Business & Finance Τετάρτη 9/03/2022, 11:27
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Δυναμικό «comeback» άνω των 800 μονάδων με κέρδη σχεδόν 4% 

ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Δυναμικό «comeback» άνω των 800 μονάδων με κέρδη σχεδόν 4% 

Διάθεση να «γυρίσει σελίδα» δείχνει στη σημερινή συνεδρίαση το Χρηματιστήριο Αθηνών, μετά τον ασφυκτικό κλοιό στον οποίο έχει εγκλωβιστεί το τελευταίο διάστημα.

Αν η αρχή είναι το ήμισυ του παντός, τότε το ελληνικό χρηματιστήριο προμηνύεται να έχει μια ιδιαίτερα αποδοτική συνεδρίαση, καθώς ήδη από το αρχικό στάδιο της καταγράφει κέρδη που αγγίζουν το 3,30%, σε μια ξεκάθαρη επιστροφή των αγοραστών.

Το σημερινό ράλι επανέφερε τον Γενικό Δείκτη άνω του ψυχολογικού ορίου των 800 μονάδων και μάλιστα αρκετά υψηλότερα στις 814,72 μονάδες. Ο τζίρος έχει υπερβεί τα 24 εκατ. ευρώ κι ενόσω έχει συμπληρωθεί η πρώτη ώρα της συνεδρίασης, με τον όγκο συναλλαγών να έχει διαμορφωθεί στα 12,6 εκατ. τεμάχια, με τις τραπεζικές μετοχές και σήμερα να είναι εκείνες που συγκεντρώνουν τον μεγαλύτερο όγκο των συναλλαγών.    

Άλλωστε οι τραπεζικές μετοχές είναι αυτές που προπορεύονται σήμερα στη Λεωφόρο Αθηνών, παρουσιάζοντας τα περισσότερα κέρδη μεταξύ εκείνων που διαπραγματεύονται στον Δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης, ο οποίος ενισχύεται κατά 2,92%. 

Πιο αναλυτικά η εικόνα των τραπεζικών μετοχών έχει ως εξής:

  • Alpha Bank 6,78% 1,0400 ευρώ 
  • Eurobank 5,82% 0,8370 ευρώ   
  • Εθνική Τράπεζα 5,49% 2,8060 ευρώ   
  • Πειραιώς 4,32% 1,2310 ευρώ

Οι υψηλές πτήσεις αυτές των τραπεζικών μετοχών έχουν προσφέρει άπλετα ανοδική ορμή στον τραπεζικό δείκτη, ο οποίος πραγματοποιεί άλμα της τάξεως του 5,39% και είναι με διαφορά ο κλάδος με την καλύτερη σημερινή εικόνα. 

Οι εταιρείας κοινής ωφελείας καταγράφουν επίσης ισχυρά κέρδη, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι όλες οι μετοχές του FTSE 25 καταγράφουν κέρδη άνω του 2%. 

Μοναδική εξαίρεση αποτελεί η μετοχή της Coca Cola, η οποία υποχωρεί κατά 0,86%, μετά την ανακοίνωση της μητρικής The Coca Cola Company ότι αναστέλλει τις δραστηριότητές της στη Ρωσία.

Η θυγατρική στην Ελλάδα, με τη σειρά της προχώρησε σε δική της ανακοίνωση με την οποία ξεκαθαρίζει ότι θα σεβαστεί την απόφαση της μητρικής εταιρείας, με γνώμονα τη διασφάλιση των συμφερόντων, των εργαζομένων, των πελατών και των προμηθευτών. 

Η καθοδική αυτή αντίδραση της Coca Cola, έχει τραβήξει προς τα κάτω και τον κλάδο των τροφίμων και ποτών και μαζί με τον κλάδο της υγείας, είναι οι μοναδικοί οι οποίοι δεν ακολουθούν το γενικευμένο ανοδικό κλίμα, που επικρατεί στη Λεωφόρο Αθηνών. 

Η σημερινή αναθάρρηση των επενδυτών, έρχεται σε πλήρη εναρμόνιση με τις ευρωπαϊκές αγορές, καθώς και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια καταγράφονται ισχυρά κέρδη.

Παρά το γεγονός ότι στο διεθνές περιβάλλον η ανασφάλεια και ο προβληματισμός μέρα με τη  μέρα εντείνονται, σήμερα στις αγορές επικρατεί μια διάθεση για ανάληψη ρίσκου από πλευράς επενδυτών.

Μετά τις κυρώσεις της Ουάσινγκτον στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου (περί του 8% των εισαγωγών των ΗΠΑ), το πετρέλαιο έχει πάει ξανά στα ύψη.

Από τη μεριά της η κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο, καταρτίζουν σχέδια για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, ενώ αναμένεται ότι αργά ή γρήγορα η Ευρωπαϊκή Ένωση θα προβεί σε μέτρα στήριξης για την προστασία των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.

Διαβάστε επίσης:

Coca Cola 3Ε: Τι απαντάει για την απόφαση της μητρικής να αναστείλει τις δραστηριότητες στη Ρωσία

Σενάρια για «φρένο» στις τιμές της ενέργειας

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News