Business & Finance Τρίτη 3/05/2022, 17:03
ΑΓΟΡΕΣ

Wall Street: Αναζήτηση κατεύθυνσης με τη Fed στο επίκεντρο 

Wall Street: Αναζήτηση κατεύθυνσης με τη Fed στο επίκεντρο 

Με τη διήμερη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ να αρχίζει σήμερα και να ολοκληρώνεται αύριο Τετάρτη να επισκιάζει τα πάντα, προς διαφορετικές κατευθύνσεις κινούνται οι τρεις βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες της Wall Street.

Άπαντες έχουν στραμμένο το βλέμμα στην αμερικανική κεντρική τράπεζα και την ανακοίνωση που θα ακολουθήσει μετά το πέρας της συνεδρίασής της. Αναλυτές, επενδυτές και χρηματαγορές έχουν προεξοφλήσει ότι οι αξιωματούχοι της Fed θα συμφωνήσουν για αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης, μετά από εκείνη κατά 25 μονάδες βάσης στην προηγούμενη συνεδρίαση που έφεραν το βασικό επιτόκιο στο εύρος του 0,25%-0,50%. 

Ο Dow Jones καταγράφει οριακές απώλειες -0,12%, με τον S&P να σημειώνει άνοδο περί του 0,36% και τον Nasdaq να ενισχύεται κατά 0,43%. 

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας με τον έναν ή τον άλλον τρόπο έχουν ταχθεί υπέρ μιας πιο επιθετικής σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής, την ώρα που ο πληθωρισμός κινείται στο υψηλότερο επίπεδο από το 1981. 

Η αύξηση των επιτοκίων όπως και η απόσυρση των αγορών ομολόγων (ποσοτική χαλάρωση ή αλλιώς QE), συνιστά το τέλος του φθηνού χρήματος, το οποίο αποτέλεσε τροχοπέδη κατά τη διάρκεια της πανδημίας, καθώς ήταν αυτό (το φθηνό χρήμα) που χρηματοδότησε ένα μεγάλο μέρος των κυβερνητικών μέτρων στήριξης.  

Πλέον όμως η στρόφιγγα της αθρόας ροής χρημάτων από τις κεντρικές τράπεζες κλείνει και οι οικονομίες θα πρέπει να σταθούν ξανά μόνες τους στα πόδια, την ώρα όμως που ο κόσμος βιώνει μια νέα κρίση την οποία έχει προκαλέσει ο πόλεμος στην Ουκρανία. 

Η αβεβαιότητα αυτή και οι ανησυχίες, ήταν οι λόγοι που τον Απρίλιο ο Nasdaq σημείωσε τη χειρότερη μηνιαία επίδοσή του από τον Οκτώβριο του 2008 και ο S&P 500 να τον ολοκληρώσει με απώλειες της τάξεως του 5,5%. 

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News