Business & Finance Πέμπτη 31/03/2022, 14:14
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρώπη: Ο πληθωρισμός σε Γαλλία, Ιταλία προκάλεσε πτώση στα χρηματιστήρια 

Ευρώπη: Ο πληθωρισμός σε Γαλλία, Ιταλία προκάλεσε πτώση στα χρηματιστήρια 

Πτωτικά κινούνται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια σήμερα Πέμπτη, σε μια ημέρα που τα αισιόδοξα μηνύματα για την ανεργία στην Ευρωζώνη τον Φεβρουάριο που υποχώρησε σε ιστορικό χαμηλό ρεκόρ, αντισταθμίσθηκαν από τα στοιχεία για τον πληθωρισμό σε Γαλλία και Ιταλία. 

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro STOXX 600 υποχωρεί κατά 0,21%, ενώ παρόμοιο είναι το ποσοστό της πτώσης του χρηματιστηρίου της Φρανκφούρτης. Περί του 0,31% χάνουν τα χρηματιστήρια σε Λονδίνο και Μιλάνο, στο -0,50% βρίσκεται αυτό του Παρισιού. 

Τα στοιχεία για τις τιμές καταναλωτή, από δύο εκ των μεγαλυτέρων οικονομιών της Ευρώπης έφεραν ένα νέο κύμα προβληματισμού. Ειδικότερα, τον Μάρτιο στη Γαλλία ο πληθωρισμός προσαρμοσμένος στα δεδομένα της Eurostat ανέβηκε στο 5,1%, επίπεδο που συνιστά ρεκόρ. Από την άλλη, στην Ιταλία ο πληθωρισμός εκτινάχθηκε στο 7,2%, το υψηλότερο επίπεδο από το 1991. 

Η Eurostat σήμερα ανακοίνωσε τα στοιχεία για την ανεργία τον Φεβρρουάριο. Στην Ευρωζώνη το ποσοστό διαμορφώθηκε στο 6,8%, επίπεδο που συνιστά ιστορικό χαμηλό ρεκόρ για τις 19 χώρες που μοιράζονται το ευρώ. 

Παράλληλα, η Μεγάλη Βρετανία ανακοίνωσε τα στοιχεία για την πορεία του ΑΕΠ της το δ΄ τρίμηνο του 2021, το οποίο αναπτύχθηκε με ταχύτερο ρυθμό από το αναμενόμενο. 

Συγκεκριμένα, σε σχέση με το γ΄ τρίμηνο της περυσινής χρονιάς η βρετανική οικονομία αναπτύχθηκε κατά 1,3% έναντι εκτιμήσεων για ρυθμό 1%, ενώ σε σχέση με το δ΄ τρίμηνο του 2021 εκτινάχθηκε στο 6,6%, με τους αναλυτές να κάνουν λόγο για ανάπτυξη της τάξεως του 6,5%. 

Ωστόσο, τα θετικά μηνύματα από τα στοιχεία τόσο για τη βρετανική οικονομία όσο και για την ανεργία, υποσκελίσθηκαν από την επιτάχυνση του πληθωρισμού ο οποίος συνεχίζει να κινείται αχαλίνωτα. 

Αύριο αναμένονται με μεγάλ ενδιαφέρον η ανακοίνωση για τις τιμές καταναλωτή στην Ευρωζώνη, με τους αναλυτές να εκτιμούν ότι μπορεί να εκτιναχθεί ακόμη και υψηλότερα από το 7%. 

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News