Business & Finance Τρίτη 8/03/2022, 18:31
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μπάιντεν: Εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο από τις ΗΠΑ

Μπάιντεν: Εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο από τις ΗΠΑ

Δεν θα επιδοτήσουμε τον ρωσικό πόλεμο, όπως τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν στο διάγγελμά του, δικαιολογώντας την απόφαση των ΗΠΑ να επιβάλουν εμπάργκο στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου. Το μέτρο αυτό, όπως ανακοίνωσε ο Αμερικανός πρόεδρος συμπεριλαμβάνει το φυσικό αέριο αλλά και άλλου είδους προμήθεια ενέργειας από τη Ρωσία, ενώ πρόκειται για μία απόφαση η οποία ελήφθη σε ομοφωνία στις ΗΠΑ και σε συνεννόηση με τους Ευρωπαίους συμμάχους και τα μέλη του ΝΑΤΟ.

Όπως δήλωσε ο ίδιος, πρόκειται για μέτρα, τα οποία θα ασκήσουν πίεση στον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν και την «μηχανή του πολέμου του».

Ο Μπάιντεν εξηγώντας ότι οι οικονομικές κυρώσεις της Δύσης και των ΗΠΑ συγκεκριμένα έχουν αποδυναμώσει ήδη την ρωσική οικονομία και το ρούβλι, σημείωσε παράλληλα ότι καταλαβαίνει πως ορισμένοι σύμμαχοι δεν θα μπορέσουν να επιβάλουν αντίστοιχα μέτρα. «Θέλουμε να μείνουμε ενωμένοι στον σκοπό μας να πιέσουμε τον Πούτιν», τόνισε ο ίδιος.

Ωστόσο, όπως σημείωσε ο Μπάιντεν, οι κυρώσεις θα έχουν επιπτώσεις και στον αμερικανικό λαό. Παρόλα αυτά, τόνισε πως και οι Δημοκρατικοί και οι Ρεπουμπλικανοί συμφωνούν στο εμπάργκο. Συγκεκριμένα, με αυτή την κίνηση οι τιμές της βενζίνης θα αυξηθούν περαιτέρω. Προειδοποίησε όμως ότι καμία πετρελαϊκή εταιρεία δεν θα πρέπει να εκμεταλλευτεί την κατάσταση. Εξ ου και κάλεσε τις επιχειρήσεις αυτές να μην προχωρήσουν σε δυσανάλογα υψηλές αυξήσεις στις τιμές.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε ότι η παρούσα κρίση αποτελεί υπενθύμιση πως οι ΗΠΑ θα πρέπει να γίνει μία χώρα ενεργειακά ανεξάρτητη. Επίσης, σημείωσε ότι με αφορμή την κρίση η χώρα θα πρέπει να επιταχύνει την μετάβαση προς καθαρότερες μορφές ενέργειας. Μία τέτοια μετάβαση κατά τον ίδιο θα οδηγούσε σε μείωση του κόστους της ενέργειας.

Σημείωσε παράλληλα, ότι οι ΗΠΑ θα μοιραστούν την ευθύνη προστασιας των Ουκρανών προσφύγων.

Τέλος, στο διάγγελμά του ο Μπάιντεν ζήτησε από το αμερικανικό κογκρέσο να υπερψηφίσει το πακέτο αρωγής για την Ουκρανία. 

Υπενθυμίζεται πως λίγο νωρίτερα η Κομισιόν εξέδωσε σχέδιο για σταδιακή απεξάρτηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το ρωσικό αέριο, με στόχο να μειώσει την προημήθεια φυσικού αερίου μέσα στο 2022 κατά τα δύο τρίτα.

Επίσης, αναμένεται πως και η Βρετανία θα αναγγείλει μέτρα για απεξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Πόσο πετρέλαιο εισάγουν οι ΗΠΑ από τη Ρωσία

Το σχέδιο απεξάρτησης της Ε.Ε. από το ρωσικό αέριο: Πώς θα μειωθεί η προμήθεια κατά 2/3 φέτος;

Wall Street: Απώλειες εν αναμονή των ανακοινώσεων Μπάιντεν 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News