Business & Finance Τετάρτη 23/03/2022, 15:28
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Πτώση σε «σύμπλευση» με το κλίμα στην Ευρώπη

Χρηματιστήριο: Πτώση σε «σύμπλευση» με το κλίμα στην Ευρώπη

Διευρύνει τις απώλειες το Χρηματιστήριο Αθηνών, («συμπλέοντας» με τις ευρωπαϊκές αγορές οι οποίες κινούνται πτωτικά) με φόντο τη συζήτηση που διεξάγεται στη Βουλή για το προς κατάθεση νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών. Μεταξύ άλλων το νομοσχέδιο περιλαμβάνει τα νέα μέτρα στήριξης με τις επιδοτήσεις για ρεύμα και φυσικό αέριο και τη μείωση του ΕΝΦΙΑ.

Ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά 1,67% και έχει διολισθήσει εκ νέου υπό της ζώνης των 860 μονάδων, πέφτοντας στις 853,05 μονάδες, πολύ κοντά στο χαμηλό ημέρας στις 851,47 μονάδες, με το υψηλό να σημειώνεται στις 873,34 μονάδες στην έναρξη της συνεδρίασης όταν ο ΓΔ κίνθηκε για ένα μικρό διάστημα ανοδικά. 

Ο τζίρος έχει ξεπεράσει τα 40εκατ. ευρώ, με τον όγκο συναλλαγών στα 10 εκατ. τεμάχια και τη μετοχή της FrigoGlass να συγκεντρώνει τη μεγαλύτερη συναλλακτική δραστηριότητα, ωστόσο πραγματοποιεί βουτιά πλέον του 8%, καθώς οι επενδυτές ρευστοποιούν θέλοντας να κατοχυρώσουν τα κέρδη από το ράλι των προηγούμενων συνεδριάσεων. 

Ο Δείκτης Υψηλής Κεφαλαιοποίησης οπισθοχωρεί κατά 1,49% στις 2.062,45 μονάδες, με τον τραπεζικό δείκτη να καταγράφει απώλειες της τάξεως του 2,10%, στις 611,08 μονάδες.

Από άποψης κλάδων επί του παρόντος τις εντονότερες πιέσεις δέχεται αυτός των πρώτων υλών και των τροφίμων και ποτών. 

Η εικόνα των μετοχών 

Από τον FTSE Large Cap οι μετοχές των ΟΠΑΠ  (μία ημέρα μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του για το 2021, με τα καθαρά του κέρδη να εμφανίζονται βελτιωμένα σε σχέση με το 2020, διαμορφούμενα στα 259,4 εκατ. ευρώ, από 205,2 εκατ. ευρώ) και ΕΥΔΑΠ κρατούν αντιστάσεις καταγράφοντας κέρδη 3,35% και 2,92% αντίστοιχα. 

Οι υπόλοιπες μετοχές υποχωρούν με τις μετοχές των ενεργειακών μετοχών να υποχωρούν, μετά τη δέσμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη για φορολόγησή τους σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι έχουν καταγράψει υπερκέρδη κατά τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης. 

Υπό αυτές τις συνθήκες, η μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή χάνει περί του 4% και βρίσκεται πίσω μόνο από αυτή της Ελβαλχακόρ η οποία διαγράφει 4,22%. 

Απώλειες άνω του 3% και για τη μητρική Βιοχάλκο, ενώ κοντά σε αυτά τα επίπεδα κινούνται οι μετοχές των Coca Cola και MIG. 

Είναι χαρακτηριστικό, ότι εκτός από τη μετοχή των Ελληνικών Χρηματιστηρίων που καταγράφει απώλειες 0,27%, οι υπόλοιπες μετοχές του Δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης βρίσκονται χαμηλότερα του -1%. Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Θα ελεγχθούν και θα φορολογηθούν τα υπερκέρδη των ενεργειακών εταιρειών

Στην ενεργειακή κρίση και τις ανατιμήσεις αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός, στην έναρξη της τοποθέτησής του κατά τη διάρκεια της διαβούλευσης για την ψήφιση του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών στη Βουλή. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι παρατηρούνται φαινόμενα αισχροκέρδειας και κερδοφορίας στην αγορά φυσικού αερίου και όπως ανέφερε η ελληνική πρόταση για έλεγχο της χονδρικής τιμής του φυσικού αερίου θα συζητηθεί στην αυριανή Σύνοδο. 

«Η πολιτική πρέπει να δράσει ώστε η κερδοσκοπία να σταματήσει να δρα στη διάρκεια του πολέμου», ενώ όπως τόνισε οι ενεργειακές εταιρείες «έχουν υποχρέωση να καταθέσουν μερίδιο των συγκυριακών υπερκερδών για την άρση αυτής της αναταραχής».

Στο πλαίσιο αυτό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεσμεύθηκε ότι η κυβέρνηση θα ελέγξει τα έσοδα των ενεργειακών εταιρειών από τον περασμένο Οκτώβριο και αν διαπιστωθεί μεγάλη απόκλιση σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, τότε θα απαιτηθεί να επιστραφεί μέρος των υπερκερδών αυτών. 

«Έχω ήδη δώσει εντολή στην Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, να αρχίσει να αναλύει τα στοιχεία όλων των εταιρειών της ενέργειας και με βάση το πόρισμα αυτό θα κινηθεί η κυβέρνηση», είπε ο πρωθυπουργός, λέγοντας πως δεν είναι εύκολη εξίσωση, καθώς η ελληνική αγορά συνδέεται με την αγορά.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

ΟΠΑΠ: Καθαρά κέρδη 259,4 εκατ. ευρώ το 2021

Κυρ. Μητσοτάκης: Θα φορολογηθούν τα υπεκέρδη των ενεργειακών εταιρειών

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News