Business & Finance Τετάρτη 18/05/2022, 16:20
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρώπη: Ο πληθωρισμός τραβάει προς τα κάτω τα χρηματιστήρια

Ευρώπη: Ο πληθωρισμός τραβάει προς τα κάτω τα χρηματιστήρια

Ο πληθωρισμός είναι ο παράγοντας που θέτει τον τόνο γι άλλη μια ημέρα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, τα οποία αδυνατούν να επεκτείνουν τα κέρδη που σημείωσαν χθες εν μέσω μιας αισιοδοξίας ότι θα αποφευχθεί μια επιβράδυνση στην οικονομία της Κίνας. 

Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στη Βρετανία τον Απρίλιο, έδειξαν ότι εκτοξεύθηκε στο 9% και σε υψηλό 40 ετών, ενώ αντίστοιχα στην Ευρωζώνη αναθεωρήθηκε μεν πτωτικά στο 7,4% από 7,5, παρέμεινε ωστόσο σε ιστορικό υψηλό ρεκόρ. 

Με νέα αυτά στοιχεία από τη Βρετανία, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro STOXX 600 υποχωρεί κατά 0,71%, το χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης καταγράφει απώλειες περί του 0,58%, αυτό του Λονδίνου οπισθοχωρεί κατά 0,47%, στο Παρίσι κινείται χαμηλότερα κατά 0,61%, στο -0,37% βρίσκεται το χρηματιστήριο στο Μιλάνο. 

Οι κυριότεροι ευρωπαϊκοί κλάδοι βρίσκονται στα «κόκκινα», με εξαίρεση αυτόν του πετρελαίου και αερίου που ενισχύεται κατά 1,62%, παίρνοντας ώθηση από τις τιμές του πετρελαίου οι οποίες σήμερα κινούνται ανοδικά.

Ελάχιστα κέρδη παρουσιάζει ο μεσιτικός κλάδος, ενώ των τραπεζών καταβάλει προσπάθειες να διατηρηθεί άνω του μηδενός. 

Ο τελευταίος ευνοείται σήμερα από τις αναφορές ότι η γερμανική τράπεζα Commerzbank έχει κανονίσει να διεξάγει συνομιλίες με την ιταλική Unicredit προκειμένου να συγχωνευθούν. Οι αναφορές αυτές έχουν στείλει τη μετοχή της πρώτης στο 4,60% και της δεύτερης στο +1,90%. 

Άλμα της τάξεως του 5% πραγματοποιεί η μετοχή της Euronext της εταιρείας διαχείρισης χρηματιστηρίων, μετά τα ρεκόρ για τρίμηνο αποτελέσματά της για τους τρεις πρώτους μήνες του 2022. 

Ανοδικά κινείται και η μετοχή της Siemens Gamesa, αφότου πηγές δήλωσαν ότι η Siemens Energy ετοιμάζεται να αποκτήσει το υπόλοιπο ποσοστό μετοχών της κατασκευάστριας τουρμπινών που δεν έχει στην κατοχή της, αξίας 3,14 δισ. ευρώ. 

Βουτιά σχεδόν 11,70% πραγματοποιεί η μετοχή της tour operator TUI, μετά την ανακοίνωσή της ότι θα προχωρήσει σε Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου ύψους 469 εκατ. ευρώ, προκειμένου να αποπληρώσει μέρος της κρατικής βοήθειας που δέχθηκε από το γερμανικό κράτος κατά τη διάρκεια της πανδημίας. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News