Business & Finance Παρασκευή 27/05/2022, 15:42
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Επεκτείνουν τα κέρδη για τρίτη διαδοχική εβδομάδα

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Επεκτείνουν τα κέρδη για τρίτη διαδοχική εβδομάδα

Επεκτείνουν τα κέρδη τους για τρίτη διαδοχική εβδομάδα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στην τελευταία συνεδρίαση μιας εβδομάδας που αν δεν αλλάξει κάτι δραματικά, θα είναι η καλύτερη για τις ευρωπαϊκές μετοχές στο διάστημα των τελευταίων και πλέον δύο μηνών.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro STOXX 600 σημειώνει άνοδο περί του 0,90% με όλους τους κύριους κλάδους του να καταγράφουν κέρδη. 

Ο DAX στη Φρανκφούρτη κινείται υψηλότερα κατά 0,65%, σε χαμηλές ταχύτητες και στο +0,15% ο FTSE 100 στο Λονδίνο, πλησίον του +0,70% διαπραγματεύεται ο CAC 40 στο Παρίσι, ενώ ο FTSE MIB οριακά βρίσκεται υπό του μηδενός. 

Από τους βασικότερους κλάδους, έχει «πάρει κεφάλι» αυτός των προσωπικών ειδών καθώς ενισχύεται περί του 2%, ενώ πλησίον του 1,90% βρίσκονται ο τεχνολογικός κλάδος, των λιανικών πωλήσεων, των ταξιδίων και αναψυχής και των πρώτων υλών. 

Αν διατηρηθεί σε αυτά τα επίπεδα ο STOXX 600, θα ολοκληρώσει την εβδομάδα με κέρδη περί του 2%, επίδοση που θα συνιστά την καλύτερη εβδομαδιαία του τις τελευταίες δέκα. 

Ο μεγάλος νικητής της εβδομάδας θα είναι ξεκάθαρα ο κλάδος των τραπεζών, καθώς η όλη συζήτηση για την αύξηση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα του έχει αποφέρει κέρδη σχεδόν 5%.

Η αλήθεια είναι ότι η εβδομάδα που διανύουμε δεν άρχισε με τους καλύτερους οιωνούς, καθώς κυοφορούνταν φόβοι ότι η Fed θα προχωρήσει σε επιθετικές επιτοκιακές αυξήσεις έως το τέλος του χρόνου.

Ωστόσο, τα πρακτικά από την τελευταία της συνεδρίαση που είδαν το φως της δημοσιότητας, έδειξαν ότι οι αξιωματούχοι της είναι θετικοί για αυξήσεις κατά 50 μονάδες βάσης στις επόμενες δύο συνεδριάσεις. 

Αυτή η προοπτική κάλμαρε τις αγορές, καθώς εκλήφθηκε ως βούληση της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ να μην συσφίγξει υπερβολικά τη νομισματική της πολιτική. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News