Business & Finance Δευτέρα 4/04/2022, 15:41
ΑΓΟΡΕΣ

Ε.Ε.: Περισσότερο προσβάσιμες οι αγορές των ΗΠΑ στους επενδυτές 

Ε.Ε.: Περισσότερο προσβάσιμες οι αγορές των ΗΠΑ στους επενδυτές 

Την πρόσβαση των Ευρωπαίων επενδυτών στα αμερικανικά χρηματιστήρια όπως και στα γραφεία εκκαθάρισης των ΗΠΑ ανακοίνωσε σήμερα Δευτέρα ότι διευρύνει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Η κίνηση αυτή έρχεται κι ενώ οι Βρυξέλλες αποσκοπούν να κλείσουν τα όποια ευρωπαϊκά γραφεία εκκαθαρίσεων λειτουργούν στο Λονδίνο έως το 2025. 

Σύμφωνα με τη σημερινή ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κάποια από τα αμερικανικά χρηματιστήρια στα οποία διαπραγματεύονται παράγωγα και βρίσκονται υπό την εποπτεία της αμερικανικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, θα είναι πλέον προσβάσιμα στους επενδυτές από τις χώρες-μέλη της Ε.Ε.

Επίσης, η Κομισιόν διεύρυνε την πρόσβαση στα αμερικανικά γραφεία εκκαθαρίσεων, γνωστά και ως κεντρικοί αντισυμβαλλόμενοι (CCPs), θέλοντας έτσι με αυτόν τον τρόπο οι Ευρωπαίοι επενδυτές να δύνανται να εκκαθαρίζουν προϊόντα από τις ΗΠΑ, όπως τίτλοι με υποθήκη.

«Αυτές οι αποφάσεις είναι προς το συμφέρον της Ε.Ε., θέλουμε οι κεφαλαιαγορές μας να ενσωματωθούν καλύτερα με άλλες διεθνείς αγορές», επισήμανε με δήλωσή της η Ευρωπαία Επίτροπος χρηματοοικονομικών υπηρεσιών της Μέιριντ ΜακΓκίνες. «Ανυπομονούμε να συνεχιστεί η καλή συνεργασία μεταξύ των θεσμικών οργάνων και των οργανισμών της Ε.Ε. και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ», συμπλήρωσε.

Η Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών ( ESMA) είναι εκείνη που έχει αναλάβει να διεκπεραιώσει στις τεχνικές εργασίες που απαιτούνται για την εφαρμογή των αποφάσεων.

Σύμφωνα με τη Μακ Γκίνες, στα γραφεία εκκαθαρίσεων στη Βρετανία -η οποία έχει αποχωρήσει από την Ε.Ε.-, δεν θα τους επιτρέπεται να συνεχίσουν να εξυπηρετούν πελάτες από την Ε.Ε. μετά τον Ιούνιο του 2025 με το ίδιο σύστημα «ισοδυναμίας», το οποίο πλέον έχει αποδοθεί στα αντίστοιχα γραφεία στις ΗΠΑ. 

Να σημειωθεί επίσης, ότι οι Βρυξέλλες έχουν δηλώσει ότι θέλουν να βάλουν τέλος στη μεγάλη εξάρτησή τους από τις εκκαθαρίσεις παραγώγων στο Λονδίνο.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News