Business & Finance Πέμπτη 19/05/2022, 15:14
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρώπη: Βαριές απώλειες στα χρηματιστήρια μετά τη χθεσινή βύθιση της Wall Street

Ευρώπη: Βαριές απώλειες στα χρηματιστήρια μετά τη χθεσινή βύθιση της Wall Street

Το αρνητικό κλίμα που πυροδότησε το χθεσινό sell-off στη Wall Street, μεταδόθηκε σήμερα και στην Ευρώπη, με αποτέλεσμα τα χρηματιστήρια να καταγράφουν αισθητές απώλειες. 

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro STOXX 600 υποχωρεί κατά 1,77%, με όλους τους βασικούς του κλάδους να παρουσιάζουν απώλειες και σε κάποιες περιπτώσεις βαριές. 

Το χρηματιστήριο στη Φρανκφούρτη διαγράφει περί του 1,54%, αυτό στο Λονδίνο έχει πέσει υπό του -2%, στο Παρίσι ο CAC 40 χάνει 1,77%, πιο ανώδυνα κινείται το χρηματιστήριο στο Μιλάνο καθώς καταγράφει πτώση της τάξεως του 0,755. 

Οι λιανικές πωλήσεις και οι κλάδοι που σχετίζονται με αυτές έχουν βρεθεί στο επίκεντρο από χθες, μετά τη δημοσίευση απογοητευτικών αποτελεσμάτων για το α΄ τρίμηνο δύο εκ των μεγαλυτέρων αλυσίδων λιανικού εμπορίου, των Walmart και Target. Η δεύτερη μάλιστα όχι είδε τα κέρδη να μειώνονται κατά το ήμισυ, αλλά προειδοποίησε και γι ακόμη πιο δύσκολες ημέρες το 2022.

Τα αποτελέσματα αυτά και οι προειδοποιήσεις της Target, ξεσήκωσαν ένα κύμα πανικού αναφορικά με τις προοπτικές της κατανάλωσης κι ενόσω ο πληθωρισμός επιβαρύνει τα εισοδήματα των νοικοκυριών. 

Χθες βράδυ στη Wall Street επανήλθαν οι εποχές της κρίσης της πανδημίας, καθώς οι Dow Jones και S&P 500 είχαν τη χειρότερή τους ημέρα από τον Ιούνιο του 2020. 

Πίσω στην Ευρώπη, οι κλάδοι των λιανικών πωλήσεων, των τροφίμων και ποτών και των προσωπικών ειδών είναι αυτοί που παρουσιάζουν τη χειρότερη εικόνα σήμερα. Από κοντά και ο κλάδος της τεχνολογίας, ο οποίος είναι από τους κλάδους που επηρεάζεται από την ιδιωτική κατανάλωση όσο λίγοι. 

Όπως είναι φυσικό, οι μετοχές των εταιρειών με προϊόντα λιανικής δέχονται πιέσεις με αυτές των Nestle, Tesco, Diageo και Unilever να κινούνται πλησίον του -5%. 

Σε αυτό το περιβάλλον, οι ανακοινώσεις των ευρωπαϊκών εισηγμένων αναφορικά με την πορεία τους το α΄ τρίμηνο του 2022 συνεχίζονται.

Επί του παρόντος, από τις εταιρείες οι μετοχές των οποίων διαπραγματεύονται στον STOXX 600 που έχουν ανακοινώσει τα αποτελέσματά τους για το προηγούμενο τρίμηνο, το 68,4% εξ αυτών έχουν ξεπεράσει τις προσδοκίες. Σε ένα τυπικό τρίμηνο το ποσοστό αυτό διαμορφώνεται στο 52%. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι συνολικά τα εταιρικά κέρδη θα είναι αυξημένα κατά 41,5% σε ετήσια βάση. 

moneyreview.gr

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News