Business & Finance Παρασκευή 1/04/2022, 16:54
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρώπη: Κλείσιμο εβδομάδας με άνοδο στα χρηματιστήρια 

Ευρώπη: Κλείσιμο εβδομάδας με άνοδο στα χρηματιστήρια 

Ανοδικά υποδέχονται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια τον Απρίλιο έναν μήνα που σηματοδοτεί την έναρξη για το β΄ τρίμηνο του 2022, σε μια συνεδρίαση η οποία από την άλλη είναι η τελευταία για την τρέχουσα εβδομάδα. 

Μπορεί το προηγούμενο διήμερο οι ευρωπαϊκές μετοχές να κινήθηκαν πτωτικά, ωστόσο τα ισχυρά κέρδη που σημείωσαν στη συνεδρίαση της Τρίτης, έθεσαν τις βάσεις ούτως ώστε η εβδομάδα που διανύουμε να ολοκληρωθεί με θετικό πρόσημο. 

Σήμερα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro STOXX 600 ενισχύεται κατά 0,57%, έχοντας όλους σχεδόν τους βασικούς του κλάδους σε θετικό έδαφος. Οι μοναδικοί κλάδοι που κινούνται προς την αντίθετη κατεύθυνση είναι της τεχνολογίας και των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας, οι οποίοι ωστόσο υποχωρούν οριακά υπό του μηδενός βρισκόμενοι στο 0,06%. 

Μεταξύ των μεγαλύτερων χρηματιστηρίων, του Μιλάνου σημειώνει άνοδο περί του 1%, του Παρισιού προσθέτει 0,50%, στη Φρανκφούρτη ο DAX βρίσκεται ελάχιστα πιο πίσω, ακόμη χαμηλότερα στο +0,23% ο FTSE 100 στο Λονδίνο. 
Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια από την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης ακολούθησαν την ανιούσα και παρέμειναν σε ανοδική τροχιά.

Το θετικό κλίμα στις ευρωπαϊκές αγορές δεν στάθηκαν ικανά να αντιστρέψουν τα προκαταρκτικά στοιχεία για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη τον Μάρτιο, ο οποίος βάσει των εκτιμήσεων της Eurostat ξεπήδησε στο 7,5% από 5,9% καταγράφοντας νέο ιστορικό υψηλό ρεκόρ. 

Η συνεχιζόμενη ενεργειακή κρίση εξακολουθεί να στέλνει στα ύψη τις τιμές καταναλωτή, καθώς όπως επισημαίνει η Eurostat στις προκαταρκτικές της εκτιμήσεις, οι τιμές της ενέργειας αναμένεται να έχουν αυξηθεί κατά 44,7% τον Μάρτιο σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα. Να σημειωθεί ότι τον Φεβρουάριο οι τιμές της ενέργειας είχαν ενισχυθεί κατά 32%, ενδεικτικό για την ξέφρενη πορεία που εξακολουθούν να καταγράφουν. 

Ξεχωριστά στοιχεία της S&P Global, έδειξαν ότι η μεταποιητική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη τον Μάρτιο επιβραδύνθηκε, στις 56,5 μονάδες, από 58,2 μονάδες τον Φεβρουάριο παραμένοντας σε φάση επέκτασης και αρκετά υψηλότερα από το όριο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την επέκταση από τη συρρίκνωση μιας δραστηριότητας. 

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News