Business & Finance Πέμπτη 26/05/2022, 17:02
ΑΓΟΡΕΣ

Wall Street: Κέρδη με τον Dow Jones σε άνοδο για πέμπτη διαδοχική συνεδρίαση 

Wall Street: Κέρδη με τον Dow Jones σε άνοδο για πέμπτη διαδοχική συνεδρίαση 

Ανοδικά κινούνται και σήμερα οι τρεις βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτης της Wall Street, στον απόηχο της δημοσίευσης των πρακτικών από την τελευταία συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, σε μια ημέρα που δημοσιεύθηκαν τα αναθεωρημένα στοιχεία για το αμερικανικό ΑΕΠ. 

Ο Dow Jones σημειώνει άνοδο 1,23% και επεκτείνει το ανοδικό του σερί στις πέντε διαδοχικές συνεδριάσεις. Αν δεν αλλάξει κάτι δραματικά σήμερα και αύριο, ο βιομηχανικός δείκτης θα ολοκληρώσει την τρέχουσα εβδομάδα με θετικό πρόσημο, κάτι που θα βάλει τέλος στις οκτώ συναπτές εβδομάδες απωλειών, η χειρότερη περίοδος από το 1931. Ο S&P 500 ενισχύεται κατά 1,13% ενώ ο Nasdaq έχει υπερβεί οριακά το +1%.

Πριν από την έναρξη της συνεδρίασης δημοσιεύθηκαν τα στοιχεία για το αμερικανικό ΑΕΠ.  Ειδικότερα σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εμπορίου, το αμερικανικό ΑΕΠ συρρικνώθηκε στο -1,5% σε τριμηνιαία βάση, από -1,4% της αρχικής εκτίμησης κι έναντι προβλέψεων για ρυθμό -1,3%. Ελαφρά πτωτική αναθεώρηση έγινε και στον ρυθμό της αμερικανικής ανάπτυξης το δ΄ τρίμηνο του 2021, στο 6,9% από 7%. 

Η υποχώρηση της μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο οφείλεται στη μείωση των ιδιωτικών επενδύσεων, των εξαγωγών, των κυβερνητικών, πολιτειακών και δημοτικών δαπανών, την ίδια ώρα που οι εισαγωγές αυξήθηκαν. 

Σε ξεχωριστή ανακοίνωση, τα στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου Εργασίας έδειξαν ότι οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας μειώθηκαν την περασμένη εβδομάδα κατά 8.000, στις 210.000, έναντι εκτιμήσεων για 215.000 νέες αιτήσεις. 

Από την άλλη, χθες βράδυ δημοσιεύθηκαν τα πρακτικά από την τελευταία συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, στην οποία οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής αύξησαν τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης, στην πρώτη επιθετική αύξηση μετά από 22 χρόνια. 

Οι αξιωματούχοι της Fed εκτίμησαν ότι η εικόνα της αμερικανικής οικονομίας είναι ισχυρή (παρά την συρρίκνωσή της το α΄ τρίμηνο του 2022) και γι αυτό συμφώνησαν να προχωρήσουν με τέτοιου εύρους αυξήσεις και στις δύο επόμενες συνεδριάσεις, προκειμένου να ανακοπεί η δίχως όρια πορεία του πληθωρισμού. 

Πριν από την έναρξη της συνεδρίασης επίσης, η Nvidia ανακοίνωσε ότι οι πωλήσεις το τρέχον τρίμηνο είναι πολύ δύσκολο να πιάσουν τους στόχους των εκτιμήσεων με αποτέλεσμα η μετοχή της να υποχωρεί κατά 6,38%. 

Πτώση περί του 2% καταγράφει η μετοχή της Apple, μετά από δημοσίευμα το οποίο ισχυρίζεται ότι η αμερικανική τεχνολογική εταιρεία σχεδιάζει να διατηρήσει την παραγωγή του iPhone το 2022 στα ίδια επίπεδα με αυτά του 2021, στα 220 εκατ. τηλέφωνα. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

ΗΠΑ: Ελαφρά πτωτική αναθεώρηση του ΑΕΠ για το α΄ τρίμηνο στο -1,5%

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News