Business & Finance Τετάρτη 11/05/2022, 17:02
ΑΓΟΡΕΣ

Wall Street: Άνοδος με τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στο επίκεντρο 

Wall Street: Άνοδος με τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στο επίκεντρο 

Με τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ τον Απρίλιο να παρουσιάζει μεν σημάδια αποκλιμάκωσης, να επιβραδύνεται ωστόσο λιγότερο σε σχέση από το αναμενόμενο, ξεκίνησε η σημερινή συνεδρίαση στη Wall Street.

Πριν από την έναρξή της, το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας δημοσιοποίησε τα στοιχεία του Απριλίου. Βάσει των στοιχείων ο πληθωρισμός επιβραδύνθηκε στο 0,3% εν συγκρίσει με το 1,2% τον Μάρτιο του 2022 (η μεγαλύτερη μηνιαία μεταβολή από τον Σεπτέμβριο του 2005) και 0,1% υψηλότερα των εκτιμήσεων των αναλυτών. 

Συγκρινόμενες με τον Απρίλιο του 2022, οι τιμές καταναλωτή σαφώς και υποχώρησαν λιγότερο στο 8,3% (υψηλό από το καλοκαίρι του 1982), από 8,5% τον Μάρτιο (το υψηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 1981), ενώ οι αναλυτές ανέμεναν το ποσοστό να διαμορφωθεί 8,1%. Η επιβράδυνση αυτή συνιστά την πρώτη από τον περασμένο Αύγουστο, ενώ ο Απρίλιος είναι ο έβδομος συναπτός μήνας κατά τον οποίο καταγράφεται ποσοστό μεγαλύτερο του 6%. 

Οι τιμές του πληθωρισμού προκάλεσαν ανάμεικτα συναισθήματα, καθώς από τη μία υπάρχουν εκείνοι που υποστηρίζουν ότι εμφανίζει σημάδια αποκλιμάκωσης, από την άλλη υπάρχουν κι εκείνοι που έχουν την άποψη ότι η επιβράδυνση αυτή δεν ήταν σύμφωνη με τις εκτιμήσεις των αναλυτών. 

Αυτή η διχογνωμία αποτυπώθηκε και στο αμερικανικό χρηματιστήριο, καθώς με το που ανακοινώθηκαν τα στοιχεία τα futures κατέγραψαν πτώση. Μια τάση που διατηρήθηκε και με το άνοιγμα της συνεδρίασης, ωστόσο πολύ γρήγορα έδωσε η υποχώρηση παραχώρησε τη θέση της στην άνοδο. 

Με τα πρώτα τριάντα λεπτά της συνεδρίασης συμπληρωμένα, ο Dow Jones καταγράφει κέρδη περί του 0,72%, ο S&P 500 ενισχύεται κατά 0,78%, με τον Nasdaq να κινείται με πιο ήπια άνοδο της τάξεως του 0,48%. 

Των απωλειών που κατέγραφαν προ-συνεδριακά δεν έχουν διαφύγει οι μετοχές των Big Tech.

Βύθιση πλέον του -020% πραγματοποιεί η μετοχή της Coinbase, μετά τα αποτελέσματά της για το α΄ τρίμηνο του 2022 που απογοήτευσαν τους επενδυτές και τους αναλυτές. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

ΗΠΑ: Σε υψηλό σχεδόν 40 ετών ο πληθωρισμός – Σημάδια αποκλιμάκωσης

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News