Πολιτική Τετάρτη 23/03/2022, 12:09
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυρ. Μητσοτάκης: Θα ελεγχθούν και θα φορολογηθούν τα υπερκέρδη των ενεργειακών εταιρειών

Κυρ. Μητσοτάκης: Θα ελεγχθούν και θα φορολογηθούν τα υπερκέρδη των ενεργειακών εταιρειών

Στην ενεργειακή κρίση και τις ανατιμήσεις αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός, στην έναρξη της τοποθέτησής του κατά τη διάρκεια της διαβούλευσης για την ψήφιση του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών στη Βουλή. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι παρατηρούνται φαινόμενα αισχροκέρδειας και κερδοφορίας στην αγορά φυσικού αερίου και όπως ανέφερε η ελληνική πρόταση για έλεγχο της χονδρικής τιμής του φυσικού αερίου θα συζητηθεί στην αυριανή Σύνοδο. 

«Η πολιτική πρέπει να δράσει ώστε η κερδοσκοπία να σταματήσει να δρα στη διάρκεια του πολέμου», ενώ όπως τόνισε οι ενεργειακές εταιρείες «έχουν υποχρέωση να καταθέσουν μερίδιο των συγκυριακών υπερκερδών για την άρση αυτής της αναταραχής».

Στο πλαίσιο αυτό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεσμεύθηκε ότι η κυβέρνηση θα ελέγξει τα έσοδα των ενεργειακών εταιρειών από τον περασμένο Οκτώβριο και αν διαπιστωθεί μεγάλη απόκλιση σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, τότε θα απαιτηθεί να επιστραφεί μέρος των υπερκερδών αυτών. 

Ωστόσο, από το μέτρο αυτό εξαιρούνται οι εταιρείες Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας που αμοίβονται βάσει εγγυημένων τιμών ύψους 50 έως 70 ευρώ ανά MW. Προβλέπεται ότι κάθε ευρώ άνω του επιπέδου αυτού κατευθύνεται στο ταμείο ενεργειακής μετάβασης μέσω του οποίου χρηματοδοτούνται οι εκπτώσεις που χορηγόυνται στους καταναλωτές.

«Έχω ήδη δώσει εντολή στην Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, να αρχίσει να αναλύει τα στοιχεία όλων των εταιρειών της ενέργειας και με βάση το πόρισμα αυτό θα κινηθεί η κυβέρνηση», είπε ο πρωθυπουργός, λέγοντας πως δεν είναι εύκολη εξίσωση, καθώς η ελληνική αγορά συνδέεται με την αγορά.

«Ένα είναι σίγουρο: Εκεί που θα εντοπιστούν υπερκέρδη οι εταιρείες θα κληθούν να συνεισφέρουν εκεί που είχαν απώλειες οι πολίτες», ξεκαθάρισε.

Οι δράσεις αυτές έχουν βάση αν γίνονται σε πανευρωπαϊκό πλαίσιο και δεν τρέφω αυταπάτες για την ταχύτητα των ευρωπαϊκών αποφάσεων, συμπλήρωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός. 

«Το πρώτο βήμα είναι η κοινή αγορά και κοινή αποθήκευση φυσικού αερίου», ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Από το βήμα της βουλής ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στα ελληνικά κοιτάσματα υδρογονανθράκων, λέγοντας ότι πρέπει να εξετάσουμε τα δυνητικά αυτά κοιτάσματα δυτικά και νότια της Κρήτης όπως και στο Ιόνιο, καθώς όπως είπε οφείλουμε να γνωρίζουμε τι κοιτάσματα υπάρχουν και αν είναι οικονομικά αξιοποιήσιμα. Μάλιστα αποκάλυψε ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα υπάρξουν ανακοινώσεις για το συγκεκριμένο ζήτημα. 

Αναφορικά με τα μέτρα στήριξης, η τοποθέτησή του ήταν πως πρέπει να υπάρχει λογική και φειδώ, καθώς όπως υποστήριξε τα νερά είναι αχαρτογράφητα και η πυξίδα δείχνει τη δημοσιονομική ισορροπίας.

Στη συνέχεια αναφερόμενος στο νομοσχέδιο, υποστήριξε ότι υλοποιεί τη δέσμευση για μείωση του φόρου στην ακίνητη περιουσία.

«Μειώθηκε ο ΕΝΦΙΑ κατά 35% και όχι 30% όπως αρχικά είχαμε εξαγγείλει».

Οι Έλληνες θα πληρώσουν 920 εκατ. ευρώ λιγότερα σε σχέση με ότι τους είχε βεβαιωθεί το 2018, 315 εκατ. ευρώ λιγότερα σε σχέση με το 2019 και την πρώτη μείωση ΕΝΦΙΑ .Σχεδόν 8 στους 10 πολίτες θα πληρώσουν μειωμένο φόρο για την ακίνητη περιουσία», συμπλήρωσε.

«Θα εφαρμοστεί τρίμηνο πρόγραμμα ενισχύσεων ύψους 1,1 δις ευρώ για νοικοκυριά, επιχειρήσεις, καταναλωτές ενέργειας. Για να τονώσει την αγοραστική δύναμη των πιο αδύναμων και να απορροφήσει ένα μέρος των αυξήσεων του ρεύματος. Από τον επόμενο μήνα αυξάνεται σημαντικά η επιδότηση λογαριασμών για σπίτια στο 80% και τα 72 ευρώ ανά μεγαβατόρα. Για επαγγελματίες η ενίσχυση θα είναι διπλάσια ώστε να καλύπτει το 50% της αύξησης του ρεύματος.

Επιδοτούμε τα καύσιμα. Δεν το κάνουμε οριζόντια. Το κάνουμε για όλα τα  νοικοκυριά με εισοδηματικό όριο τα 30.000 ευρώ και επιδοτούμε 60 λίτρα τον μήνα. Το μέτρο αυτό πρέπει να απλωθεί σε όλη τη μεσαία τάξη και οι δικαιούχοι να είναι παραπάνω από 3 εκατομμύρια. Η ενίσχυση θα είναι 22 λεπτά στην ηπειρωτική χώρα και 28 λεπτά στα νησιά. Έχουμε λάβει ειδική μέριμνα για τον πρωτογενή τομέα. Απαλλάσσεται από τον ειδικό φόρο για όλο το 2022, καλύπτεται έως 80% στη ρήτρα αναπροσαρμογής και έχει υποχωρήσει και ο ΦΠΑ στο 6%».

Παράλληλα, ο Έλληνας πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση επικεντρώνεται σε δύο πυλώνες για τη στήριξη των πολιτών. Ο ένας είναι η αύξηση των μισθών (γνωρίζει όπως είπε ότι είναι χαμηλοί στη χώρα μας) και ο άλλος η στήριξη των εισοδημάτων με μέτρα και μείωση των φόρων. 

moneyreview.gr Ακολουθήστε το Money Review στο Google News