ο τζίρος έχει φθάσει τα 9,5 εκατ. ευρώ και ο όγκος συναλλαγών τα 3,5 εκατ. τεμάχια. 

Οι Δείκτες Υψηλής και Μεσαίας Κεφαλαιοποίησης κινούνται πέριξ του +1,15%, με τον τραπεζικό δείκτη να σημειώνει άνοδο 1,44%. 

Οι μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης ως επί το πλείστον κινούνται ανοδικά, απέχουν από το γενικευμένο ανοδικό κλίμα αυτές του ομίλου Τέρνα (Τέρνα Ενεργειακή -2,92%, ΓΕΚ Τέρνα -2,71%), ενώ ανεπαίσθητες είναι οι απώλειες που παρουσιάζουν οι μετοχές των Aegean και Ελλάκτωρ υποχωρώντας κατά 0,12% και 0,24% αντίστοιχα. 

Η αγορά ομολόγων 

Η απόδοση του ελληνικού κρατικού δεκαετούς ομολόγου μετά τα δημοσιεύματα για τη έκτακτη συνεδρίασης της ΕΚΤ, έχει αποκλιμακωθεί σημαντικά, από 4,55% στο 4,39%, με αποτέλεσμα το spread έναντι του αντίστοιχου γερμανικού bund να έχει περιορισθεί στις 265 μονάδες βάσης, όταν χθες είχε εκτιναχθεί στις 294 μονάδες και σε υψηλό από τις 7 Φεβρουαρίου του 2018. 

Υπενθυμίζεται από την 1η Ιουλίου η ΕΚΤ σταματάει τις αγορές ομολόγων, αγορές που στήριξαν την αγορά κρατικών ομολόγων τόσο πριν αλλά κυρίως κατά τη διάρκεια της κρίσης της πανδημίας.

Η απουσία πλέον της ΕΚΤ από την αγορά ομολόγων σημαίνει ότι το δημόσιο χρέος της Ευρωζώνης θα πρέπει να στηριχθεί δίχως τα «δεκανίκια» της ΕΚΤ. 

Αν ισχύει η ρήση ότι η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται, οι επενδυτές δείχνουν μια αποστροφή προς τα κρατικά ομόλογα εδώ και πολύ καιρό, όταν έκαναν την εμφάνισή τους οι πρώτες εξαγγελίες της ΕΚΤ για τερματισμό των αγορών ομολόγων. 

Θα έχει ενδιαφέρον τι θα αποφασίσουν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής σήμερα και αν είναι διατεθειμένοι να παρέμβουν (με ένα νέο πρόγραμμα αγορών;).

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς.

Διαβάστε επίσης:

Έκτακτη συνεδρίαση της ΕΚΤ για το sell off στις αγορές – Ράλι στα ομόλογα

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News