Business & Finance Τετάρτη 23/03/2022, 18:10
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Υποχώρηση 1,46%, διαγραφή των χθεσινών κερδών, απώλεια των 860 μονάδων

Χρηματιστήριο: Υποχώρηση 1,46%, διαγραφή των χθεσινών κερδών, απώλεια των 860 μονάδων

Χαμηλότερα της ζώνης των 860 μονάδων βρέθηκε εκ νέου το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τις σημερινές απώλειες να διαγράφουν τα κέρδη από τη χθεσινή συνεδρίαση και να φέρνουν την αγορά σε αρνητικό έδαφος για την τρέχουσα εβδομάδα. Τις αγορές σε Ευρώπη και ΗΠΑ τις έχει περιβάλλει ένα αρνητικό κλίμα, καθώς σήμερα στις Βρυξέλλες θα αφιχθεί ο Αμερικανός πρόεδρος για να συζητήσει με τους Ευρωπαίους ηγέτες και τη G7 τα επόμενα βήματα αναφορικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία. Από τους κύκλους του Λευκού Οίκου διαρρέει ότι στις αυριανές συναντήσεις θα αποφασισθούν νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας. 

Στα της Λεωφόρου Αθηνών, ο Γενικός Δείκτης απώλεσε σήμερα 1,46% μια υποχώρηση που τον έριξε υπό των 860 μονάδων, κλείνοντας στις 854,88 μονάδες. Το χαμηλό ημέρας σημειώθηκε ακόμη χαμηλότερα και συγκεκριμένα στις 848,27 μονάδες, με το υψηλό στις 873,34 μονάδες. 

Ο τζίρος στα υψηλότερα επίπεδα για την εβδομάδα που διανύουμε στα 64,8 εκατ. ευρώ, παραμένει όμως περιορισμένος μια ένδειξη ότι οι επενδυτές τη δεδομένη στιγμή δεν «πείθονται» από την εικόνα της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς. 

Ο Δείκτης Υψηλής Κεφαλαιοποίησης ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση οπισθοχωρώντας 1,33%, στις 2.065,80 μονάδες, με τον τραπεζικό δείκτη να διαγράφει 1,84% στις 612,66 μονάδες. 

Οι κλάδοι που δέχθηκαν τις ισχυρότερες πιέσεις ήταν της υγείας και των τροφίμων και ποτών κλείνοντας με πτώση 2,71% και 2,70% αντίστοιχα. Από τους κυριότερους κλάδους, εκείνος που πήγε κόντρα στη γενικευμένη πτωτική τάση ήταν των ταξιδίων και αναψυχής, ο οποίος πήρε ώθηση από την άνοδο της μετοχής του ΟΠΑΠ κατά 3,43% στην κορυφή των μετοχών του FTSE 25, από τη στιγμή που τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε χθες ικανοποίησαν αναλυτές και επενδυτές. Από τη θετική αυτή αύρα επωφελήθηκε και η μετοχή της Intralot η οποία κατέγραψε ακόμη περισσότερα κέρδη της τάξεως του 3,92%. 

Η εικόνα των μετοχών

Πέραν της μετοχής του ΟΤΕ, μόνο η ΕΥΔΑΠ και ο ΟΛΠ βρέθηκαν σε θετικό έδαφος μεταξύ των μετοχών του FTSE 25 κλείνοντας στο +1,46% και στο +0,71% αντίστοιχα. 

Στην αντίθετη πλευρά, η μετοχή της Lamda με απώλειες 4,02% και ακολούθησαν οι μετοχές των Coca Cola (-3,77%) και Ελβαλχαλκόρ (-3,54%).

Jumbo, Ελλάκτωρ και Πειραιώς απέφυγαν την πτώση υπό του -1%, ΟΤΕ, Βιοχάλκο, Alpha Bank και Εθνική χαμηλότερα του -2%. 

Οι μετοχές των τραπεζών έκλεισαν ως εξής:

  • Alpha Bank -2,37% 1,0715 ευρώ  
  • Eurobank -1,55% 1,0140 ευρώ  
  • Εθνική Τράπεζα -2,20%% 3,1050 ευρώ  
  • Πειραιώς -0,71% 1,3900 ευρώ

Εταιρικά αποτελέσματα

Οι ανακοινώσεις των εταιρικών αποτελεσμάτων συνεχίζονται, ανακοινώσεις οι οποίες μπορεί στην πλειοψηφία τους να υποδεικνύουν ισχυρές επιδόσεις για τις ελληνικές εισηγμένες, ωστόσο ο πόλεμος στην Ουκρανία υποσκελίζει την όποια αισιοδοξία αναβλύζει από την πορεία των επιχειρήσεων. 

Πριν από την έναρξη της συνεδρίασης δημοσίευσε τα δικά της αποτελέσματα η Aegean, με τον κύκλο εργασίων να καταγράφει σημαντική αύξηση της τάξεως του 63% το 2021 σε σχέση με το 2020

ως αποτέλεσμα της ανάκαμψης από τον Ιούνιο έως τον Οκτώβριο του 2021. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 70% των συνολικών πωλήσεων για το έτος πραγματοποιήθηκε από τον Ιούνιο του 2021 έως Οκτώβριο, πριν την μετάλλαξη της Όμικρον που έφερε εκ νέου περιορισμούς. Τα ενοποιημένα έσοδα ανήλθαν σε 674,8 εκατ. ευρώ το 2021 από 415,1 εκατ. ευρώ το 2020.

Ο Όμιλος προσέφερε 11,2 εκατ. θέσεις και μετέφερε 7,2 εκατ. επιβάτες συνολικά, με την κίνηση να ανέρχεται σε 3,5 εκατ. επιβάτες στο δίκτυο εσωτερικού και 3,7 εκατ. επιβάτες στο δίκτυο εξωτερικού το 2021. Ο συντελεστής πληρότητας διαμορφώθηκε στο 65,5% στα ίδια περίπου επίπεδα με το 2020 και σημαντικά χαμηλότερα από τα συνήθη προ πανδημίας.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΠΑΠ προτείνει τη διανομή μεικτού μερίσματος 0,50 ευρώ ανά μετοχή στην Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση των Μετόχων. Μαζί με το ήδη διανεμηθέν προμέρισμα των 0,10 ευρώ, το μέρισμα για το 2021 ανέρχεται σε 0,60 ανά μετοχή. Επιπλέον, το Διοικητικό Συμβούλιο προτείνει στην Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση των Μετόχων τη διανομή 0,90 ευρώ ανά μετοχή ως επιστροφή κεφαλαίου. Συνολικά, η ανταμοιβή των μετόχων για το οικονομικού έτος 2021 ανέρχεται σε 1,50 ευρώ ανά μετοχή.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Θα ελεγχθούν και θα φορολογηθούν τα υπερκέρδη των ενεργειακών εταιρειών

Στην ενεργειακή κρίση και τις ανατιμήσεις αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός, στην έναρξη της τοποθέτησής του κατά τη διάρκεια της διαβούλευσης για την ψήφιση του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών στη Βουλή. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι παρατηρούνται φαινόμενα αισχροκέρδειας και κερδοφορίας στην αγορά φυσικού αερίου και όπως ανέφερε η ελληνική πρόταση για έλεγχο της χονδρικής τιμής του φυσικού αερίου θα συζητηθεί στην αυριανή Σύνοδο. 

«Η πολιτική πρέπει να δράσει ώστε η κερδοσκοπία να σταματήσει να δρα στη διάρκεια του πολέμου», ενώ όπως τόνισε οι ενεργειακές εταιρείες «έχουν υποχρέωση να καταθέσουν μερίδιο των συγκυριακών υπερκερδών για την άρση αυτής της αναταραχής».

Στο πλαίσιο αυτό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεσμεύθηκε ότι η κυβέρνηση θα ελέγξει τα έσοδα των ενεργειακών εταιρειών από τον περασμένο Οκτώβριο και αν διαπιστωθεί μεγάλη απόκλιση σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, τότε θα απαιτηθεί να επιστραφεί μέρος των υπερκερδών αυτών. 

«Έχω ήδη δώσει εντολή στην Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, να αρχίσει να αναλύει τα στοιχεία όλων των εταιρειών της ενέργειας και με βάση το πόρισμα αυτό θα κινηθεί η κυβέρνηση», είπε ο πρωθυπουργός, λέγοντας πως δεν είναι εύκολη εξίσωση, καθώς η ελληνική αγορά συνδέεται με την αγορά.

Ουκρανία

Σήμερα, ο Τζο Μπάιντεν θα αφιχθεί στις Βρυξέλλες και αύριο θα έχει μια ιδιαίτερα «φορτωμένη» ημέρα, καθώς με τη σειρά θα συμμετάσχει στη έκτακτη σύνοδο του ΝΑΤΟ, θα πραγματοποιήσει συνάντηση με τους ηγέτες της G7, ενώ θα μιλήσει στους ηγέτες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Όπως προανήγγειλε ο σύμβουλος για την εθνική ασφάλεια του Δημοκρατικού προέδρου, Τζέικ Σάλιβαν, ο Τζο Μπάιντεν και οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να ανακοινώσουν έναν νέο γύρο κυρώσεων στη Ρωσία, προκειμένου να εντείνουν την πίεση στις ήδη ισχύουσες κυρώσεις που έχει εφαρμόσει η Δύση. 

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς.

Διαβάστε επίσης:

ΟΠΑΠ: Συνολική ανταμοιβή 1,5 ευρώ ανά μετοχή για τους μετόχους

ΟΠΑΠ: Καθαρά κέρδη 259,4 εκατ. ευρώ το 2021

Aegean: Οργανικές ζημίες 72,5 εκατ. και 7,2 εκατ. επιβάτες το 2021

Κυρ. Μητσοτάκης: Θα φορολογηθούν τα υπεκέρδη των ενεργειακών εταιρειών

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News