Business & Finance Τρίτη 22/03/2022, 13:05
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρώπη: Για πέμπτη διαδοχική ημέρα επεκτείνουν τα κέρδη οι μετοχές 

Ευρώπη: Για πέμπτη διαδοχική ημέρα επεκτείνουν τα κέρδη οι μετοχές 

Διατηρείται η ανοδική ορμή των ευρωπαϊκών μετοχών και σήμερα -για πέμπτη συναπτή συνεδρίαση-, ένα σερί που τις έχει φέρει πλέον σε υψηλό από τις αρχές Μαρτίου κι ενώ από το μέτωπο της Ουκρανίας δεν παρατηρείται καμία εξέλιξη αναφορικά με την αποκλιμάκωση της έντασης. Αντιθέτως από πλευράς των κεντρικών τραπεζών, υπήρξαν δηλώσεις εκατέρωθεν από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (με χρονική σειρά).

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης καταγράφει κέρδη περί του 0,50% και έχει αναρριχηθεί έως τις 865 μονάδες στο υψηλότερο επίπεδο από την 1η Μαρτίου και το κλείσιμο στις 866,48 μονάδες. Ο Euro STOXX 600 κατάφερε χθες να ολοκληρώσει τη συνεδρίαση με οριακή άνοδο της τάξεως του 0,04% και να διατηρηθεί έτσι στην ανοδική τροχιά του τελευταίου διαστήματος. 

Πλησίον του +0,90% κινούνται οι DAX και FTSE MIB σε Φρανκφούρτη και Μιλάνο, χαμηλότερα κοντά στο +0,60% και +0,50% οι CAC 40 και FTSE 100 σε Παρίσι και Λονδίνο.

Με τις τιμές του πετρελαίου και των βασικών μετάλλων να κάνουν διάλειμμα σήμερα από την ανοδική τους πορεία των τελευταίων συνεδριάσεων, είναι οι κλάδοι της αυτοκινητοβιομηχανίας και των τραπεζών που έχουν πάρει κεφάλι με άνοδο 1,71% και 2,21% αντίστοιχα. Αν και οι τιμές των εμπορευμάτων βρίσκονται ως επί τω πλείστον σε αρνητικό έδαφος, εντούτοις ο κλάδος των πρώτων υλών ενισχύεται κατά 1,43%. 

Χθες βράδυ ο διοικητής της κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ, δήλωσε ότι αν ο πληθωρισμός επιμένει να μην χαλιναγωγείται, τότε η Fed είναι έτοιμη να προχωρήσει σε επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων.

Από την άλλη, σήμερα ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Λουίς ντε Γκίντος, στο πλαίσιο του συνεδρίου «Banking Summit: Ανοίγοντας δρόμο για την ανάπτυξη» του Moneyreview, εκτίμησε ότι ο πληθωρισμός φέτος θα φθάσει έως το 7%.

Ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ εκτίμησε ότι οι οικονομίες θα χτυπηθούν περισσότερο στο μακροοικονομικό επίπεδο.

«Πρέπει να αποφύγουμε ένα σπιράλ στις τιμές και τον πληθωρισμό. Εδώ είναι ο ρόλος της δημοσιονομικής πολιτικής», τόνισε χαρακτηριστικά.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Luis De Guindos: Πληθωρισμός ακόμα και 7%

Πάουελ: Δεν αποκλείεται ακόμη και επιτοκιακή αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News