Business & Finance Τρίτη 15/03/2022, 11:44
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Επέστρεψε το κλίμα ανασφάλειας – Απώλειες 1,50% 

Χρηματιστήριο: Επέστρεψε το κλίμα ανασφάλειας – Απώλειες 1,50% 

Με το αρνητικό κλίμα να έχει επιστρέψει στις διεθνείς αγορές, καθώς πέραν από την πολεμική σύρραξη στην Ουκρανία νέος προβληματισμός έχει αναζωπυρωθεί από το μέτωπο της πανδημίας μετά τα νέα lockdowns στην Κίνα, το Χρηματιστήριο Αθηνών έκανε αναστροφή πορείας μετά από δύο συνεδριάσεις στις οποίες συνολικά κατέγραψε κέρδη 3,30%.

Ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά 1,50%, κατρακυλώντας στις 817,71 μονάδες, από τις 830,02 μονάδες που έκλεισε χθες. Το υψηλό ημέρας έχει σημειωθεί στις 826,20 μονάδες, με το χαμηλό στις 814,77 μονάδες. Ο τζίρος έχει ξεπεράσει τα 10 εκατ. ευρώ, με τον όγκο συναλλαγών στα 4,7 εκατ. τεμάχια και την πλειοψηφία των εξ αυτών να αφορούν συναλλαγές σε τραπεζικές μετοχές.

Άλλωστε ο τραπεζικός κλάδος είναι ο πρωταγωνιστής των τελευταίων συνεδριάσεων από τη στιγμή που ανακοινώνουν τα αποτελέσματά τους οι τέσσερις συστημικές τράπεζες. 

Την αρχή έκανε την περασμένη Παρασκευή η Eurobank, χθες ακολούθησε η Alpha Bank, σήμερα σειρά έχει η Τράπεζα Πειραιώς και αύριο την σκυτάλη παίρνει η Εθνική Τράπεζα. 

Ο τραπεζικός δείκτης υποχωρεί κατά 2,27% και είναι εκείνος με τη χειρότερη σημερινή εικόνα, τραβώντας με τη σειρά του τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης προς τα κάτω κατά 1,66%. 

Η εικόνα των μετοχών

Με δύο εκ των τεσσάρων συστημικών τραπεζών να έχουν ανακοινώσει τις οικονομικές τους επιδόσεις για το 2021, οι μετοχές των τραπεζών αναδεικνύονται πρωταγωνιστές του τελευταίου διαστήματος. Σήμερα ωστόσο δέχονται πιέσεις με την εικόνα τους να έχει ως εξής:

  • Alpha Bank -3,85% 1,0000 ευρώ 
  • Eurobank -2,68% 0,8934 ευρώ   
  • Εθνική Τράπεζα -2,74% 2,7710 ευρώ   
  • Πειραιώς -2,11% 1,2530 ευρώ

Μοιραία είναι οι μετοχές που έχουν συσσωρευθεί το κάτω μέρος του ταμπλό, ενώ απώλειες άνω του 2% καταγράφουν επίσης οι μετοχές των ΟΛΠ, Βιοχάλκο, ΓΕΚ Τέρνα, Ελληνικά Χρηματιστήρια.

Οι μοναδικές μετοχές που έχουν διαφύγει από τη γενικευμένη πτωτική τάση είναι της Τέρνα Ενεργειακή και του ΟΤΕ με άνοδο 0,87% και 0,25%. 

Κεντρικές τράπεζες

Σήμερα αρχίζει η διήμερη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, η οποία αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον. Οι αναλυτές και οι χρηματαγορές έχουν προεξοφλήσει ότι θα βάλει τέλος στην εποχή του φθηνού χρήματος, αυξάνοντας τα επιτόκια για πρώτη φορά από το 2018, κατά 25 μονάδες βάσης από το εύρος του 0%-0,25%. 

Με τον πληθωρισμό να κινείται με υψηλότατους ρυθμούς οι κεντρικές τράπεζες είναι αναγκασμένες να προχωρήσουν σε σύσφιξη της νομισματικής τους πολιτικής, προκειμένου να χαληναγωγήσουν τις τιμές καταναλωτή. 

Το μέτωπο της Ουκρανίας

Ρωσικά πυρά έπληξαν σήμερα το πρωί τουλάχιστον δύο τομείς του Κιέβου όπου βρίσκονται κατοικίες, σύμφωνα με τις ουκρανικές υπηρεσίες πρώτων βοηθειών· οι πρώτες πληροφορίες που έδωσαν κάνουν λόγο για τουλάχιστον δύο νεκρούς, την ώρα που οι μάχες γύρω από την ουκρανική πρωτεύουσα, την οποία επιδιώκει να περικυκλώσει ο ρωσικός στρατός, δεν σταματούν να κλιμακώνονται.

Πλήγμα σε δεκαπενταώροφη πολυκατοικία στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον δύο ανθρώπους που ζούσαν σε αυτή, στη δυτική συνοικία Σβιάτοσιν, ανέφεραν οι υπηρεσίες πρώτων βοηθειών, ενώ προκάλεσε επίσης μεγάλη πυρκαγιά,  σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Δύο άψυχα σώματα βρέθηκαν επιτόπου», κατά την ίδια πηγή, ενώ διασώθηκαν 27 άλλοι ένοικοι του κτιρίου.

Οι υπηρεσίες πρώτων βοηθειών ανέφεραν επίσης μέσω Facebook ότι χτυπήθηκε εννιαώροφη πολυκατοικία σε βορειοδυτικό τομέα της ουκρανικής πρωτεύουσας, στη συνοικία Πόντιλ.

Προκλήθηκε πυρκαγιά, η οποία κατασβέστηκε γρήγορα από πυροσβέστες. Ένα πρόσωπο διακομίστηκε σε νοσοκομείο, πάντα σύμφωνα με τις υπηρεσίες πρώτων βοηθειών, οι οποίες δεν διευκρίνισαν τι είδους όπλο έπληξε το κτίριο.

Η έκρηξη έσπασε σχεδόν όλα τα παράθυρα του ακινήτου και όλων όσα βρίσκονται γύρω του, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου ο οποίος μετέβη επιτόπου. Αρκετοί κάτοικοι πέταγαν από τα παράθυρα των διαμερισμάτων τους γυαλιά και συντρίμμια.

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Alpha Bank: Προσαρμοσμένα κέρδη 330 εκατ. ευρώ το 2021 – Σημαντική βελτίωση στον δείκτη NPEs

Eurobank: Καθαρά κέρδη 424 εκατ. ευρώ το 2021 – Στο 6,8% ο δείκτης NPEs

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News