Business & Finance Δευτέρα 28/03/2022, 16:32
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρώπη: Κέρδη στα χρηματιστήρια υπό τη σκιά της αύξησης των επιτοκίων 

Ευρώπη: Κέρδη στα χρηματιστήρια υπό τη σκιά της αύξησης των επιτοκίων 

Ανοδικά κινούνται σήμερα Δευτέρα οι μετοχές και τα χρηματιστήρια στην Ευρώπη, στην εναρκτήρια συνεδρίαση για την τρέχουσα εβδομάδα.

Η νέα συνάντηση μεταξύ Μόσχας και Κιέβου η οποία εντέλει ορίσθηκε γι αύριο στην Τουρκία, έχει τροφοδοτήσει από το πρωί την ανοδική ορμή των χρηματιστηριακών δεικτών, την ώρα που οι τιμές του πετρελαίου βουλιάζουν σήμερα κατά 6 δολάρια και στην Κίνα τίθενται σε εφαρμογή νέα lockdowns.

Την ίδια ώρα οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων συνεχίζουν την ανοδική τους πορεία, με τις χρηματαγορές πλέον να στοιχηματίζουν για τέσσερις επιτοκιακές αυξήσεις από πλευράς Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έως τον Μάρτιο του 2023. 

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro STOXX 600 σημειώνει άνοδο περί του 0,68%,έχοντας μόνο τους κλάδους της ενέργειας και των πρώτων υλών σε αρνητικό έδαφος, καθώς όπως οι τιμές του πετρελαίου έτσι και αυτές των βασικών μετάλλων υποχωρούν. 

Με άνοδο περί του 1,50% ξεχωρίζει ο κλάδος των τραπεζών, από τη στιγμή που τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ευνοούνται όταν αυξάνονται τα επιτόκια, δημιουργώντας περισσότερα έσοδα και κέρδη.

Τα χρηματιστήρια σε Φρανκφούρτη, Μιλάνο και Παρίσι κινούνται μεταξύ του εύρους +1,40% – 1,20%, ενώ αυτό του Λονδίνου παρουσιάζει κέρδη περί του 0,22%, καθώς είναι μια αγορά που είναι ευαίσθητη στις μεταβολές των τιμών των εμπορευμάτων. 

Οι εταιρείες-προμηθεύτριες της Apple βρίσκονται υπό πίεση, μετά το δημοσίευμα από το ιαπωνικό μέσο ενημέρωσης, με το οποίο αναφέρει ότι η αμερικανική τεχνολογική εταιρεία αναγκάζεται να μειώσει την παραγωγή των iPhones και των AirPods. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

ΕΚΤ: Τα στοιχήματα πληθαίνουν για τέσσερις αυξήσεις επιτοκίων 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News