Business & Finance Τρίτη 29/03/2022, 12:44
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρώπη: Ισχυρά κέρδη στα χρηματιστήρια με τις συνομιλίες για τον πόλεμο στο επίκεντρο 

Ευρώπη: Ισχυρά κέρδη στα χρηματιστήρια με τις συνομιλίες για τον πόλεμο στο επίκεντρο 

Με ισχυρά κέρδη κινούνται στη σημερινή συνεδρίαση τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, σε μια ημέρα την οποία επισκιάζει ο νέος γύρος συνομιλιών ανάμεσα στις διαπραγματευτικές ομάδες της Ρωσίας και της Ουκρανίας. Όπως και χθες, οι επενδυτές έχουν στραφεί στις μετοχές εις βάρος των κρατικών ομολόγων και των εμπορευμάτων. Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων συνεχίζουν να αυξάνονται, ενώ και σήμερα οι τιμές του πετρελαίου κινούνται πτωτικά με ήπιες όμως απώλειες, όπως και οι τιμές των βασικών και των πολύτιμων μετάλλων. 

Με αυτό το σκηνικό διαμορφωμένο, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro STOXX 600 σημειώνει άνοδο της τάξεως του 1,22%, έχοντας όλους τους βασικότερους κλάδους του σε θετικό έδαφος, ακόμη και αυτούς της ενέργειας και των πρώτων υλών, παρά το γεγονός ότι οι τιμές των εμπορευμάτων έχουν πάρει σήμερα την κατιούσα. 

Στο Μιλάνο ο FTSE MIB έχει υπερβεί το +2%, ενώ σε απόσταση αναπνοής από το ποσοστό αυτό βρίσκεται ο CAC 40 στο Παρίσι. Στο +1,70% ο DAX στη Φρανκφούρτη, με σαφώς πιο περιορισμένα κέρδη της τάξεως του 0,84% ο FTSE 100 στο Λονδίνο. 

Στη σημερινή συνεδρίαση ο κλάδος που ξεχωρίζει είναι αυτός της αυτοκινητοβιομηχανίας με άνοδο περί του 3%, ο τεχνολογικός κλάδος καταβάλλει προσπάθειες να «πατήσει» στο +2%, ενώ πιο πίσω ενισχυόμενοι κατά 1,70% και 1,60% βρίσκονται οι κλάδοι της ασφάλειας και των προσωπικών ειδών.

Ο STOXX 600 έχει τροχοδρομήσει για να ολοκληρώσει τον Μάρτιο με οριακά κέρδη αν διατηρηθεί το θετικό κλίμα των τελευταίων συνεδριάσεων, μετά τις απώλειες που υπέστη τόσο στο σύνολο του Ιανουαρίου όσο και του Φεβρουαρίου. 

Με αυτά τα δεδομένα, το α΄ τρίμηνο της τρέχουσας χρονιάς θα ολοκληρωθεί με αρνητικό πρόσημο για τον πανευρωπαϊκό δείκτη, κάτι που έχει δεν έχει συμβεί τα τελευταία οκτώ τρίμηνα. 

Την ίδια ώρα οι Γερμανοί καταναλωτές κι ενόσω εξελίσσεται ο πόλεμος στην Ουκρανία εμφανίζονται ιδιαίτερα αισιόδοξοι, με τον δείκτη καταναλωτικού κλίματος του οικονομικού ινστιτούτου GfK για τον Απρίλιο να υποχωρεί στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2009. 

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News