Business & Finance Τετάρτη 9/03/2022, 19:16
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Σε άνοδο οι αποδόσεις του ευρώ με το βλέμμα στην ΕΚΤ

Ομόλογα: Σε άνοδο οι αποδόσεις του ευρώ με το βλέμμα στην ΕΚΤ

Mε το βλέμμα στραμμένο στην ΕΚΤ που συνεδριάζει αύριο Πέμπτη κινήθηκαν οι ομολογιακές αποδόσεις του ευρώ, αντιδρώντας με άνοδο στο ενδεχόμενο της απόσυρσης των πανδημικών μέτρων στήριξης, καθώς αυξάνεται επικίνδυνα ο πληθωρισμός.  

Τα σχέδια της ΕΚΤ να αποσύρει τα μέτρα στήριξης ανεστάλησαν από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, όμως αναλυτές εξακολουθούν να πιστεύουν ότι η κεντρική τράπεζα θα πρέπει να αναλάβει δράση έως κάποιο βαθμό στη διάρκεια του τρέχοντος έτους προκειμένου να τιθασσεύσει τον πληθωρισμό. 

Στην άνοδο των αποδόσεων συνέβαλε και η επιστροφή των επενδυτών στο ρίσκο, με τις ευρωπαϊκές μετοχές να καταγράφουν άνοδο μετά από τρεις συνεδριάσεις πτώσης. 

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ κήρυξαν οικονομικό πόλεμο κατά της Ρωσίας και η Μόσχα τώρα θα εξετάσει σοβαρά το τι πρέπει να κάνει αφότου ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν επέβαλε εμπάργκο στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου και γενικότερα ενέργειας. 
  
Η ρευστότητα έχει περιοριστεί σημαντικά από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος και οι δυναμικές της αγοράς πυροδοτούν μεγάλες διακυμάνσεις στις κινήσεις των αποδόσεων. Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς ενισχύθηκε 10,5 μονάδες βάσης, στο 0,213%, αγγίζοντας το υψηλότερο επίπεδο από τις 28 Φεβρουαρίου. 

Από κοντά και οι αποδόσεις των τιμαριθμοποιημένων γερμανικών 10ετών που αυξήθηκαν 20 μονάδες βάσης στο -2,147%, στη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο από το Μάρτιο του 2020. Τη Δευτέρα, είχαν αγγίξει ιστορικό χαμηλό στο -2,531%. 

Ανοδικά κινήθηκε και η ευρωπεριφέρεια, με την απόδοση του ιταλικού 10ετούς να ενισχύεται οκτώ μονάδες βάσης στο 1,68%, με το spread στις 146 μονάδες βάσης. Αντίστοιχα το κόστος δανεισμού στην ισπανική και πορτογαλική 10ετία αυξήθηκε 8,5 και 8 μονάδες βάσης αντίστοιχα. Στην ελληνική αγορά, η απόδοση του νέου 10ετούς αυξήθηκε ελαφρώς στο 2,36%, ενώ της πενταετίας στο 1,20%.

Σύμφωνα με αναλυτές της Commerzbank, οι ομολογιακές εκδόσεις από την Ε.Ε. θα βοηθήσουν και την ΕΚΤ να αντιμετωπίσει από τη μία το στασιμοπληθωρισμό και από την άλλη την ανάγκη για απόσυρση των μέτρων στήριξης. Οι αγορές χρήματος προεξοφλούν μία πιθανότητα αύξησης των επιτοκίων περισσότερο από 30 μονάδες βάσης έως τα τέλη του έτους. 

 

moneyreview.gr

   

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News