Business & Finance Παρασκευή 25/03/2022, 19:49
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Πτώση 0,2% στην εβδομάδα υπό τον φόβο του πληθωρισμού

Ευρωπαϊκές μετοχές: Πτώση 0,2% στην εβδομάδα υπό τον φόβο του πληθωρισμού

Σε μία ιδιαίτερα νευρική συνεδρίαση, οι ευρωπαϊκές μετοχές έκλεισαν με οριακή άνοδο, αν και σε εβδομαδιαία βάση παρουσίασαν απώλειες, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν για την έκβαση του πολέμου στην Ουκρανία και το ράλι του κλάδου εμπορευμάτων δεν κατάφερε να αντισταθμίσει τις απώλειες. 

Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600 έκλεισε με οριακή άνοδο 0,1%, με τις απώλειες των τραπεζών και ορισμένων «αμυντικών» μετοχών να αντισταθμίζονται από τα κέρδη του κλάδου ενέργειας, βασικών πρώτων υλών και της τεχνολογίας. 

Ωστόσο, μετά από δύο εβδομάδες κερδών στη διάρκεια των οποίων ο STOXX 600 ενισχύθηκε περισσότερο από 7%, το τελευταίο πενθήμερο απώλεσε 0,2% της αξίας του, καθώς η συνεχιζόμενη άνοδος των τιμών ενέργειας και εμπορευμάτων εξαιτίας των κυρώσεων στην Ρωσία πυροδοτεί φόβους για ακόμη μεγαλύτερο πληθωρισμό και οικονομική επιβράδυνση. 

Ο κλάδος βασικών πρώτων υλών της Ευρώπης έχει ενισχυθεί από τις αρχές του έτους έως σήμερα περίπου 20%, ενώ ο δείκτης για την ενέργεια 15%. 

Από τις μεμονωμένες μετοχές, αυτή της Telecom Italia υποχώρησε 1,8%, καθώς πηγές ανέφεραν ότι το CVC
Capital Partners και επενδυτές της εταιρείας ιδιωτικού μετοχικού κεφαλαίου εξακολουθούν να ενδιαφέρονται για επένδυση στο βραχίονα υπηρεσιών του τηλεπικοινωνιακού ομίλου. Σε άνοδο 1,9% και η μετοχή της Generali, ενώ η σουηδική Trelleborg έκανε άλμα 23%. 

Στην Φρανκφούρτη ο DAX τερμάτισε τις συναλλαγές με άνοδο 0,22%, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 δεν κατάφερε να διατηρήσει τα προηγούμενα κέρδη κλείνοντας οριακά χαμηλότερα -0,03%. Στο Λονδίνο, ο FTSE 100 σημείωσε κέρδη 0,21%.

Καλύτερη η εικόνα στην ευρωπαϊκή περιφέρεια, όπου ο FTSE MIB στο Μιλάνο έκλεισε με κέρδη 0,64% και στη Μαδρίτη ο IBEX 35 ενισχύθηκε κατά 0,31%.

 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News