Business & Finance Τετάρτη 9/03/2022, 20:12
ΑΓΟΡΕΣ

Η επιστροφή στο ρίσκο έφερε εντυπωσιακό ράλι στις μετοχές – Μπορεί να έχει διάρκεια;

Η επιστροφή στο ρίσκο έφερε εντυπωσιακό ράλι στις μετοχές – Μπορεί να έχει διάρκεια;

Σε ράλι επιδόθηκαν τα χρηματιστήρια και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, μετά από τρεις διαδοχικές συνεδριάσεις ρευστοποιήσεων, με τις τιμές πετρελαίου να υποχωρούν από τα πρόσφατα δυσθεώρητα ύψη, καθώς οι επενδυτές φαίνεται να «χώνεψαν» την είδηση του αμερικανικού εμπάργκο στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου. 

Στο μέτωπο της γεωπολιτικής, η Μόσχα κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι κήρυξαν οικονομικό πόλεμο κατά της Ρωσίας και ανακοίνωσε ότι θα εξετάσει την απάντηση που θα δώσει στην αμερικανική απαγόρευση των ρωσικών εισαγωγών πετρελαίου. Μετά από μία σειρά σκληρών κυρώσεων της Δύσης κατά της Ρωσίας, η τελευταία βιώνει την χειρότερη κρίση από το 1991, όταν διαλύθηκε η Σοβιετική Ένωση, με την οικονομία της να απομονώνεται από το παγκόσμιο χρηματοοικονοιμκό σύστημα. 

Ωστόσο, μετά από αλλεπάλληλες απώλειες, ο διεθνής χρηματιστηριακός δείκτης MSCI , που παρακολουθεί τις μετοχές 50 χωρών, ενισχύθηκε ενδοσυνεδριακά έως 2,6%. Αυτή τη στιγμή καταγράφουν εντυπωσιακά κέρδη και οι τρεις βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες της Wall Street, καθώς οι επενδυτές αγόρασαν στα χαμηλά μετοχές τραπεζών και τεχνολογίας. Ο Dow Jones ενισχύεται 2,47%, ο S&P 500 2,7% και ο Nasdaq 3,3%. 
  
Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600 έκλεισε με ράλι 4,7%, στην καλύτερη ημερήσια επίδοση από το Μάρτιο του 2020. Πρωταγωνιστής, ο κλάδος αυτοκινήτου με κέρδη 9,5%, ακολουθώντας από κοντά ο κλάδος ταξιδίων/ψυχαγωγίας με άνοδο 8,3% και τραπεζών με 7,5%. 

Η πτώση των τιμών πετρελαίου άσκησε πιέσεις στον τομέα ενέργειας που υποχώρησε 2,4% και στον κλάδο πρώτων υλών που έκλεισε με πτώση 1,3%. 

Ανάσα στις αγορές έδωσε η αποσυμφόρηση των τιμών πετρελαίου – το brent υποχώρησε στο τέλος της συνεδρίασης 13% ή κατά 16,8 δολάρια, για να διαμορφωθεί στα 111 δολάρια, στη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από τον Απρίλιο του 2020. Το αργό κινείται στην περιοχή των 108 δολαρίων με πτώση μεγαλύτερη από 12%, στην χειρότερη ημερήσια επίδοση από τις 26 Νοεμβρίου. 

Η ανάκαμψη των μετοχών θα έχει διάρκεια;

Αναλυτές πάντως αποδίδουν την ανάκαμψη σε τεχνική διόρθωση παρά σε αλλαγή κλίματος στην αγορά. «Προς το παρόν οι αγορές πήραν μία βαθιά ανάσα από το γεγονός ότι δεν μεσολάβησε κάποια αρνητική είδηση μετά το αμερικανικό εμπάργο στις ρωσικές εισαγωγές ενέργειας. Οι αγορές άλλωστε είχαν παρουσιάσει υπερβολικές ρευστοποιήσεις…πρόκειται για μία τυπική bear market στη διάρκεια της οποίας μπορεί να υπάρξουν κέρδη σε σύντομο χρονικό διάστημα, καθώς το σορτάρισμα περιορίζεται, προτού ακόμη το προηγούμενο ράλι χάσει τη δυναμική του και επαναληφθεί η καθοδική πορεία», επισημαίνει ο Φάουαρντ Ραζακάντα, αναλυτής της Think Markets. 

Aξιωματούχος της Παγκόσμιας Τράπεζας σημείωσε ότι οι υψηλές τιμές πετρελαίου ως απόρροια της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία ενδεχομένως να αφαιρέσουν μία ολόκληρη ποσοστιαία μονάδα από την ανάπτυξη των μεγάλων αναδυόμενων οικονομιών, όπως Κίνα, Ινδονησία, Ν.Αφρική και Τουρκία. 

«Ο πόλεμος αυτός είναι άκρως πληθωριστικός, όχι μόνο από πλευράς ενέργειας, πετρελαίου και φυσικού αερίου αλλά είναι πληθωριστικός και από πλευράς όλων των εμπορευμάτων. Οι τιμές σιτηρών δεν αντιδρούν στη νομισματική πολιτική, ούτε απαραιτήτως και οι τιμές νικελίου, συνεπώς ακόμη και οι επιτοκιακές αυξήσεις δεν πρόκειται να έχουν άμεσο αντίκτυπο», αναφέρει ο Νταν Σκοτ, αναλυτής της Vontobel. 

Η Citigroup εκτιμά ότι η πρόσφατη άνοδος των τιμών πετρελαίου θα ενισχύσει κατά 0,3% τον εναρμονισμένο δείκτη τιμών καταναλωτή της Ευρωζώνης το διάστημα Μαρτίου-Απριλιου, ενώ η αύξηση των τιμών του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου κατά 150% φέτος θα προσθέσει επιπλέον 0,4% στο δείκτη το επόμενο 12μηνο. 

Υπό αυτές τις συνθήκες, το έργο της ΕΚΤ προδιαγράφεται ιδιαίτερα δύσκολο, καθώς από τη μία έχει να αντιμετωπίσει έναν πληθωρισμό που αυξάνεται με αμείωτο ρυθμό και από την άλλη το ενδεχόμενο μίας οικονομικής επιβράδυνσης. Οι περισσότεροι αναλυτές πιστεύουν ότι θα μεταθέσει την όποια επιτοκιακή αύξηση για το τέλος του έτους, ανάλογα με τις επικρατούσες συνθήκες.

Ακόμη ένα ερώτημα είναι τι θα πράξει η ΕΚΤ με το αδύναμο ευρώ, το οποίο έχει υποχωρήσει 4% έναντι του δολαρίου και του ελβετικού φράγκου τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Στη σημερινή συνεδρίαση ωστόσο, το ευρώ συνέχισε να ανακάμπτει, καταγράφοντας άνοδο 1,65% έναντι του δολαρίου με την ισοτιμία πάνω από το 1,10, μετά το σχέδιο της Ε.Ε. να εκδώσουν κοινό ευρωομόλογο για να χρηματοδοτήσουν τις δαπάνες στην ενέργεια και στην άμυνα. Στον αντίποδα, ο δείκτης δολαρίου υποχώρησε λίγο περισσότερο από μία ποσοστιαία μονάδα στο 97,910. 

H στροφή των επενδυτών στο ρίσκο είχε ως αποτέλεσμα να ασκηθούν πιέσεις στον χρυσό που θεωρείται ασφαλές καταφύγιο, με το πολύτιμο μέταλλο να υποχωρήσει κάτω από το επίπεδο των 2.000 δολαρίων με πτώση 3,2%. 

Από κοντά και τα κρατικά ομόλογα που «είδαν» τις τιμές τους να υποχωρούν και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, καθώς οι επενδυτές απομακρύνθηκαν από την ασφάλεια. 

Οσο για το bitcoin ενισχύθηκε περίπου 9% κοντά στα 42.200 δολάρια, από τη στιγμή που ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν υπέγραψε διάταγμα που απαιτεί από τις κυβερνητικές υπηρεσίες να αξιολογήσουν τα οφέλη και τους κινδύνους από τη δημιουργία ενός ψηφιακού δολαρίου υπό τη σκέπη της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ. 
 
moneyreview.gr

Διαβάστε ακόμη:

Ομόλογα: Σε άνοδο οι αποδόσεις του ευρώ με το βλέμμα στην ΕΚΤ

Νικέλιο: Ανώμαλη «προσγείωση» μετά την χθεσινή «απογείωση»

   

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News