Business & Finance Τετάρτη 23/03/2022, 14:07
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρώπη: Πτωτικά οι μετοχές μετά από ένα ανοδικό πενθήμερο σερί 

Ευρώπη: Πτωτικά οι μετοχές μετά από ένα ανοδικό πενθήμερο σερί 

Διάλειμμα για ανασύνταξη δυνάμεων κάνουν σήμερα οι ευρωπαϊκές μετοχές μετά από ένα σερί πέντε διαδοχικών συνεδριάσεων κι ενώ στην ευρωπαϊκή ήπειρο αναμένεται να αφιχθεί ο Αμερικανός πρόεδρος για να συζητήσει με τους Ευρωπαίους ηγέτες και τη G7 τα επόμενα βήματα αναφορικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία. 

Την ίδια ώρα οι επενδυτές προβληματίζονται από τον υψηλό πληθωρισμό, με τα νέα στοιχεία να δείχνουν ότι σκαρφάλωσε σε υψηλό 30 ετών στη Βρετανία. Πλέον άπαντες έχουν συνειδητοποιήσει ότι οι κεντρικές τράπεζες θα επιταχύνουν τη σύσφιξη της νομισματικής τους πολιτικής και τα στοιχήματα είναι κατά πόσο επιθετικός θα είναι ο ρυθμός σύσφιξης.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro STOXX 600 υποχωρεί κατά 0,60%, έχοντας τους κυριότερους κλάδους του υπό του μηδενός, με τον ενεργειακό κλάδο να αποτελεί τη μοναδική εξαίρεση καθώς σημειώνει άνοδο περί του 1,10%, από τη στιγμή που και σήμερα οι τιμές του πετρελαίου ακολουθούν την ανιούσα. 

Απώλειες περί του 0,90% έως σχεδόν 0,70% παρουσιάζουν τα χρηματιστήρια σε Φρανκφούρτη, Παρίσι και Μιλάνο, ενώ αυτό του Λονδίνου καταφέρνει να διατηρείται οριακά άνω του μηδενός. 

Πριν από την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης, η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Βρετανίας ανακοίνωσε τα στοιχεία για τον πληθωρισμό τον Φεβρουάριο, ο οποίος εκτινάχθηκε στο 6,2%μ, το υψηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 1992.

Σήμερα, ο Τζο Μπάιντεν θα αφιχθεί στις Βρυξέλλες και αύριο θα έχει μια ιδιαίτερα «φορτωμένη» ημέρα, καθώς με τη σειρά θα συμμετάσχει στη έκτακτη σύνοδο του ΝΑΤΟ, θα πραγματοποιήσει συνάντηση με τους ηγέτες της G7, ενώ θα μιλήσει στους ηγέτες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Όπως προανήγγειλε ο σύμβουλος για την εθνική ασφάλεια του Δημοκρατικού προέδρου, Τζέικ Σάλιβαν, ο Τζο Μπάιντεν και οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να ανακοινώσουν έναν νέο γύρο κυρώσεων στη Ρωσία, προκειμένου να εντείνουν την πίεση στις ήδη ισχύουσες κυρώσεις που έχει εφαρμόσει η Δύση. 

moneyreview.gr 

Βρετανία: Σε υψηλό 30 ετών ο πληθωρισμός τον Φεβρουάριο

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News