Business & Finance Δευτέρα 30/05/2022, 13:51
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρώπη: Συνεχίζεται το ανοδικό μομέντουμ στα χρηματιστήρια

Ευρώπη: Συνεχίζεται το ανοδικό μομέντουμ στα χρηματιστήρια

Την ανοδική τους πορεία επεκτείνουν οι ευρωπαϊκές μετοχές και σήμερα, στην εναρκτήρια συνεδρίαση για την τρέχουσα εβδομάδα που είναι και η προτελευταία για τον Μάιο. 

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro STOXX 600 σημειώνει άνοδο περί του 0,64%, βρίσκοντας και σήμερα στηρίγματα από τους κλάδους οι οποίοι το τελευταίο διάστημα είχαν βρεθεί στο στόχαστρο των επενδυτών.

Το χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης  σημειώνει άνοδο σχεδόν 0,65%, του Λονδίνου οριακά βρίσκεται υψηλότερα του μηδενός, στο Παρίσι ο CAC 40 προσθέτει 0,76, στο +0,40% ο FTSE MIB στο Μιλάνο. 

Ο κλάδος της τεχνολογίας έχει πάρει προβάδισμα στη σημερινή συνεδρίαση καταγράφοντας κέρδη που ξεπερνούν το 2,60%, ενώ στο +2% έχει ανέλθει ο κλάδος των προσωπικών ειδών. Λίγο πιο χαμηλά στο +1,70% διαπραγματεύεται ο κλάδος των ταξιδίων και αναψυχής κι ενώ η καλοκαιρινή περίοδος επίσημα αρχίζει την ερχόμενη Τετάρτη με τον ερχομό του Ιουνίου. 

Ο STOXX 600 την περασμένη εβδομάδα είχε την καλύτερή του εβδομάδα από τα μέσα Μαρτίου. Στη διαμόρφωση του θετικού κλίματος συνετέλεσε το γεγονός ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αποσαφήνισε το πώς θα κινηθεί αναφορικά με τις αυξήσεις των επιτοκίων, με τους αξιωματούχους της να προσανατολίζονται για επιτοκιακές αυξήσεις 50 μονάδων βάσεων στις επόμενες δύο συνεδριάσεις και όχι σε κάθε συνεδρίαση έως το τέλος του 2022. 

Συμπεριλαμβανομένων και των σημερινών κερδών, ο πανευρωπαϊκός δείκτης για το σύνολο του Μαΐου έχει απωλέσει περί του -0,50%. Πέραν του Μαρτίου, δεν υπάρχει μήνας του τρέχοντος έτους, τον οποίο να τον έχει ολοκληρώσει με θετικό πρόσημο. 

Κέρδη καταγράφουν οι μετοχές των εταιρειών ειδών πολυτελείας LVMH, Hermes, Pernod Ricard και Burberry, καθώς η ζήτηση στην Κίνα δείχνει να μην επηρεάζεται στο βαθμό που αναμενόταν από τους νέους περιορισμούς για την πανδημία. Ήδη το Πεκίνο κινείται προς χαλάρωση των νέων μέτρων, καθώς ο ημερήσιος αριθμός κρουσμάτων υποχωρεί μέρα με τη μέρα. 

moneyreview.gr

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News