Business & Finance Τετάρτη 16/03/2022, 11:34
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Πειστική έναρξη με άνοδο 2,89% και άλμα άνω των 20 μονάδων του ΓΔ 

Χρηματιστήριο: Πειστική έναρξη με άνοδο 2,89% και άλμα άνω των 20 μονάδων του ΓΔ 

Με τη νέα ελπίδα για εποικοδομητική πρόοδο στις συνομιλίες της Ουκρανίας με τη Ρωσία να ξεπροβάλλει από το μέτωπο της πολεμικής σύρραξης, οι αγορές κυριεύθηκαν εκ νέου από ένα κλίμα ευφορίας. Παράλληλα, οι διαβεβαιώσεις του Πεκίνου ότι θα κάνει ότι είναι δυνατόν προκειμένου να διατηρήσει τη σταθερότητα στις κινεζικές αγορές, εξαΰλωσε και τις ανησυχίες που είχαν αναδυθεί από τη βύθιση των χρηματιστηρίων σε Σανγκάη και Χονγκ Κονγκ, καθώς στην Κίνα τέθηκαν ξανά lockdowns εν μέσω της νέας έξαρσης των κρουσμάτων του κορωνοϊού. 

Από αυτή τη γενικευμένη ευφορία δεν θα μπορούσε να λείψει το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο στην έναρξη της σημερινής συνεδρίασης καταγράφει ένα πειστικό +2,89%, με άλμα πλέον των 20 μονάδων σε σχέση με το χθεσινό κλείσιμο (825,15 μονάδες), στις 849, 25 μονάδες κι ενώ οι ανακοινώσεις των εταιρικών αποτελεσμάτων των εισηγμένων συνεχίζεται. Το υψηλό επί του παρόντος έχει σημειωθεί στις 849,39 μονάδες, με το χαμηλό ημέρας στις 831,35 μονάδες, επίπεδο που αν δεν ξεθυμάνει η σημερινή ανοδική ορμή, θα παραμείνει σε αυτή την τιμή. 

Ο τζίρος στις πρώτες συναλλαγές έχει φθάσει στα 16 εκατ. ευρώ, με τον όγκο συναλλαγών στα 6,3 εκατ. τεμάχια, με την προτίμηση των επενδυτών να επικεντρώνεται στις τραπεζικές μετοχές και σε αυτές του ΟΤΕ.  

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης οριακά έχει ξεπεράσει το 3% ξεπερνώντας τις 2.000 μονάδες (2.037,48 μονάδες), ενώ ο τραπεζικός δείκτης πραγματοποιεί άλμα της τάξεως του 4,72%. 

Η εικόνα των μετοχών 

Οι μετοχές των τραπεζών έχουν πάρει προβάδισμα στη σημερινή συνεδρίαση κι ενώ σήμερα ανακοινώσει τα αποτελέσματά της η Εθνική Τράπεζα, ολοκληρώνοντας έτσι τον κύκλο των δημοσιεύσεων από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες. 

Ανάμεσα στις τραπεζικές μετοχές στα υψηλότερα επίπεδα του FTSE 25 προσπάθησε να μπει «σφήνα» αυτή της Aegean με την ενίσχυσή της να διαμορφώνεται στο 3,71%, καθώς το ενδεχόμενο για πρόοδο στις συνομιλίες ανάμεσα σε Κίεβο και Μόσχα έχει δώσει ώθηση στις μετοχές του κλάδου των ταξιδίων και αναψυχής σε όλο τον κόσμο.

Ειδικότερα η εικόνα των μετοχών των τραπεζών έχει ως εξής:

  • Alpha Bank 3,88% 1,0720 ευρώ 
  • Eurobank 4,01% 0,9500 ευρώ   
  • Εθνική Τράπεζα 3,52% 2,9410 ευρώ   
  • Πειραιώς +3,76% 1,3530 ευρώ

Κέρδη άνω του 2% καταγράφουν οι μετοχές των Τέρνα Ενεργειακή, ΟΤΕ, ΔΕΗ, Ελληνικά Χρηματιστήρια και ΟΠΑΠ, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο η μετοχή της ΕΥΔΑΠ παρουσιάζει κέρδη μικρότερα του 1% (0,89%).

Οι διεθνείς εξελίξεις 

Η σημερινή άνοδος στα χρηματιστήρια τροφοδοτείται από τις χθεσινές δηλώσεις του προέδρου της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, με τις οποίες επισήμανε ότι η Ρωσία είχε αρχίσει να δείχνει μια «πιο εποικοδομητική» στάση στις συνομιλίες και επανέλαβε την άποψή του ότι η ένταξη στο ΝΑΤΟ -ένα εκ των κύριων λόγων για την εισβολή της Ρωσίας-, φαντάζει απρόσιτη για την Ουκρανία.

Το θετικό κλίμα ενέτεινε το άλμα των χρηματιστηρίων σε Σαγκάη και Χονγκ Κονγκ (3,48% και 9,08% αντίστοιχα), μετά την παρέμβαση της κεντρικής τράπεζας και της κυβέρνησης της Κίνας, όπου δεσμεύθηκαν να διατηρήσουν τη χρηματιστηριακή αγορά σταθερή και να στηρίξουν τη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου. 

Άπαντες σήμερα συντονίζονται με την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, αναμένοντας τις ανακοινώσεις της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, καθώς ολοκληρώνεται η διήμερη συνεδρίαση για τη νομισματική της πολιτική. 

Εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, η Fed θα ανακοινώσει αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης, μια αύξηση που θα είναι η πρώτη από το 2018.

Εταιρικά αποτελέσματα

Πίσω στη Λεωφόρο Αθηνών, οι επενδυτές έχουν στραμμένο το βλέμμα τους στις ανακοινώσεις των εταιρικών αποτελεσμάτων των εισηγμένων.

Τα πρώτα «δείγματα γραφής» είναι πέραν από ικανοποιητικά, με τις ελληνικές εταιρείες να δείχνουν με τις επιδόσεις τους ότι το 2021 ανέκαμψαν από το 2020 τη χρονιά της πανδημίας. 

Χθες ανακοίνωσε τα απολέσματά της η Τράπεζα Πειραιώς, τα οποία παρουσιάσαν ανθεκτικά έσοδα από τόκους, καθώς και ενισχυμένη ποιότητα.

Παράλληλα σήμερα ανακοίνωσε μια νέα στρατηγική συνεργασία μακράς διαρκείας με τη Euronet Worldwide, η οποία περιλαμβάνει τη δραστηριότητα των υπηρεσιών αποδοχής καρτών, καθώς και τη σύναψη μακροπρόθεσμης συνεργασίας πωλήσεων και διανομής των σχετικών υπηρεσιών και προϊόντων.

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς.

moneyreview.gr

Πειραιώς: Υπερδιπλάσια τα κέρδη προ φόρων το 2021

Τρ. Πειραιώς: Συνεργασία με τη Euronet Worldwide στις κάρτες και στις εκκαθαρίσεις συναλλαγών

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News