Business & Finance Τετάρτη 4/05/2022, 18:00
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Στασιμότητα με υποχώρηση 0,01% και χαμηλό τζίρο

Χρηματιστήριο: Στασιμότητα με υποχώρηση 0,01% και χαμηλό τζίρο

Από όλα τα στάδια πέρασε η σημερινή συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο Αθηνών για να ολοκληρωθεί εντέλει σχεδόν εκεί που ήταν και χθες, καθώς η μεταβολή ήταν απειροελάχιστη. 

Ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση χαμηλότερα κατά μόλις 0,01% ποσοστό που μεταφράζεται σε 0,10 της μονάδας, για να κλείσει στις 900,35 μονάδες, από τις 900,45 μονάδες χθες. Ο τζίρος κυμάνθηκε σε χαμηλά επίπεδα στα 61 εκατ. ευρώ, με τον όγκο συναλλαγών στα 17,8 εκατ. τεμάχια. 

Στο ελληνικό χρηματιστήριο αυτό που κυριάρχησε ήταν η μεταβλητότητα απουσίαζαν ωστόσο οι μεγάλες εξάρσεις. Στην έναρξη της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε απώλειες, επεκτείνοντας αυτές της τάξεως του 2,38% από χθες. 

Στη συνέχεια όμως οι ρευστοποιήσεις έδωσαν τη θέση τους στις αγορές, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να βγάλει ανοδική αντίδραση, να κάνει μεταβολή και να περάσει σε θετικό έδαφος

Η ήπια αυτή άνοδος όμως δεν κατάφερε να διατηρήσει τη δυναμική της, με αποτέλεσμα να επιστρέψει η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά προς το μηδέν και να κλείσει σχεδόν στα ίδια επίπεδα με χθες. 

Άλλωστε όπως και στις διεθνείς αγορές οι επενδυτές εμφανίζονται συγκρατημένοι, αναμένοντας τις σημερινές ανακοινώσεις της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, μετά την ολοκλήρωση της διήμερης συνεδρίασής της, στις 21:00 ώρα Ελλάδος. 

Ο ρυθμός αύξησης των επιτοκίων και αν θα αρχίσει άμεσα η συρρίκνωση του προϋπολογισμού της ύψους 9 τρισ. δολαρίων, είναι τα δύο θέματα για τα οποία οι χρηματαγορές και όχι μόνο το προηγούμενο διάστημα βρίσκονται σε κατάσταση αναμονής. 

Αν η Fed δεν προχωρήσει σε επιθετική αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης θα πρόκειται περισσότερο για έκπληξη την ώρα που ο πληθωρισμός στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού ίπταται σε υψηλό από το 1981.

Η εικόνα στη Λεωφόρο Αθηνών 

Υποτονική ήταν η πτώση που σημείωσαν τόσο ο Δείκτης Υψηλής Κεφαλαιοποίησης (-0,04%), όσο και της Μεσαίας Κεφαλαιοποίησης (-0,13%). Ήπια πτώση και για τον τραπεζικό δείκτη κατά 0,16%, ενώ στον αντίποδα ο κλάδος πετρελαίου και αερίου (+1,04%) ήταν από τους ευνοημένους της σημερινής συνεδρίασης, καθώς οι τιμές του πετρελαίου κινούνται ανοδικά μετά την πρόταση της Κομισιόν για πλήρες εμπάργκο του ρωσικού πετρελαίου στο διάστημα του επόμενου εξαμήνου. 

Από τις μετοχές του FTSE Large Cap, αυτή της Ελλάκτωρ συνέχισε και σήμερα τις υψηλές πτήσεις μετά το χθεσινό +4,11%, ολοκληρώνοντας τη σημερινή συνεδρίαση με άνοδο της τάξεως του 3,52%. Ακολούθησαν από απόσταση, Τέρνα Ενεργειακή, Motor Oil, MIG και Jumbo, ΕΥΔΑΠ, Eurobank και Lamda με κέρδη 1,88%, 1,69%, 1,45%, 1,40%, 1,29%, 1,21% και 1,20% αντίστοιχα. 

Στην αντίπερα όχθη, πιέσεις ασκήθηκαν στις μετοχές των Quest, ΟΤΕ, Σαράντης, ΔΕΗ και Εθνική, υποχωρώντας κατά 2,18%, 1,92%, 1,91%, 1,50% και 1,46% αντίστοιχα.

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Αύξηση 80% στα κέρδη και διπλασιασμός τζίρου το α΄ τρίμηνο

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News