Business & Finance Δευτέρα 27/12/2021, 12:58
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρώπη: Υποχωρεί η τιμή του φυσικού αερίου για τέταρτη διαδοχική ημέρα

Ευρώπη: Υποχωρεί η τιμή του φυσικού αερίου για τέταρτη διαδοχική ημέρα

Την κατιούσα ακολουθούν οι τιμές των συμβολαίων του φυσικού αερίου στην Ευρώπη για τέταρτη διαδοχική συνεδρίαση. Η μεταβολή αυτή των τιμών από τα ιστορικά υψηλά ρεκόρ ήρθε μετά τις αναφορές ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ είναι διατεθειμένη να συνδράμει με δικές της προμήθειες προκειμένου να αντιμετωπισθεί η υψηλή ζήτηση στην ευρωπαϊκή ήπειρο, αλλά και από τις προβλέψεις που αναμένουν ότι το τσουχτερό κρύο του προηγούμενου διαστήματος θα υποχωρήσει. 

Η τιμών συμβολαίων παράδοσης Ιανουαρίου στην Ολλανδία υποχωρεί σήμερα Δευτέρα κατά 19% στα 90 ευρώ η μεγαβατώρα, το χαμηλότερο επίπεδο από τις 6 Δεκεμβρίου. 

Στη Γερμανία τα συμβόλαια για ενέργεια παράδοσης επίσης Ιανουαρίου πραγματοποίησαν βουτιά 36% που συνιστά ρεκόρ για αρνητική ημερήσια μεταβολή, στα 220 ευρώ η μεγαβατώρα, καθώς οι χαμηλότερες τιμές του φυσικού αερίου καθιστούν μικρότερο το κόστος για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος. 

Στο σύνολο της περασμένης εβδομάδας η τιμή του φυσικού αερίου υποχώρησε περί του 25%, καθώς ένας διαρκώς αυξανόμενος αριθμός δεξαμενόπλοιων με το εν λόγω εμπόρευμα κατευθύνθηκε προς τα λιμάνια της Δυτικής Ευρώπης. 

Την ίδια ώρα που η μετάλλαξη Όμικρον εξαπλώνεται με ταχείς ρυθμούς σε όλο τον κόσμο, οι καιρικές προβλέψεις κάνουν λόγο για υποχώρηση του παγωμένου κύματος που έπληξε το προηγούμενο διάστημα την Ευρώπη, κάτι που σημαίνει ότι η ζήτηση για φυσικό αέριο θα εξασθενήσεις το επόμενο διάστημα.  

Ακόμη κι έτσι όμως η Ευρώπη παραμένει εγκλωβισμένη σε μια από τις χειρότερες ενεργειακές κρίσεις σε δεκαετίες. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Ενεργειακή κρίση: Χείρα βοηθείας από ΗΠΑ – Αυξάνονται τα φορτία LNG

Απειλή το ενεργειακό κραχ: Νέο ιστορικό υψηλό στο φυσικό αέριο – Τι σημαίνει για την Ευρώπη

Ηλεκτρισμός: «Χιονιάς» και στην ενέργεια – Σε νέα ρεκόρ οι τιμές

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News