Business & Finance Πέμπτη 7/04/2022, 18:05
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Δεν συντάχθηκε με τις διεθνείς αγορές – Άνοδος 0,75% στις 890,85 μονάδες 

Χρηματιστήριο: Δεν συντάχθηκε με τις διεθνείς αγορές – Άνοδος 0,75% στις 890,85 μονάδες 

Την ήπια ανοδική του ορμή κατάφερε να διατηρήσει το Χρηματιστήριο Αθηνών από την έναρξη έως τη λήξη της σημερινής συνεδρίασης, σε αντίθεση με τις χρηματιστηριακές αγορές στην Ευρώπη, οι οποίες διαγράφουν τα αρχικά τους κέρδη. 

Αντιθέτως, στο ελληνικό χρηματιστήριο διατηρήθηκε το θετικό κλίμα κι έτσι ο Γενικός Δείκτης ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση με άνοδο 0,75%, πατώντας εκ νέου στις 890 μονάδες (890,85 μονάδες). Το υψηλό ημέρας σημειώθηκε στις 894,20 μονάδες, με το χαμηλό στις 885,66 μονάδες, σε μια συνεδρίαση με στενό εύρος διακύμανσης. 

Ο τζίρος και σήμερα κινήθηκε σε πολύ χαμηλά επίπεδα αγγίζοντας τα 50 εκατ. ευρώ, με τον όγκο συναλλαγών στα 16 εκατ. τεμάχια. 

Ο Δείκτης Υψηλής Κεφαλαιοποίησης έκλεισε στο +0,70% και στις 2.155,10 μονάδες, με αυτόν της Μεσαίας Κεφαλαιοποίησης να τον υποσκελίζει ενισχυόμενος κατά 1,29%. 

Ο τραπεζικός δείκτης δεν κατάφερε να διατηρήσει το μεγαλύτερο μέρος των κερδών που κατέγραφε στη διάρκεια της συνεδρίασης, αφού Πειραιώς (-0,36%) και Εθνική (-0,09%) βρέθηκαν σε αρνητικό έδαφος και η μετοχή της Alpha παρέμεινε αμετάβλητη. Εντέλει προσέθεσε 0,58% στις 635,50 μονάδες. 

Χρηματοοικονομικές υπηρεσίες (+2,32%), τηλεπικοινωνίες (+1,79%) και τρόφιμα και ποτά (+1,72%) οι «κερδισμένοι» της σημερινής συνεδρίασης. Προσωπικά είδη (-0,87%), τεχνολογία και υγεία (-0,23%) οι μοναδικοί κλάδοι με αρνητικό πρόσημο. 

Η εικόνα των μετοχών

Η μετοχή της Ελλάκτωρ συνεχίζει την ανοδική της τροχιά και σήμερα ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση με άλμα της τάξεως του 7%, όντας με διαφορά η μετοχή με τα περισσότερα κε΄ρδη μεταξύ αυτών του FTSE Large Cap. Από μεγάλη απόσταση ακολούθησαν Eurobank, OTE, Coca Cola, Motor Oi και MIG με άνοδο μεταξύ 1,98% και 1,42%. 
Στον αντίποδα η μετοχή της Quest μία ημέρα μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της για το σύνολο του 2022, υποχώρησε κατά 2,76%. Σαφώς πιο περιορισμένες οι απώλειες των Aegean και Jumbo στο -1,10% και στο -0,93% αντίστοιχα, Βιοχάλκο και Σαράντης με ήπιες απώλειες. 
Γι άλλη μια συνεδρίαση η μεσαία και μικρή κεφαλαιοποίηση κράτησε τα σκήπτρα με τη μετοχής της SATO στο +20%, της Vidavo στο 9,29% και της Παπουτσάνης στο +8,24%. 

 

Τράπεζα της Ελλάδος 

Η διάθεση των επενδυτών για ανάληψη ρίσκου, δεν επηρεάσθηκε ούτε από την έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος και τις προβλέψεις της για το 2022, οι οποίες και είναι αναθεωρημένες επί τα χείρω ελέω του πολέμου στην Ουκρανία. 
Στο 3,8% από 4,8% υποβαθμίζει τον στόχο για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2022 η Τράπεζα της Ελλάδος, με το δυσμενές σενάριο να προβλέπει ανάπτυξη 2,8%. Σύμφωνα με την έκθεση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, που παρουσιάστηκε κατά τη γενική συνέλευση των μετόχων της, οι προβλέψεις για τον πληθωρισμό διαμορφώνονται στο 5,2% για φέτος ή στο 7% στο δυσμενές σενάριο. Αποκλιμάκωση του πληθωρισμού αναμένεται το 2023.

«Η ελληνική οικονομία επιδεικνύει αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα, ευελιξία και δυναμική, παρά την αβεβαιότητα εξαιτίας των εξάρσεων της πανδημίας, αλλά και των νέων προκλήσεων που συνδέονται με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία», σημείωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας και πρόσθεσε ότι οι κύριοι στόχοι της νομισματικής πολιτικής για το 2022 είναι η διατήρηση της δυναμικής της ανάπτυξης και η συνέχιση των προσπαθειών για ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.

Τράπεζες: «Αγκάθι» για την οικονομία τα «κόκκινα» δάνεια

«Αγκάθι» για την ελληνική οικονομία εξακολουθούν να αποτελούν τα «κόκκινα» δάνεια, καθώς παρά το γεγονός ότι η στρόφιγγα της χρηματοδότησης έχει ανοίξει, δεν υπάρχει ικανός αριθμός επενδυτικών σχεδίων για να απορροφήσει τους πόρους. Το σημαντικό αυτό ζήτημα ανέπτυξαν οι πρόεδροι των τεσσάρων ελληνικών συστημικών τραπεζών, στο πλαίσιο του 7oυ Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, με τίτλο «New Realities».

«Τα κόκκινα δάνεια έφυγαν από τις τράπεζες αλλά όχι από την ελληνική οικονομία. Δεν μπορούμε να δανείσουμε όσους είναι “κόκκινοι”» υπογράμμισε ο Γιώργος Ζανιάς, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου και μη εκτελεστικός σύμβουλος της Eurobank, τονίζοντας ότι υπάρχουν τεράστιοι διαθέσιμοι πόροι. «Τα εξυπηρετούμενα δάνεια είναι στο 60% του ΑΕΠ και πρέπει να διπλασιαστούν» προσέθεσε ο κ. Ζανιάς, υποστηρίζοντας πως δεν πρέπει να δίνουμε άκριτα χρήματα, αλλά στοχευμένα, γιατί μπορεί να έρθει η επόμενη κρίση και να καταλήξουμε πάλι στα μνημόνια.

Πάολο Τζεντιλόνι: Βιώσιμο το χρέος της Ελλάδας

Το ελληνικό χρέος μπορεί να παραμείνει βιώσιμο και στο μέλλον με τη διατήρηση της δυναμικής που υπάρχει για τις μεταρρυθμίσεις και την εφαρμογή του Σχεδίου Ανάκαμψης, δήλωσε ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Οικονομία, Πάολο Τζεντιλόνι, μιλώντας στο ίδιο πάνελ.

Ο Επίτροπος πρόσθεσε ότι αυτή θα είναι και η βάση για να διασφαλισθεί η επιτυχής έξοδος της Ελλάδας από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας φέτος, η απόφαση για την οποία θα ληφθεί τον Ιούνιο.

Ο κ. Τζεντιλόνι τόνισε ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο και υπάρχουν αρκετοί παράγοντες που περιορίζουν τον κίνδυνο, όπως η μακρά διάρκεια αποπληρωμής του και το χαμηλό κόστος χρηματοδότησης το οποίο στηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

ΤτΕ: Ανάπτυξη 3,8% και πληθωρισμός 5,2% το βασικό σενάριο για το 2022

Οικονομικό Φόρουμ Δελφών – Πρόεδροι τραπεζών: Τα «κόκκινα» δάνεια φρενάρουν τις επενδύσεις

Π. Τζεντιλόνι: Το ελληνικό χρέος είναι και μπορεί να παραμείνει βιώσιμο

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News