Business & Finance Πέμπτη 7/04/2022, 14:12
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Διατηρείται το θετικό μομέντουμ και επάνοδος άνω των 890 μονάδων 

Χρηματιστήριο: Διατηρείται το θετικό μομέντουμ και επάνοδος άνω των 890 μονάδων 

Διατηρείται στο Χρηματιστήριο Αθηνών το θετικό μομέντουμ το οποίο επικρατεί από την έναρξη της συνεδρίασης, καταφέρνοντας έτσι να αναστρέψει το αρνητικό κλίμα των δύο προηγούμενων συνεδριάσεων. 

Ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται κατά 0,92%, μια άνοδος που τον έχει επαναφέρει υψηλότερα των 890 μονάδων και συγκεκριμένα στις 892,41 μονάδες, κάνοντας εκ νέου προσπάθεια να χτίσει κέρδη για τον Απρίλιο. Το υψηλό ημέρας έχει καταγραφεί ελαφρώς υψηλότερα στις 892,28 μονάδες, με το χαμηλό στις 885,66 μονάδες.

Ο τζίρος στα 21 εκατ. ευρώ, με τον όγκο συναλλαγών να έχει διαμορφωθεί στα 7 εκατ. τεμάχια. 

Η άνοδος των δύο πολυτιμότερων εταιρειών με όρους κεφαλαιοποίησης έχει συμπαρασύρει το ελληνικό χρηματιστήριο (ΟΤΕ +2,44%, Coca Cola +2,49%), συμβάλλοντας στο +1,11% του Δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης, με αυτόν της Μεσαίας Κεφαλαιοποίησης να κινείται υψηλότερα του μηδενός κατά 0,76%. 

Τα αισθητά κέρδη των Alpha Bank (+1,73%) και Eurobank (+2,87%) έχουν φέρει τον τραπεζικό δείκτη στο +1,67%, με τις μετοχές των Εθνική και Πειραιώς να παρουσιάζουν πιο περιορισμένα κέρδη της τάξεως του 0,12% και 0,54% αντίστοιχα. 

Χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, τεχνολογία και προσωπικά είδη οι μοναδικοί εκ των κυριοτέρων κλάδων με απώλειες, μικρότερες ωστόσο του -1%. 

Η εικόνα των μετοχών 

Η μετοχή της Ελλάκτωρ που έχει ανοίξει ταχύτητα σε σχέση με τις υπόλοιπες του δείκτη FTSE Large Cap, πραγματοποιώντας άλμα της τάξεως του 4,20%.

Στον αντίποδα, πιέσεις δέχεται η μετοχή της Quest (-3,24%), μία ημέρα μετά τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων για το σύνολο της περυσινής χρονιάς.

Τράπεζα της Ελλάδος 

Η διάθεση των επενδυτών για ανάληψη ρίσκου, δεν επηρεάσθηκε ούτε από την έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος και τις προβλέψεις της για το 2022, οι οποίες και είναι αναθεωρημένες επί τα χείρω ελέω του πολέμου στην Ουκρανία. 
Στο 3,8% από 4,8% υποβαθμίζει τον στόχο για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2022 η Τράπεζα της Ελλάδος, με το δυσμενές σενάριο να προβλέπει ανάπτυξη 2,8%. Σύμφωνα με την έκθεση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, που παρουσιάστηκε κατά τη γενική συνέλευση των μετόχων της, οι προβλέψεις για τον πληθωρισμό διαμορφώνονται στο 5,2% για φέτος ή στο 7% στο δυσμενές σενάριο. Αποκλιμάκωση του πληθωρισμού αναμένεται το 2023.

«Η ελληνική οικονομία επιδεικνύει αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα, ευελιξία και δυναμική, παρά την αβεβαιότητα εξαιτίας των εξάρσεων της πανδημίας, αλλά και των νέων προκλήσεων που συνδέονται με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία», σημείωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας και πρόσθεσε ότι οι κύριοι στόχοι της νομισματικής πολιτικής για το 2022 είναι η διατήρηση της δυναμικής της ανάπτυξης και η συνέχιση των προσπαθειών για ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.

Τράπεζες: «Αγκάθι» για την οικονομία τα «κόκκινα» δάνεια

«Αγκάθι» για την ελληνική οικονομία εξακολουθούν να αποτελούν τα «κόκκινα» δάνεια, καθώς παρά το γεγονός ότι η στρόφιγγα της χρηματοδότησης έχει ανοίξει, δεν υπάρχει ικανός αριθμός επενδυτικών σχεδίων για να απορροφήσει τους πόρους. Το σημαντικό αυτό ζήτημα ανέπτυξαν οι πρόεδροι των τεσσάρων ελληνικών συστημικών τραπεζών, στο πλαίσιο του 7oυ Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, με τίτλο «New Realities».

«Τα κόκκινα δάνεια έφυγαν από τις τράπεζες αλλά όχι από την ελληνική οικονομία. Δεν μπορούμε να δανείσουμε όσους είναι “κόκκινοι”» υπογράμμισε ο Γιώργος Ζανιάς, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου και μη εκτελεστικός σύμβουλος της Eurobank, τονίζοντας ότι υπάρχουν τεράστιοι διαθέσιμοι πόροι. «Τα εξυπηρετούμενα δάνεια είναι στο 60% του ΑΕΠ και πρέπει να διπλασιαστούν» προσέθεσε ο κ. Ζανιάς, υποστηρίζοντας πως δεν πρέπει να δίνουμε άκριτα χρήματα, αλλά στοχευμένα, γιατί μπορεί να έρθει η επόμενη κρίση και να καταλήξουμε πάλι στα μνημόνια.

Πάολο Τζεντιλόνι: Βιώσιμο το χρέος της Ελλάδας

Το ελληνικό χρέος μπορεί να παραμείνει βιώσιμο και στο μέλλον με τη διατήρηση της δυναμικής που υπάρχει για τις μεταρρυθμίσεις και την εφαρμογή του Σχεδίου Ανάκαμψης, δήλωσε ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Οικονομία, Πάολο Τζεντιλόνι, μιλώντας στο ίδιο πάνελ.

Ο Επίτροπος πρόσθεσε ότι αυτή θα είναι και η βάση για να διασφαλισθεί η επιτυχής έξοδος της Ελλάδας από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας φέτος, η απόφαση για την οποία θα ληφθεί τον Ιούνιο.

Ο κ. Τζεντιλόνι τόνισε ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο και υπάρχουν αρκετοί παράγοντες που περιορίζουν τον κίνδυνο, όπως η μακρά διάρκεια αποπληρωμής του και το χαμηλό κόστος χρηματοδότησης το οποίο στηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

ΤτΕ: Ανάπτυξη 3,8% και πληθωρισμός 5,2% το βασικό σενάριο για το 2022

Οικονομικό Φόρουμ Δελφών – Πρόεδροι τραπεζών: Τα «κόκκινα» δάνεια φρενάρουν τις επενδύσεις

Π. Τζεντιλόνι: Το ελληνικό χρέος είναι και μπορεί να παραμείνει βιώσιμο

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News