Πολιτική Τετάρτη 16/02/2022, 10:03
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εξοπλιστικά: Κριτική με αιχμή την επιλογή του «παρών»

Εξοπλιστικά: Κριτική με αιχμή την επιλογή του «παρών»

Σε τρία διαφορετικά επίπεδα κινήθηκε χθες η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή κατά τη συζήτηση για το νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Αμυνας «Για την ενίσχυση της αμυντικής θωράκισης της χώρας». Ο πρωθυπουργός αρχικά αναφέρθηκε στο θέμα αυτό καθαυτό, λέγοντας πως η χώρα ενισχύει με τις φρεγάτες Belharra, μετά τα Rafale, «το εθνικό οπλοστάσιο», κάτι που αποτελεί «δίδυμο πυλώνα διπλωματίας», καθώς με την αμυντική θωράκιση αναβαθμίζεται «εμφατικά και στην πράξη η γεωπολιτική θέση Ελλάδας στον ευρωπαϊκό και παγκόσμιο χάρτη».

Ο πρωθυπουργός συνεχίζοντας στο αμιγώς επιχειρησιακό κομμάτι και στην ουσία του θέματος ανέφερε πως «οι νέες φρεγάτες συνεργάζονται και με τα νέα μαχητικά αεροσκάφη Rafale, τα πρώτα που παραλάβαμε στο αεροδρόμιο Τανάγρας», όπως θα συνεργάζονται και με τα νέα ελικόπτερα Romeo», δημιουργώντας ένα αμυντικό τείχος σε αέρα και θάλασσα αλλά και ξηρά, καθώς πρόκειται για ένα «συνεκτικό και καλά διαρθρωμένο επιχειρησιακό σχέδιο που απλώνεται και στους τρεις κλάδους».

Την ίδια ώρα ο πρωθυπουργός αναφερόταν εκτενώς στην ενεργειακή κρίση, επαναλαμβάνοντας τις τρεις δεσμεύσεις της κυβέρνησης. «Πρώτον, θα συνεχιστεί για όσο χρειαστεί η επιδότηση σε λογαριασμούς νοικοκυριών, επιχειρήσεων και αγροτών. Ηδη έχουν διατεθεί γι’ αυτό 2 δισ. ευρώ, με ειδικές πρόνοιες για τους πιο αδύναμους», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης. «Δεύτερον, την 1η Μαΐου, όπως έχουμε δεσμευθεί, θα ανακοινωθεί νέα αύξηση του κατώτατου μισθού, πολύ υψηλότερη της πρώτης». Μένει να δούμε σε τι ύψος θα διαμορφωθεί, με τις πληροφορίες να λένε πως θα κινείται πέριξ του 6%. «Τρίτον, τα βάρη από τους φόρους θα εξακολουθήσουν να μειώνονται, δίνοντας πάντα πρώτη προτεραιότητα στην ανακούφιση των πιο αδύναμων νοικοκυριών, όπως πράξαμε με την πρόσφατη ανακοίνωση για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ».Το δεύτερο σκέλος της ομιλίας του κ. Μητσοτάκη ήταν αμιγώς πολιτικό και αφορούσε τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ. Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε με μια αναφορά του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργου Τσίπρα, ο οποίος είπε πως «η άμυνα της χώρας δεν είναι αυτοσκοπός». Ο πρωθυπουργός κάλεσε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να πάρει θέση για την αναφορά και εν συνεχεία αποδόμησε συνολικά τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ που επέλεξε το «παρών» στην ψηφοφορία. «Το “παρών” είναι “απών”. Δεν υπάρχει “παρών”», είπε ο πρωθυπουργός στη δευτερολογία του, απευθυνόμενος στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Θ. Δρίτσα. «Είναι υπεύθυνη στάση αυτή; Το “παρών”, κ. Δρίτσα, είναι “απών” από το μέτωπο της εθνικής συστράτευσης. Εχετε χρόνο να αλλάξετε την ψήφο σας». Νωρίτερα ο κ. Μητσοτάκης σχολιάζοντας την αμερικανική παρουσία στην Αλεξανδρούπολη και τη συμφωνία αμυντικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ ανέφερε: «Φαντάζομαι ότι γνωρίζετε ότι η συμφωνία αυτή ανανεώνεται ετησίως. Εσείς στα τέσσερα χρόνια που κυβερνήσατε πετύχατε καμία βελτίωση της υφιστάμενης συμφωνίας και δεν το ξέραμε;». Επιχειρώντας, δε, να εξηγήσει τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε: «Απ’ ό,τι κατάλαβα, λέτε “ναι” στις Belharra και στις τορπίλες, λέτε “όχι” στα Rafale, τα οποία είχατε υπερψηφίσει πριν από κάποιο χρονικό διάστημα, ενώ είχατε καταψηφίσει την αμυντική συμφωνία με τη Γαλλία. Ολα αυτά τα βάζετε σε κάποιο κοινοβουλευτικό μίξερ, για να καταλήξουμε τελικά στο “παρών”. Και σας ρωτώ αν αυτό σήμερα είναι υπεύθυνη στάση αξιωματικής αντιπολίτευσης».

Αναφερόμενος σε αυτές τις τρεις δεσμεύσεις, ο κ. Μητσοτάκης πρόσθεσε πως σε καμία περίπτωση δεν θα επιτρέψει «επιπόλαιες κινήσεις» που θα γυρίσουν τη χώρα πίσω, «κινήσεις που θα την ανάγκαζαν τελικά να καταφύγει γρήγορα στην επιβολή νέων φόρων, στερώντας την ανάπτυξη και τις δουλειές που αυτή φέρνει». Κατέληξε, δε, πως «κάθε βήμα προς τα εμπρός θα γίνεται σταθερά, ώστε να μην ακολουθούν μετά πολλά βήματα προς τα πίσω».

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News