Business & Finance Τρίτη 8/03/2022, 20:14
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Στη «σκιά» των νέων κυρώσεων – Σε bear market Φρανκφούρτη και Μιλάνο

Ευρωπαϊκές μετοχές: Στη «σκιά» των νέων κυρώσεων – Σε bear market Φρανκφούρτη και Μιλάνο

Με πτώση έκλεισαν οι μετοχές στην Ευρώπη, καθώς οι ΗΠΑ απαγόρευσαν τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου, αυξάνοντας τη μεταβλητότητα αλλά και τους φόβους για στασιμοπληθωρισμό στην παγκόσμια οικονομία, εξέλιξη που αντιστάθμισε την ανάκαμψη στις χρηματοοικονομικές μετοχές.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 έκλεισε με πτώση 0,5% μία ιδιαίτερα νευρική συνεδρίαση, με τεχνολογία, υγεία και πρώτες ύλες να ασκούν πιέσεις.  

Ο FTSE 100 στο Λονδίνο και ο DAX στην Φρανκφούρτη έκλεισαν χωρίς μεταβολή, ενώ η Μαδρίτη και το Μιλάνο που εξαρτώνται τα μέγιστα από τον τραπεζικό κλάδο ενισχύθηκαν 1,8% και 0,8% αντίστοιχα. 

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε την απαγόρευση των αμερικανικών εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου, εντείνοντας τις κυρώσεις απέναντι στη Μόσχα, ενώ η Βρετανία γνωστοποίησε ότι θα διακόψει τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου και άλλων πετρελαϊκών προϊόντων έως τα τέλη του 2022. 

Μέχρι στιγμής, η Ε.Ε. έχει αποφύγει την απαγόρευση των ρωσικών εισαγωγών πετρελαίου, λαμβάνοντας υπόψη τη μεγάλη εξάρτησή της από το ρωσικό φυσικό αέριο και πετρέλαιο και τον αντίκτυπο στον πληθωρισμό. Με την αγορά ωστόσο να έχει προεξοφλήσει μία απαγόρευση των ρωσικών εισαγωγών, η κρίση πυροδοτεί ανησυχίες για επιβράδυνση της ανάπτυξης σε συνδυασμό με υψηλότερες τιμές εμπορευμάτων και υψηλότερο πληθωρισμό, όπως ανέφερε ο Τζούλιεν Λαφάργκ, στρατηγικός αναλυτής της Barclays Private Bank. 

Oι φόβοι για σοβαρή ενεργειακή κρίση ώθησε την τιμή brent στα 132 δολάρια το βαρέλι, στηρίζοντας ωστόσο τον ενεργειακό κλάδο. Η τιμή μετοχής της ΒΡ και της Shell ενισχύθηκε 5,1% και 3% αντίστοιχα. 

Ο δείκτης DAX στην Φρανκφούρτη και ο MIB στο Μιλάνο επιβεβαιώθηκε ότι βρίσκονται σε bear market, που σημαίνει πτώση 20% από τα ιστορικά υψηλά τους στην προοπτική απαγόρευσης των ρωσικών εισαγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Ο STOXX 600 υποχωρεί περίπου 15% από τις αρχές του έτους έως σήμερα. 
  
Ωστόσο, οι τράπεζες της Ευρωζώνης έκλεισαν με κέρδη 2,5% αφού στην χθεσινή συνεδρίαση άγγιξαν χαμηλό έτους. Οι ομολογιακές αποδόσεις του ευρώ στον «πυρήνα» εκτινάχθηκαν στα ύψη και ο βασικός δείκτης που παρακολουθεί τις μακροπρόθεσμες πληθωριστικές προσδοκίες στην Ευρωζώνη εκτινάχθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από τα τέλη του 2013, δύο μόλις ημέρες πριν από την κρίσιμη συνεδρίαση της ΕΚΤ. 

Η μετοχή της Telecom Italia ενισχύθηκε 5,9%, αφότου ο ιταλικός Τύπος ανέφερε ότι το αμερικανικό fund KKR εξακολουθεί να ενδιαφέρεται για την εξαγορά του ιταλικού ομίλου αν και σε χαμηλότερη τιμή. Επίσης, με άνοδο 15% αντέδρασε και η μετοχή της βρετανικής εταιρείας ασφαλειών και διαχείρισης ενεργητικού M&G μετά την ανακοίνωση προγράμματος επαναγοράς μετοχών ύψους 500 εκατ.στερλινών. 
 
moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News