Business & Finance Πέμπτη 26/05/2022, 15:40
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρώπη: Διατηρείται η ανοδική τάση στα χρηματιστήρια 

Ευρώπη: Διατηρείται η ανοδική τάση στα χρηματιστήρια 

Σε άνοδο διατηρούνται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια καταγράφοντας ήπια κέρδη, με τις μετοχές του ενεργειακού κλάδου να προσφέρουν τη σημερινή στήριξη, σε μια ημέρα στην οποία οι επενδυτές αναλαμβάνουν ρίσκο παρά το γεγονός ότι η επικαιρότητα δεν βοηθάει. 

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro STOXX 600 σημειώνει άνοδο περί του 0,30%, έχοντας μόνο τον κλάδο των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας σε αρνητικό έδαφος καταγράφοντας πτώση 0,36% (μετά την ανακοίνωση της βρετανικής εταιρείας ύδρευσης United Utilities -7,36% ότι θα αυξήσει τους λογαριασμούς της έως το τέλος του 2022), με τους κλάδους της υγείας και των τροφίμων και ποτών οριακά να βρίσκονται υπό του μηδενός. 

Το χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης ενισχύεται κατά 0,77%, του Λονδίνου καταβάλει προσπάθειες να απομακρυνθεί από το μηδέν, αυτό του Παρισιού προσθέτει περί του 0,70%, στο +0,34% βρίσκεται το χρηματιστήριο στο Μιλάνο. 

Χθες βράδυ δημοσιεύθηκαν τα πρακτικά από την τελευταία συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, στην οποία οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής αύξησαν τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης, στην πρώτη επιθετική αύξηση μετά από 22 χρόνια. 

Οι αξιωματούχοι της Fed συμφώνησαν να προχωρήσουν με τέτοιου εύρους αυξήσεις και στις δύο επόμενες συνεδριάσεις, προκειμένου να ανακοπεί η δίχως όρια πορεία του πληθωρισμού. 

Παράλληλα χθες, το Διεθνές Χρηματοπιστωτικο Ινστιτούτο προχώρησε σε «βαθιά» υποβάθμιση των προβλέψεων του αναφορικά με την παγκόσμια ανάπτυξη, καθώς από τον ρυθμό 4,6% πλέον αναμένει για το 2022 η παγκόσμια οικονομία να τρέξει με ρυθμό 2,3%. 

Οι οικονομίες των ΗΠΑ και Ευρωζώνης εκτιμάται ότι θα αναπτυχθούν κατά 1,9%, ενώ για την Κίνα προχώρησε σε ευρείας κλίμακας υποβάθμιση επίσης, καθώς αναμένει η κινεζική οικονομία να επιβραδυνθεί στο 3,5% από 5,1% των προηγούμενων προβλέψεων. 

Πιέσεις δέχονται οι μετοχές των κατασκευαστριών ημιαγωγών Infineon, BE Semiconductor και ASM International, μετά τις προειδοποιήσεις της αμερικανικής Nvidia για πωλήσεις το τρέχον τρίμηνο χαμηλότερες των εκτιμήσεων. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News