Business & Finance Πέμπτη 7/04/2022, 11:28
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Αλλαγή πορείας με «προορισμό» τις 890 μονάδες

Χρηματιστήριο: Αλλαγή πορείας με «προορισμό» τις 890 μονάδες

Αναστροφή πορείας καταγράφει το Χρηματιστήριο Αθηνών στην προτελευταία συνεδρίαση για την τρέχουσα εβδομάδα, μετά από δύο συνεδριάσεις κατά τις οποίες σημειώσε απώλειες. Απώλειες οι οποίες έφεραν το ελληνικό χρηματιστήριο στο χαμηλότερο επίπεδο για τον Απρίλιο.  

Η αναρρίχηση έως τις 900 μονάδες την περασμένη Τρίτη για πρώτη φορά από τις 28 Φεβρουαρίου, δεν έτυχε ιδιαίτερου ενθουσιασμού όπως φάνηκε και στην πορεία, από τη στιγμή που ο πόλεμος στην Ουκρανία επισκιάζει τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας. 

Με την Ευρωπαϊκή Ένωση να ετοιμάζεται να επιβάλει νέο πακέτο κυρώσεων όπως προανήγγειλε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζόζεπ Μπορέλ και την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ να διαμηνύει ότι όχι μόνο αποσύρει την υπερ-χαλαρή νομισματική πολιτική, αλλά θα προχωρήσει σε επιθετική σύσφιξή της, οι συνθήκες απαιτούν προσεκτικές κινήσεις από πλευράς επενδυτών. 

Σήμερα ωστόσο στη Λεωφόρο Αθηνών, οι επενδυτές δείχνουν διάθεση για ανάληψη ρίσκου δίχως όμως να παρατηρούνται αξιόλογες τοποθετήσεις. 

Ο Γενικός Δείκτης σημειώνει άνοδο 0,33% και κινείται πέριξ των 887 μονάδων, ωστόσο έχει προλάβει να κάνει πέρασμα από τις 890,32 μονάδες στο υψηλότερο επίπεδο έως τώρα στη σημερινή συνεδρίαση (885,66 μονάδες το χαμηλό) και μένει να δείξει ότι μπορεί σήμερα να επανέλθει υψηλότερα των 890 μονάδων. 

Ο τζίρος έχει φθάσει στα 7 εκατ. ευρώ, με τον όγκο συναλλαγών να διαμορφώνεται στα 1,8 εκατ. τεμάχια, χωρίς να καταγράφεται κάποια ξεκάθαρη τάση ως προς την προτίμηση των μετοχών επί του παρόντος. 

Ο Δείκτης Υψηλής Κεφαλαιοποίησης ενισχύεται κατά 0,48% και έχει ανέλθει στις 2.150,52 μονάδες, σχεδόν αμετάβλητη η εικόνα του Δείκτη Μεσαίας Κεφαλαιοποίησης. 

Σχεδόν 1% η άνοδος του τραπεζικού δείκτη, με τους κυριότερους κλάδους του ελληνικού χρηματιστηρίου να κινούνται με θετικά πρόσημα. 

Η εικόνα των μετοχών

Με δύο εταιρείες του FTSE Large Cap να ανακοινώνουν χθες τα αποτελέσματά τους (Lamda, Quest), σήμερα το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στη Γενική Συνέλευση της Τράπεζας της Ελλάδος, όπου ο διοικητής της Γιάννης Στουρνάρας θα παρουσιάσει τις προβλέψεις της ελληνικής κεντρικής τράπεζας για την πορεία της ελληνικής οικονομίας το 2022, λαμβάνοντας υπόψη τη νέα τάξη πραγμάτων μετά τον πόλεμο στην Ανατολική Ευρώπη. 

Μικτά πρόσημα για τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, ξεχωρίζει της Eurobank με κέρδη περί του 2% και της Coca Cola (+1,71%). Jumbo και ΓΕΚ Τέρνα με απώλειες 0,93% και 0,64%, ήπια η πτώση των ΟΛΠ, ΟΠΑΠ, Εθνική και Motor Oil.

Lamda Development

Σημαντική αύξηση της λειτουργικής κερδοφορίας EBITDA των Εμπορικών Κέντρων το 2021, με κέρδη 45 εκατ. ευρώ (+23% έναντι του 2020), σημείωσε η Lamda Development. Επίσης, καταγράφηκε κέρδος 316 εκατ. ευρώ από την αποτίμηση Επενδυτικών Ακινήτων έργου Ελληνικού, ενώ το κέρδος από την αποτίμηση Εμπορικών Κέντρων και λοιπών ακινήτων ανήλθε στα 10 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση της Lamda τα ενοποιημένα EBITDA το 2021 ανήλθεαν σε 335 εκατ. ευρώ (έναντι ζημιάς 20 εκατ. ευρώ το 2020) και τέλος, τα καθαρά αποτελέσματα (μετά από τόκους, φόρους & δικαιώματα μειοψηφίας) διαμορφώθηκαν σε κέρδη ύψους 191 εκατ. ευρώ.

Quest

Στα 947,9 εκατ. ευρώ ανήλθαν οι πωλήσεις σε ενοποιημένη βάση για τον Όμιλο Quest το 2021, ενώ τα κέρδη EBITDA διαμορφώθηκαν σε 75,6 εκατ. ευρώ και κέρδη προ φόρων σε 136,1 εκατ. ευρώ. Αν αφαιρεθούν τα μεγέθη της Cardlink, που πουλήθηκε την 30/9/2021, οι ενοποιημένες πωλήσεις από τις συνεχιζόμενες δραστηριότητες ανήλθαν σε 915,9 εκατ. ευρώ, τα κέρδη EBITDA σε 64 εκατ. ευρώ και τα κέρδη προ φόρων σε 51,3 εκατ. ευρώ.

Συνοπτικά ο Όμιλος κατά το 2021 ολοκλήρωσε τη διαδικασία πώλησης της συμμετοχής του στην εταιρεία Cardlink A.E., επιτυγχάνοντας έκτακτα κεφαλαιακά κέρδη 78,1 εκατ. ευρώ και παράλληλα αύξησε κατά 33,3% τις πωλήσεις, 33,7% τη λειτουργική κερδοφορία (EBITDA) και 59,6% τα προ φόρων κέρδη του (ΕΒΤ), με τριπλασιασμό των καθαρών μετά φόρων κερδών (ΕΑΤ) από συνεχιζόμενες δραστηριότητες. Τρεις από τις δραστηριότητες του είχαν σημαντική συνεισφορά στην κερδοφορία ΕΒΤ, άνω των 10 εκατ. ευρώ η κάθε μία.

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Ε.Ε.: «Έρχεται» το πέμπτο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας

Lamda Development: Κέρδη 191 εκατ. ευρώ για το 2021 – Aύξηση EBITDA 23% των εμπορικών κέντρων

Quest: Αύξηση πωλήσεων και κερδών το 2021 – Πρόβλεψη για απρόσκοπτη συνέχιση ανάπτυξης

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News