Business & Finance Δευτέρα 11/10/2021, 11:24
ΑΓΟΡΕΣ

«Φωτιά» στις τιμές πετρελαίου: Σε υψηλά 7ετίας – Πού θα φτάσουν

«Φωτιά» στις τιμές πετρελαίου: Σε υψηλά 7ετίας – Πού θα φτάσουν

Ακάθεκτο συνεχίζεται το ράλι των τιμών του πετρελαίου. Μετά την αύξηση κατά 4% την περασμένη εβδομάδα σήμερα, Δευτέρα, ενισχύονται περαιτέρω, με το μπρεντ να σπάει και το φράγμα των 80 δολαρίων.

Συγκεκριμένα η τιμή του αργού τύπου μπρεντ καταγράφει άνοδο 1,5% στα 83,59 δολάρια το βαρέλι στην αγορά του Λονδίνου. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού η τιμή του αμερικανικού αργού ενισχύτεται κατά 1,8% στα 80,81 δολάρια, τα υψηλότερα επίπεδα από τα τέλη του 2014. Η άνοδος αυτή έρχεται ύστερα από το άλμα του αμερικανικού αργού κατά 4,6% την προηγούμενη εβδομάδα. 

Η πρόοδος στους εμβολιασμούς και η επανεκκίνηση των οικονομιών ανά τον πλανήτη έχουν αυξήσει αισθητά τη ζήτηση του μαύρου χρυσού, παρά τη στροφή σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Η εξέλιξη αυτή σε συνδυασμό με εμπόδια στην προσφορά κρατούν σε τροχιά ανόδου το μπρεντ επί διαδοχικές εβδομάδες και το αμερικανικό αργό επί επτά διαδοχικές εβδομάδες.

Εκρηκτική η κατάσταση στην αγορά ενέργειας

Το ράλι του πετρελαίου δεν συγκρίνεται με εκείνο του φυσικού αερίου που έχει δει την τιμή του να αυξάνεται κατά 6 φορές από τις αρχές του έτους, αλλά και πάλι «καίει» πολλά νοικοκυριά, ενώ ανεβάζει το κόστος λειτουργίας και μεταφοράς εμπορευμάτων για πολλές επιχειρήσεις, που με τη σειρά τους μετακυλύουν τις ανατιμήσεις στους καταναλωτές. 

Η κατάσταση που επικρατεί στην αγορά άνθρακα, με την Ινδία να βιώνει μπλακ άουτ εξαιτίας της έλλειψής του και την Κίνα να δίνει εντολή στους παραγωγούς να αυξήσουν την προσφορά τους, είναι επίσης ένας παράγοντας που αναμένεται να κρατήσει για πολύ ακόμη τις τιμές του πετρελαίου στα ύψη. Τα σενάρια που το θέλουν να επιστρέφει στα 100 δολάρια το βαρέλι έχουν έλθει πάλι δυναμικά στο προσκήνιο, αν και οι περισσότεροι αναλυτές πιστεύουν ότι δεν θα διατηρηθούν για μεγάλο διάστημα τα επίπεδα αυτά. 

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News